Selalunya Sakit Sciatica? Kenali 7 Punca dan Cara Mengatasinya

admin. March 5, 2023

Sakit muskuloskeletal, juga dikenali sebagai sakit ototmialgia) adalah keadaan biasa dan boleh mengganggu aktiviti anda. Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, ketahui punca dan cara melegakannya dalam ulasan di bawah!

Punca Sakit Muskuloskeletal

Sakit Sciatica adalah sakit otot yang boleh melibatkan ligamen, tendon, dan fascia (tisu lembut yang menghubungkan otot, tulang, dan organ). Sakit otot boleh berlaku di bahagian tertentu badan atau seluruh badan. Sila ambil perhatian, keadaan ini boleh disebabkan oleh pelbagai faktor.

Berikut adalah penyebab sciatica yang paling biasa, termasuk:

1. Aktiviti Fizikal Berlebihan

Mengangkat berat, berjoging, berbasikal, mendaki atau berkebun ialah beberapa aktiviti yang boleh memaksa anda menggunakan otot anda secara berlebihan. Otot boleh tegang atau kekejangan di tengah-tengah aktiviti lasak yang sedang dijalankan.

Beberapa faktor boleh membuat seseorang lebih terdedah kepada sakit otot semasa senaman, termasuk:

 • Tidak biasa bersenam.
 • Mencuba gerakan senaman baharu.
 • Bersenam lebih intens atau lebih lama daripada biasa.
 • Gagal memanaskan badan atau meregang dengan betul.

2. Kekurangan Pemakanan

Sakit sciatica boleh berlaku kerana badan tidak mendapat nutrien yang betul daripada makanan yang anda makan. Salah satu nutrien yang paling penting untuk otot ialah vitamin D.

Vitamin D penting dalam memastikan otot berfungsi dengan baik dan membantu penyerapan kalsium. Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan hipokalsemia, keadaan di mana tahap kalsium dalam darah lebih rendah daripada biasa.

3. Dehidrasi

Sakit sciatica boleh berlaku apabila badan kekurangan pengambilan cecair. Oleh itu, minum air secukupnya untuk memastikan badan berfungsi dengan baik. Badan yang kekurangan cecair boleh menyebabkan gangguan pernafasan dan penghadaman.

Semua orang harus sedar berapa banyak air yang digunakan setiap hari. Jumlah yang disyorkan ialah 6-8 gelas air setiap hari. Cuaca panas dan senaman boleh menyebabkan badan anda berpeluh lebih banyak daripada biasa, jadi anda perlu minum lebih banyak.

4. Kecederaan

KeteganganTerseliuh, terseliuh, dan kecederaan lain boleh menyebabkan sakit otot dan ketidakselesaan. Kadangkala bahagian badan tertentu boleh menjadi kaku dan sakit apabila cedera. Aktiviti yang membuat anda menarik otot anda juga boleh menyebabkan kesakitan

Sesetengah keadaan di atas secara amnya tidak memerlukan rawatan khas. Mengambil ubat penahan sakit di kaunter atau menggunakan kompres hangat boleh membantu melegakan gejala.

Walau bagaimanapun, jika kecederaan menyebabkan kesakitan yang ketara dan menghalang pergerakan normal, perundingan doktor adalah perlu.

Baca Juga: Leher Bahu Kaku Sakit kepala? Inilah Punca dan Cara Mengatasinya

5. Tekanan

Tekanan boleh menyukarkan badan untuk melawan pelbagai penyakit. Bagi seseorang yang tidak sihat dan mengalami tekanan, sakit dan sakit boleh berlaku sebagai tindak balas badan apabila melawan keradangan atau jangkitan.

Gejala tekanan yang perlu diberi perhatian ialah jantung berdebar-debar, tekanan darah tinggi, sakit kepala, gegaran, sakit dada, sesak nafas, atau hiperventilasi (pernafasan berlebihan).

6. Kurang tidur

Tidur yang tidak mencukupi boleh memberi kesan yang teruk kepada keadaan badan. Otot boleh sakit jika anda tidak cukup tidur. Tidur adalah masa yang membolehkan badan berehat dan pulih.

Kualiti tidur yang kurang baik juga boleh menyebabkan seseorang berasa lesu. Keadaan ini boleh menjejaskan keupayaan berfikir dengan jelas dan menyukarkan aktiviti harian.

7. Jangkitan, Penyakit, dan Faktor Keturunan

Terdapat banyak masalah perubatan yang berbeza yang boleh menyebabkan sciatica. Keadaan yang paling kerap menjejaskan otot termasuk:

Baca Juga: Bolehkah Penghidap Asid Urik Makan Mee Segera? Ini adalah Fakta

Cara Mengatasi Sciatica

Pemulihan rumah biasanya cukup untuk membantu melegakan sakit otot akibat kecederaan ringan, terlalu banyak senaman, tekanan atau faktor lain. Salah satu cara anda boleh cuba melegakan simptom adalah menggunakan kaedah RICE. Berikut penjelasannya:

 • berehat (Rehat): Rehatkan bahagian badan yang terasa sakit dan hentikan aktiviti yang boleh menyebabkan kecederaan. Langkah ini akan membantu melegakan otot yang sakit.
 • ais (ais). Menggunakan pek ais yang dibalut dengan tuala bersih boleh membantu melegakan kesakitan dan mengurangkan bengkak. Sapukan ais yang dibalut dengan tuala pada bahagian badan yang sakit selama 15-20 minit tiga kali sehari.
 • pemampatan (tekanan). Menggunakan pembalut mampatan bertujuan untuk membantu mengurangkan bengkak pada bahagian badan yang mengalami sakit otot.
 • ketinggian (angkat kaki). Jika boleh, mengangkat kaki boleh meminimumkan keradangan. Untuk mengangkat kaki anda, lakukan di sebelah dinding.

Pemulihan rumah lain untuk melegakan kesakitan sciatica termasuk:

 • Penghilang rasa sakit. Menggunakan ubat penahan sakit yang dijual bebas seperti advil (ibuprofen) atau tylenol (acetaminophen).
 • Regangan otot. Regangan perlahan-lahan otot yang terjejas boleh membantu meningkatkan mobiliti. Kaedah ini memaksimumkan keupayaan otot untuk menghasilkan lebih banyak daya.
 • Yoga dan meditasi. Terlibat dalam aktiviti yang menggalakkan kelonggaran dan mengurangkan tekanan, seperti yoga dan meditasi. Melakukan senaman melegakan tekanan boleh membantu melegakan ketegangan otot.

Itulah pelbagai punca sciatica yang boleh anda elakkan dan cara mudah untuk melegakannya. Semoga info ini bermanfaat ya Kawan Sihat!

Leave a Comment

Artikel Terkait