Punca & Gejala Rheumatism Perlu Diperhatikan Pada Usia Muda

admin. March 5, 2023

Rheumatism adalah penyakit yang biasanya muncul pada usia pertengahan. Tetapi dalam beberapa kes, penyakit ini boleh menyerang golongan muda. Adakah simptom reumatisme pada usia muda berbeza dengan orang tua? Semak penjelasan penuh di bawah.

Punca Reumatik pada Usia Muda

Anda perlu tahu, reumatik atau artritis reumatoid (RA) mungkin lebih parah jika dialami ketika seseorang itu masih dalam usia muda. Golongan muda yang menghidap penyakit ini lebih berkemungkinan mengalami keradangan pada sendi-sendi kecil tangan atau kaki dan mengalami hakisan tulang, berbanding orang yang mendapat RA di kemudian hari.

Golongan muda yang menghidap arthritis juga lebih berkemungkinan menghidapnya nodul reumatoid, iaitu ketulan kecil dan keras di bawah kulit di sekeliling sendi, biasanya terdapat di jari.

Di samping itu, golongan muda yang menghidap penyakit sendi cenderung mempunyai rheumatoid seropositif, yang bermaksud sistem imun membebaskan tahap protein tertentu yang lebih tinggi ke dalam darah. Kira-kira 70% orang dengan RA mempunyai keputusan positif pada ujian darah ini.

Walau bagaimanapun, golongan muda yang menghidap arthritis lebih berkemungkinan menerima rawatan agresif untuk mengawal penyakit ini, sekali gus membantu mencegah kerosakan dan ketidakupayaan sendi.

Ini bermakna anda mungkin mempunyai kadar pemulihan yang lebih baik daripada ibu bapa anda. Kadar penyembuhan yang lebih tinggi juga mungkin disebabkan oleh fakta bahawa orang yang lebih muda mempunyai lebih sedikit masalah kesihatan yang berkaitan dengan penuaan.

Baca JugaSakit Kaki: Punca dan Cara Mengatasinya

Mengenali Gejala Rheumatism pada Usia Muda

Pada asasnya, gejala arthritis pada usia muda bergantung kepada jenisnya. Namun, semua jenis arthritis secara umumnya mempunyai ciri yang sama iaitu sakit kronik terutama pada sendi.

Beberapa gejala lain termasuk:

 • Bengkak atau kemerahan berhampiran sendi.
 • Masalah menggerakkan badan.
 • Kawasan sekitar sendi tegang.
 • Terasa lemah dan tidak berdaya.
 • Kemurungan.
 • Demam.

Baca Juga6 Punca Sakit Tulang Rusuk dan Cara Mengatasinya

Faktor Risiko Yang Meningkatkan Golongan Muda Mendapat Rheumatism

Walaupun arthritis adalah penyakit yang kurang biasa di kalangan orang dewasa muda, seseorang atlit lebih berkemungkinan mendapat osteoarthritis (OA) pada usia muda kerana potensi kerosakan pada sendi mereka. OA adalah salah satu jenis arthritis yang paling biasa. Keadaan ini menyebabkan sendi terasa kaku, sakit, dan bengkak.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) melaporkan bahawa antara 2013 dan 2015, 7.1% orang yang berumur antara 18-44 tahun mempunyai beberapa jenis arthritis. Ini menunjukkan bahawa 1 daripada 14 orang di bawah umur 45 tahun mengalami arthritis.

Oleh itu, golongan muda harus sedar apakah faktor yang boleh meningkatkan kemungkinan mendapat arthritis, termasuk:

 • Jantina. Kebanyakan jenis arthritis, termasuk OA dan RA, adalah lebih biasa pada wanita. Tetapi gout lebih kerap berlaku pada lelaki.
 • genetik. Seseorang mungkin mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk arthritis jika ahli keluarga mempunyai penyakit ini.
 • asap. Aktiviti seperti merokok boleh meningkatkan risiko RA dan boleh memburukkan gejala pada orang yang sudah mempunyai penyakit ini.
 • Pergerakan berulang. Regangan berulang kali, terutamanya sendi lutut, boleh merosakkannya dengan cepat. Keadaan yang boleh menyebabkan OA. Pekerjaan tertentu, terutamanya yang memerlukan berdiri sepanjang hari boleh meningkatkan risiko seseorang mendapat arthritis.
 • Jangkitan. Masalah kesihatan yang disebabkan oleh organisma ini boleh merosakkan sendi dan meningkatkan risiko arthritis.
 • Obesiti Berat badan berlebihan boleh memberi tekanan pada sendi anda, lama kelamaan ini berpotensi merosakkan sendi anda.

Walaupun tiada ubat yang boleh menghilangkan arthritis, rawatan diperlukan untuk mengurangkan keradangan dan mengurangkan kesakitan. Rawatan juga bergantung kepada jenis arthritis yang dihidapi seseorang.

Leave a Comment

Artikel Terkait