Petua Sihat dan Cara Menjaga Pesakit AIDS di Rumah

admin. March 5, 2023

Menjaga pesakit HIV di rumah bukanlah mudah. Namun, sekiranya salah seorang ahli keluarga itu menghidap HIV/AIDS, maka memastikan mereka mendapat rawatan terbaik untuk memperbaiki keadaan adalah sesuatu yang mesti dilakukan. Ketahui lebih lanjut tentang cara menjaga HIV/AIDS di rumah dan perkara yang harus dilakukan oleh orang yang menjaga HIV/AIDS untuk mengekalkan keadaan kesihatan mereka.

Gambaran Keseluruhan Apa itu HIV

HIV (Virus Imunodefisiensi Manusia) ialah virus yang menyebabkan AIDS. Jangkitan HIV dicirikan oleh sistem imun badan tidak dapat melawan jangkitan dengan betul. Keadaan ini menyebabkan penghidap HIV tidak dapat melawan penyakit ringan seperti selsema, selsema, atau selesema.

Pesakit HIV atau yang biasa dirujuk sebagai ODHA (Orang HIV/AIDS) memerlukan penjagaan khas untuk memperbaiki keadaan mereka, kerana mereka terdedah kepada jangkitan lain.

Cara Menjaga Pesakit ODHA di Rumah

Salah satu perkara yang paling penting bagi pesakit HIV semasa dijaga di rumah ialah memastikan dia menjalani gaya hidup yang sihat dan seimbang. Berikut adalah perkara yang harus dilakukan oleh pesakit HIV/AIDS semasa menjalani rawatan di rumah atau dalam kehidupan seharian:

1. Dapatkan rehat yang cukup

Badan pesakit memerlukan lebih banyak rehat. Pesakit dinasihatkan untuk tidur sekurang-kurangnya 8 jam sehari dan tidur setiap kali badan berasa letih.

2. Elakkan tekanan

Jangan risau sangat. Tekanan dan keadaan emosi yang tidak stabil boleh memberi kesan negatif kepada sistem imun. Cuba berehat dengan berinteraksi dengan keluarga dan orang tersayang. Lakukan perkara yang anda gemari seperti mendengar muzik, menonton filem atau membaca buku.

3. Jangan pukul diri sendiri

Teruskan berfikir dan bersikap positif termasuk usaha untuk menjadi lebih sihat. Jangan terlalu keras pada diri sendiri dan salahkan diri sendiri atas apa yang berlaku.

4. Senaman ringan

Bersenam adalah cara terbaik untuk menyihatkan badan. Lakukan apa sahaja senaman yang anda suka setiap hari secara berkala.

5. Dapatkan bantuan perubatan

Banyak keadaan atau penyakit perubatan kini boleh diubati melalui kecanggihan teknologi perubatan. Jangan teragak-agak untuk mendapatkan bantuan perubatan profesional dan beritahu aduan anda tentang penyakit anda.

Pesakit HIV juga dinasihatkan supaya rajin berunding tentang simptom mereka dan menyertai komuniti rasmi HIV/AIDS untuk berkongsi dan menumbuhkan semangat baharu setiap hari.

6. Berhenti merokok

Sekiranya pesakit HIV mempunyai tabiat merokok, ia perlu dihentikan serta-merta. Merokok boleh merosakkan paru-paru dan organ badan yang lain. Akibatnya, badan akan lebih terdedah kepada jangkitan.

7. Berhenti mengambil alkohol

Selain daripada merokok, tabiat buruk yang mesti dielakkan atau dihentikan oleh pesakit HIV ialah mengambil minuman beralkohol. Alkohol boleh merosakkan hati, meningkatkan kerentanannya terhadap jangkitan dan memusnahkan vitamin yang masuk ke dalam badan. Di samping itu, pengaruh alkohol cenderung membawa kepada tingkah laku seks yang tidak selamat.

8. Elakkan pengambilan dadah yang tidak perlu

Pesakit HIV hanya perlu mengambil ubat yang diberikan oleh doktor. Jangan beli ubat sendiri tanpa preskripsi doktor kerana ia boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini dan boleh mengganggu penyerapan nutrien dalam badan.

Baca Juga: Perkara Penting Berkenaan Ujian HIV di Pusat Kesihatan, Wajib Tahu

Siapa yang Perlu Menjaga Pesakit HIV?

