Beritahu Anak Anda, Ini 10 Perkara Yang Jarang Anda Tahu Mengenai Ramadan

admin. March 26, 2023

Walaupun tidak diwajibkan berpuasa, tidak ada salahnya memperkenalkan si kecil tentang puasa Ramadan. Sebab, banyak perkara yang boleh anda bincangkan dengan si kecil tentang Ramadan.

Bulan Ramadan sentiasa dinanti-nantikan oleh ramai umat Islam. Kerana, bukan sahaja menahan lapar dan dahaga dari pagi hingga petang, bulan Ramadhan mengajar kita untuk melakukan kebaikan dan kebaikan.

Namun begitu, terdapat fakta menarik mengenai Ramadan yang jarang diketahui. awak buat apa?

Supaya tidak ingin tahu, Westinriomar.com telah meringkaskan 10 perkara mengenai Ramadan yang jarang diketahui .

Beritahu kepada anak mama juga ya!

1. Ramadhan adalah bulan kesembilan dalam tahun Islam

1. Ramadhan adalah bulan kesembilan dalam tahun Islam

Freepik/rudall30

Mungkin ada yang tidak tahu bahawa Ramadan adalah bulan kesembilan dalam kalendar Hijrah atau kalendar Islam. Takwim Hijriah biasanya digunakan untuk menentukan permulaan bulan dan menandakan hari raya agama Islam, seperti penentuan permulaan tahun Hijrah, bulan Ramadan, bulan Syawal, bulan Dzulhijjah, Hari Raya, dan sebagainya.

Jadi, sudah tentu anda perlu memberitahu maklumat ini kepada si manja supaya pengetahuan tentang Ramadan akan lebih meluas.

2. Turunnya Al-Quran pada bulan Ramadhan

2. Turun al-Quran pada bulan Ramadhan

Sesetengah kanak-kanak mungkin sudah tahu bagaimana al-Quran diturunkan. Namun, Mama boleh menerangkan dengan lebih terperinci bagaimana al-Quran diturunkan melalui Malaikat Jibril kepada Nabi Muhammad SAW di Gua Hira, Kota Makkah, Arab Saudi. 

Nabi Muhammad SAW menerima wahyu berupa Al-Qur’an di bulan Ramadan. Di mana Al-Qur’an merupakan kitab suci yang menjadi pedoman hidup bagi umat Islam.

Ketika itu Nabi Muhammad SAW menerima wahyu pertamanya pada usia 40 tahun. Surat pertama yang diturunkan adalah Surat Al-‘Alaq.

Proses turunnya al-Quran secara beransur-ansur selama 22 tahun, 2 bulan, dan 22 hari. Secara keseluruhan, al-Quran mengandungi firman Allah SWT yang terdiri daripada 30 surah, 114 surat, dan 6,666 ayat.

Al-Quran diturunkan di dua tempat iaitu di Kota Makkah yang mana surat tersebut dikenali sebagai surat Makkiyah dan di Kota Madinah yang mana surat tersebut dikenali sebagai surat Madaniyah.

Menurut pendapat ulama, al-Quran diturunkan oleh Allah SWT pada 17 Ramadan atau 13 tahun sebelum bermulanya tahun Hijrah. Tarikh ini kemudiannya dikenali sebagai malam Nuzulul Qur’an atau malam diturunkannya al-Quran.

3. Malam Lailatul Qadar

3. Malam Lailatul Qadar

Bulan Ramadhan adalah bulan yang baik. Namun, ada satu malam yang lebih baik daripada malam 1000 bulan iaitu Lailatul Qadar. Walaupun tidak diketahui dengan tepat bila tibanya, biasanya malam Lailatul Qadar berlaku pada 10 malam terakhir Ramadan, tepatnya pada malam ganjil.

Apabila tiba malam Lailatul Qadar, umat Islam sangat digalakkan untuk menambah amal baik, sama ada solat, memohon ampun kepada Allah SWT, membaca al-Quran, memohon rahmat daripada Allah SWT, dan sebagainya.

