Petua Menjaga Kesihatan Pergigian untuk Penghidap Diabetes

admin. March 9, 2023

Bagi pesakit kencing manis, paras gula dalam darah yang terlalu tinggi boleh menyebabkan pelbagai kesan buruk, salah satunya ialah timbulnya masalah pada gigi dan gusi. Jadi, bagaimana untuk mengekalkan kesihatan mulut? Semak pelbagai cara di bawah.

Kepentingan Penjagaan Pergigian untuk Penghidap Diabetes

Kecenderungan masalah gigi dan mulut bagi penghidap diabetes adalah disebabkan oleh gula darah yang tinggi yang menjejaskan pemprosesan gula dalam badan. Aliran darah yang lemah pada penghidap juga menjadikannya lebih terdedah kepada jangkitan.

Masalah kesihatan pergigian dan mulut yang sering dialami oleh penghidap diabetes termasuk: gigi berlubang, gigi longgar, penyakit gusi, mulut kering, gangguan pada kelenjar air liur, hingga penyembuhan luka yang terjejas di dalam mulut yang mungkin berlaku disebabkan oleh jangkitan bakteria, virus atau kulat. .

Berikut adalah beberapa perkara penting yang diberi perhatian oleh pesakit kencing manis dalam menjaga kesihatan pergigian, antaranya:

1. Hadkan Pengambilan Masam Manis

Salah satu cara yang sering diabaikan dalam penjagaan gigi ialah amalkan pemakanan yang sihat. Pemakanan yang sihat akan membantu mengurangkan penggunaan gula yang berlebihan supaya paras gula dalam darah kekal terkawal. Ini akan membolehkan insulin mengawal gula darah kepada normal semula.

Selain pengambilan manis, ada yang masam seperti soda, minuman tenaga, dan jus buah-buahan; seboleh-bolehnya untuk dielakkan. Sifat makanan atau minuman yang berasid boleh menghakis enamel gigi dan meningkatkan risiko kaviti.

Baca Juga:

2. Menjaga kebersihan mulut

Gosok gigi dua kali sehari iaitu pada waktu pagi selepas sarapan pagi dan pada waktu malam sebelum tidur. Untuk mengelak daripada mencederakan gusi anda semasa memberus gigi, gunakan berus gigi yang lembut dan gosok perlahan-lahan dengan ubat gigi fluorida.

Juga, gunakan ubat kumur antibakteria bebas alkohol, terutamanya jika anda mempunyai mulut kering.

Jika anda menggunakan gigi palsu yang boleh ditanggalkan, pastikan anda menanggalkannya pada waktu malam dan jangan lupa membersihkan gigi palsu anda setiap hari.

Sementara itu, jika anda mempunyai tabiat merokok, nampaknya anda perlu menghentikan tabiat ini. Merokok boleh meningkatkan komplikasi serius pada penghidap diabetes.

4. Sukan Biasa

Bersenam akan membantu badan membakar lebihan gula yang terkumpul. Penggunaan gula yang berlebihan akan mengakibatkan pengumpulan gula, kerana sistem pembakaran tenaga dalam badan tidak berkadar dengan jumlah gula yang diambil.

5. Rutin ke Doktor Gigi

Penjagaan pergigian bagi pesakit kencing manis yang wajib dijalankan ialah mengadakan pemeriksaan sekurang-kurangnya dua kali setahun. Namun, sebelum menjalankan rawatan, pastikan doktor sudah mengetahui anda menghidap diabetes. Ini penting supaya rawatan dijalankan mengikut keadaan anda

Sekarang Berikut adalah beberapa petua untuk mengekalkan kesihatan gigi dan mulut bagi pesakit diabetes. Gangguan yang berlaku dalam rongga mulut boleh dielakkan jika anda mempunyai komitmen untuk memastikan ia sihat.

Leave a Comment

Artikel Terkait