Keluarga pesakit HIV secara amnya juga perlu membantu dan memahami cara menjaga ODHA di rumah. Keluarga atau seseorang yang menjaga pesakit HIV/AID juga memerlukan sokongan kerana mereka bukan sahaja perlu memberi perhatian kepada keadaan kesihatan mereka, tetapi juga untuk menjaga kestabilan mental pesakit.

Kewajipan menjaga pesakit HIV di rumah termasuk memenuhi keperluan pesakit dan mengimbanginya dengan keperluan ahli keluarga yang lain. Sekiranya jururawat terlalu terlibat, ini boleh mengurangkan kebebasan dan keyakinan diri pesakit.

Oleh itu, orang yang membantu menjaga mereka mesti memastikan pesakit HIV boleh menjalankan aktiviti yang mereka masih mampu lakukan secara bebas, tetapi dalam persekitaran yang menyokong keadaan kesihatan mereka dan tidak meningkatkan risiko pendedahan jangkitan kepada pesakit.

Petua untuk Keluarga yang Menghidap ODHA

Bukan sahaja pesakit HIV/AIDS yang memerlukan rawatan, malah penjaga pesakit juga memerlukan sokongan dan perlu mengambil berat tentang keadaan kesihatan mereka sendiri. Berikut adalah beberapa petua yang mungkin berguna untuk ahli keluarga yang menjaga pesakit HIV di rumah:

1. Didik diri anda dan orang sekeliling anda dengan pengetahuan tentang HIV/AIDS

Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah melengkapkan diri dengan pengetahuan tentang HIV dan AIDS. Ini akan membantu anda menentukan langkah yang perlu diambil dan menghapuskan pelbagai mitos tidak betul yang sering anda dengar tentang pesakit HIV. Anda boleh mengikuti latihan atau kursus yang disediakan oleh organisasi atau perkhidmatan kesihatan.

Baca Juga: Inilah ciri-ciri lidah penghidap HIV yang perlu anda perhatikan

2. Pastikan pesakit selesa

Rumah harus menjadi tempat yang selesa untuk pesakit, supaya mereka lebih bersemangat untuk memperbaiki keadaan mereka. Tanya pesakit apa yang anda boleh lakukan untuk membuat mereka berasa lebih selesa. Contohnya, seperti memberi bilik berhampiran dengan bilik air dan memastikan barang yang mereka perlukan dekat untuk dicapai.

3. Lindungi mereka daripada jangkitan

Kuman atau bakteria yang mudah dilawan oleh badan yang sihat boleh menjadi sesuatu yang berbahaya bagi pesakit HIV. Lakukan pelbagai cara untuk memastikan pesakit HIV mengelakkan jangkitan, seperti melarang sesiapa yang sakit daripada mendekati.

Jangan berkongsi barang dengan pesakit HIV, dan pastikan persekitaran mereka bersih.

4. Beri perhatian kepada keadaan kesihatan umum

Berikan pesakit HIV pengambilan makanan berkhasiat dengan nutrisi dan kandungan serat yang mencukupi. Hadkan pengambilan lemak dan minyak untuk mereka.

Perhatikan proses pemprosesan, jangan biarkan kaedah pemprosesan yang salah mencetuskan penyakit bawaan makanan. Elakkan memberi makanan seperti makanan laut yang kurang masak atau telur mentah.

5. Bantu mereka memenuhi keperluan kesihatan mereka

Cara menjaga pesakit HIV di rumah adalah dengan memahami keperluan pesakit, baik keperluan harian mahupun keperluan perubatan.

Pastikan anda mengetahui jenis ubat yang harus mereka ambil, masa untuk mengambilnya, dan jangkakan kesan sampingan yang mungkin muncul. Anda juga perlu mengetahui masa untuk menghubungi doktor dan mewujudkan komunikasi yang sengit dengan doktor yang merawat.

Temani mereka apabila pergi ke doktor dan berikan sokongan mental kepada pesakit semasa menangani gejala jangkitan HIV.

6. Penuhi keperluan anda sendiri

Jangan lupa bahawa anda sebagai seorang yang menjaga pesakit AIDS juga mesti kekal sihat dan ceria. Pastikan anda mendapat rehat yang cukup, menjalani gaya hidup sihat, dan makan makanan berkhasiat. Pertimbangkan untuk menyertai komuniti jururawat PLHA supaya anda boleh mendapatkan sokongan moral.

Itulah beberapa petua dan cara menjaga HIV/AIDS di rumah. Keadaan ini tidak mudah, tetapi peranan anda dapat membantu kehidupan pesakit HIV/AIDS menjadi lebih baik.

Leave a Comment

Artikel Terkait