Adapun keistimewaan yang akan diperoleh pada malam Lailatul Qadar iaitu diampunkan segala dosa yang telah lalu, diterima amal, dijauhkan dari api neraka, dimakbulkan doa, penuh keberkatan, pencatatan takdir tahunan, sehinggalah malaikat turun ke bumi.

Secara bahasa, Lailatul Qadar itu sendiri boleh diartikan sebagai malam ketetapan.

4. Pengertian puasa

4. Pengertian puasa

Puasa adalah suatu kegiatan yang dilakukan dengan menahan diri dari segala sesuatu, seperti makan, minum, syahwat, dan hal-hal buruk lainnya. Puasa dikerjakan dari terbit matahari hingga terbenam matahari disertai dengan niat kerana Allah SWT.

Puasa Ramadhan sama seperti puasa lain dalam Islam, Ma. Kerana, mengajar umat Islam untuk merasai betapa susahnya hidup bagi orang yang kurang bernasib baik, agar mereka yang lebih mampu memahami keadaan mereka ini.

Bukan sahaja menahan lapar dan dahaga, Mama juga perlu mengajar bahawa puasa juga adalah untuk menahan emosi dan menahan diri daripada melakukan perkara yang tidak baik. Berilah kefahaman kepada si manja anda jika dia melakukan sesuatu kebaikan di bulan Ramadhan termasuk berpuasa, Allah SWT akan menyukainya dan dia akan diberikan pahala yang berlipat ganda.

5. Pahala puasa dilipatgandakan

5. Pahala puasa dilipatgandakan

Puasa di bulan Ramadhan mempunyai banyak keistimewaan. Segala bentuk ibadah dan amal soleh yang dilakukan oleh umat Islam termasuk kanak-kanak akan digandakan oleh Allah SWT.

Pahala orang yang berpuasa diyakini berlipat ganda sehingga 70 peratus. Tidak hairanlah bulan Ramadan sering disebut sebagai bulan yang penuh keberkatan, Ma.

Segala amal kebaikan yang dilakukan di bulan suci Ramadan, akan Allah SWT gantikan dengan ganjaran yang lebih besar dibandingkan amalan yang sama, tetapi dilaksanakan diluar bulan Ramadan.

Ajarlah anak-anak lebih banyak berbelanja dan bersedekah di bulan Ramadhan juga ya Ma, agar pahalanya lebih melimpah ruah.

6. Malam Lailatul Jaiza

6. Malam Lailatul Jaiza

Pixabay/mohamed_hassan

Selain malam Lailatul Qadar, ada pula malam Lailatul Jaiza atau malam sebelum Idul Fitri. Biasanya, malam Lailatul Jaiza dikenal dengan sebutan Malam Penghargaan atau Malam Hadiah, di mana malam ini Allah SWT menerima semua doa yang dipanjatkan oleh umat Islam.

Walaupun tidak ada solat yang khusus, umat Islam digalakkan untuk melaksanakan beberapa aktiviti, seperti membaca al-Quran, berdoa, bertasbih, bertajahud, dan berzikir.

7. Hari Raya

7. Hari Raya

Unsplash/aibrahimm

Aidilfitri memang condong kepada kuih raya dan pakaian baru. Sebenarnya, Aidilfitri adalah tentang berkumpul dan bermaaf-maafan antara satu sama lain, Ma.

Oleh itu, pada hari raya ini, ramai keluarga yang saling ziarah. Jiran-jiran di sekeliling rumah juga saling menziarahi.

Aidilfitri berasal daripada dua perkataan “id” dan “al-fitr”. Id secara literal berasal daripada perkataan aada–ya’uudu, yang bermaksud kembali.

Cuti dipanggil ‘id kerana ia berlaku berulang kali, disambut setiap tahun, pada masa yang sama. Manakala perkataan ‘fitri’ pula mempunyai dua makna iaitu suci dan berbuka.

