Perubahan Fizikal Yang Boleh Berlaku Apabila Seseorang Menghidap Diabetes

admin. March 9, 2023

Dalam banyak kes, seseorang tidak menyedari bahawa dia menghidap diabetes kerana gejala awal penyakit ini hampir sama dengan keadaan lain. Namun, lama kelamaan masalah kesihatan ini boleh menyebabkan perubahan fizikal pada penghidapnya. Apakah tanda-tanda yang boleh dikenali?

Perubahan Fizikal Apabila Seseorang Menghidap Diabetes

Pada mulanya, penyakit ini biasanya tidak mempunyai gejala. Tetapi dari masa ke masa, diabetes boleh membuat keadaan fizikal seseorang berubah. Berikut adalah tanda-tanda perubahan yang boleh berlaku dalam badan, antaranya:

1. Kulit Nampak Kusam

Jika kulit mempunyai kesan hitam di belakang leher yang sukar dihilangkan, ini boleh menjadi tanda diabetes. Ini disebabkan oleh keadaan rintangan insulin yang boleh mencetuskan acanthosis nigricans yang berlaku dalam pradiabetes. Tanda hitam panjang ini juga boleh muncul pada siku atau lutut.

2. Penglihatan Kabur

Paras gula darah yang tinggi dalam badan boleh mencetuskan kerosakan pada saluran darah kecil di retina yang menjadikan penglihatan lebih kabur. Dalam dunia perubatan, ini dirujuk sebagai retinopati diabetik. Kira-kira 8 peratus orang yang mempunyai pradiabetes mempunyai keadaan ini.

Baca Juga

3. Badan nampak lebih kurus

Jika anda tidak mengikuti program penurunan berat badan tetapi anda kehilangan berat badan yang ketara, ini mungkin disebabkan oleh diabetes.

Penurunan berat badan adalah perkara biasa pada pesakit kencing manis. Paras gula darah yang terlalu tinggi boleh menyebabkan penurunan berat badan; dari 5-10 kilogram dalam masa dua hingga tiga bulan.

4. Badan cepat lembik

Perubahan fizikal yang jarang disedari ialah badan mudah letih. Ini berkaitan dengan kehadiran gangguan pankreas yang berlaku pada pesakit diabetes.

Pada penghidap diabetes, pankreas hanya menghasilkan sedikit insulin, jadi badan tidak dapat menukar gula kepada tenaga. Akibatnya, badan lebih mudah letih sehingga sukar untuk menumpukan perhatian.

5. Kulit Kering dan Merekah

Paras gula dalam darah yang tinggi dan tidak terkawal memudahkan badan kehilangan cecair dengan cepat, keadaan ini menyebabkan kulit dehidrasi. Akibatnya, kulit cenderung kering dan merekah, terutamanya di bahagian kaki.

6. Mulut Kering dan Bau Busuk

Keadaan ini selalunya disebabkan oleh paras gula darah yang tinggi atau pengambilan ubat-ubatan. Mulut kering juga menunjukkan penurunan pengeluaran air liur, inilah yang kemudiannya meningkatkan pertumbuhan bakteria dan menyebabkan nafas berbau.

7. Kaki Terasa Kebas

Paras gula darah yang tinggi boleh menyebabkan kerosakan saraf di beberapa bahagian badan. Keadaan ini menjadikan anda tidak sensitif kepada panas, sejuk, sakit, atau sakit. Oleh itu, sesetengah penghidap diabetes mungkin tidak menyedari luka dan boleh menyebabkan jangkitan.

Sekarang, itu adalah beberapa perubahan fizikal pesakit diabetes yang biasanya berlaku. Jika anda mengalami satu atau lebih daripada keadaan di atas, segera dapatkan nasihat doktor untuk mengetahui dengan pasti keadaan kesihatan badan anda.

Leave a Comment

Artikel Terkait