Rawatan untuk Mengatasi Nodus Limfa

admin. March 23, 2023

Limfoma adalah istilah yang digunakan untuk kanser yang bermula dalam sistem limfa dan menjejaskan sel darah putih. Keadaan ini, yang juga dikenali sebagai kanser nodus limfa, boleh merebak ke organ lain badan dengan cepat. Oleh itu, mengetahui rawatan yang betul adalah sesuatu yang penting.

Jenis Kanser Nodus Limfa

Sebelum menerangkan tentang rawatan untuk kanser nodus limfa, mengetahui pelbagai jenis kanser yang dialami adalah penting kerana ia berkaitan dengan pelan rawatan yang akan dijalankan.

Terdapat dua jenis limfoma, antaranya:

1. Limfoma Hodgkin

Limfoma Hodgkin adalah keadaan di dalam badan di mana terdapat sel reed-sternberg (sel Hodgkin) yang merupakan limfosit B yang luar biasa besar.

Apabila seseorang mengalami pembesaran nodus limfa akibat limfoma Hodgkin, secara amnya beberapa sel akan ditemui reed-sternberg dengan banyak sel imun di sekelilingnya. Sel imun ini akan menyebabkan nodus limfa membengkak.

2. Limfoma Bukan Hodgkin

Limfoma bukan Hodgkin adalah sejenis kanser yang bermula daripada sel darah putih (limfosit) yang membesar secara tidak normal. Kanser ini akan menjejaskan sistem limfa dalam badan.

Limfoma bukan Hodgkin boleh bermula di mana-mana organ dalam badan selagi terdapat tisu limfa. Kanser jenis ini kebanyakannya ditemui di nodus limfa, limpa, saraf tunjang, timus, tonsil, dan saluran penghadaman.

Baca JugaMakanan Yang Boleh Membantu Mencegah Kanser Payudara

Pilihan Rawatan Kanser Nodus Limfa

Rawatan untuk limfoma bertujuan untuk memusnahkan sel-sel kanser dan melegakan gejala.

Pelan rawatan mungkin berbeza untuk setiap pesakit. Sebabnya, pelan ini akan disediakan bergantung kepada umur, keadaan kesihatan keseluruhan, jenis limfoma yang dihidapi, dan peringkat kanser.

Berikut adalah beberapa jenis rawatan yang boleh dilakukan oleh penghidap kanser nodus limfa, termasuk:

1. Pengawasan yang Ketat

Sekiranya pesakit diketahui menghidap limfoma tetapi perkembangan sel kanser lambat dan tiada masalah kesihatan yang serius, maka doktor mungkin mencadangkan menangguhkan rawatan sambil terus memerhatikan pertumbuhan sel kanser.

Pilihan ini boleh diambil kerana rawatan yang terlalu awal akan menjadi sia-sia. Apabila memilih penyeliaan yang rapi, adalah disyorkan agar anda berunding dengan doktor untuk tempoh masa tertentu sambil terus menjalankan pemeriksaan berkala.

Anda perlu segera berjumpa doktor apabila gejala anda bertambah teruk.

2. Radioterapi

Radioterapi digunakan secara meluas pada peringkat awal limfoma, di mana sel-sel kanser hanya tumbuh di satu bahagian badan.

Tempoh rawatan dengan radioterapi bergantung pada jenis limfoma dan peringkatnya. Radioterapi menggunakan sinaran tenaga tinggi yang boleh membunuh sel-sel kanser.

3. Kemoterapi

Rawatan kemoterapi adalah kaedah utama untuk merawat limfoma Hodgkin. Walau bagaimanapun, ubat ini juga digunakan secara meluas untuk merawat limfoma bukan Hodgkin.

Kemoterapi melibatkan ubat yang boleh membunuh sel kanser. Dadah boleh diberikan dalam beberapa cara, bergantung pada peringkat kanser. Pesakit secara amnya akan menerima ubat terus ke dalam vena, dalam bentuk tablet minuman, atau gabungan kedua-duanya.

Kemoterapi juga boleh digabungkan dengan kaedah rawatan lain, seperti radioterapi, pemberian ubat steroid atau terapi sasaran.

Baca JugaGejala, Punca, Diagnosis dan Rawatan Leukemia pada Kanak-kanak

4. Terapi Sasaran

Jika diagnosis beberapa jenis limfoma yang jarang ditemui didiagnosis, doktor mungkin menasihati pesakit untuk menjalani rawatan terapi yang disasarkan.

Terapi ini berfungsi dengan menyasarkan terus kepada organ yang terdapat sel kanser atau membantu sistem imun untuk menyerang sel kanser.

5. Pemindahan Sumsum Tulang Belakang

Kemoterapi dos tinggi bukan sahaja membunuh sel-sel kanser, tetapi juga membunuh sel-sel dalam saraf tunjang yang bertanggungjawab untuk membuat sel darah merah.

Rawatan ini berguna untuk memulihkan keupayaan badan untuk membuat sel darah merah selepas menjalani radioterapi dan kemoterapi.

6. Operasi

Pembedahan jarang dilakukan untuk merawat limfoma bukan Hodgkin. Rawatan ini biasanya dilakukan untuk membuang nodus limfa untuk tujuan biopsi, membuang limpa, atau membuang tumor sebelum prosedur kemoterapi.

Leave a Comment

Artikel Terkait