Kebiasaannya sambutan hari raya Aidilfitri berlangsung selama dua hingga tiga hari, di mana hari raya pertama umat Islam akan menunaikan solat sunat Aidilfitri pada waktu pagi.

Selepas solat, umat Islam akan mengucapkan selamat hari raya aidilfitri sesama mereka sambil bersalaman dan berpelukan sebagai tanda berkongsi kegembiraan dan bermaafan atas kesilapan lalu. 

Aidilfitri juga menandakan berakhirnya tempoh puasa Ramadan yang sering ditafsirkan sebagai hari kemenangan. 

8. Bulan sabit

8. Bulan sabit

Anak bulan atau biasa dipanggil anak bulan menentukan kedatangan bulan Ramadhan.

Rakyat dan kerajaan perlu memastikan terlebih dahulu ada anak bulan di langit sebagai tanda bulan baru telah berubah. Kerana itu, di banyak negara termasuk Malaysia, setiap kali bermulanya bulan Ramadan, sentiasa ada agenda mesyuarat isbat.

Anak bulan yang menjadi anak bulan adalah sangat kecil, yang muncul beberapa ketika selepas matahari terbenam. Umumnya, anak bulan terkecil ini muncul pada dua malam setiap bulan.

9. Berkongsi sepanjang Ramadan adalah amalan yang baik

9. Berkongsi sepanjang Ramadan adalah amalan yang baik

Pexels/Thirdman

Banyak amalan baik selain berpuasa di bulan Ramadhan yang boleh kita lakukan, salah satunya adalah perkongsian. Umat ​​Islam yang bersedekah (berkongsi dengan orang lain) di bulan Ramadhan, pahala yang bakal diperolehi dapat dilipatgandakan.

Nabi Muhammad SAW bersabda, “Barang siapa yang memberi makan (saat berbuka) untuk orang yang puasa, maka dia mendapatkan pahala seperti pahala orang yang diberi makannya itu tanpa dikurangi sedikitpun dari pahalanya.” (HR. At-Tirmidzi, An-Nasai, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, dan Ibnu Khuzaemah)

Oleh itu, jika lebih rezeki, ajarlah si kecil berkongsi dengan orang lain dalam bentuk juadah berbuka puasa. Tidak perlu bermewah-mewahan, Ma.

Mama boleh sediakan makanan berat, seperti nasi dan lauk, atau takjil untuk berbuka.

Terdapat banyak cara untuk melakukan ini, salah satunya adalah dengan berkongsi di jalanan. Biasanya orang yang dalam perjalanan tidak sempat membeli minuman dan juadah berbuka puasa.

Dengan cara itu, Mama dan Si Kecil memudahkan mereka untuk berbuka puasa.

10. Kanak-kanak tidak diwajibkan berpuasa

10. Kanak-kanak tidak diwajibkan berpuasa

Pada asasnya, semua umat Islam diwajibkan berpuasa di bulan Ramadhan. Namun, ini bergantung kepada kebolehan si kecil berpuasa. 

Jika anak anda sihat dan berkemampuan, anda boleh ajar dia berpuasa sekurang-kurangnya setengah hari sehingga tengah hari dan kemudian teruskan sehingga matahari terbenam. Namun, jika anak anda mengalami masalah kesihatan dan tidak dapat berpuasa, anda boleh menangguhkannya. 

Sila ambil perhatian, kewajipan berpuasa dikenakan kepada kanak-kanak lelaki dan perempuan yang telah mengalami tanda-tanda akil baligh. Jika anak anda belum baligh (dewasa), mereka tidak diwajibkan berpuasa.

Ada baiknya Mama ajar si kecil berpuasa sejak kecil. Dengan cara itu, si kecil anda akan terbiasa berpuasa apabila tibanya Ramadan.

Nah, ada 10 perkara tentang Ramadan yang jarang diketahui. Ayuh tingkatkan iman dan taqwa kita di bulan Ramadhan ini, Ma! Saya harap maklumat ini berguna!

Leave a Comment

Artikel Terkait