Perkara Penting Berkenaan Ujian HIV di Pusat Kesihatan, Wajib Tahu

admin. March 5, 2023

Salah satu syarat yang diperlukan oleh pasangan yang ingin berkahwin ialah ujian HIV di pusat kesihatan. Walaupun peraturan ini belum dikuatkuasakan di semua wilayah di Indonesia, ujian ini penting untuk kesihatan keluarga anda pada masa hadapan. Bagaimanakah dan berapa kos ujian HIV di puskesmas? Semak penjelasan penuh di bawah.

Apakah Tujuan Ujian HIV?

Ujian HIV di puskesmas atau dalam dunia perubatan lebih dikenali sebagai VCT (VCT).kaunseling dan ujian sukarela) ditakrifkan sebagai kaunseling dan ujian HIV sukarela (KTS). Pemeriksaan ini berguna untuk mencegah, merawat dan merawat HIV sebelum terlambat.

Jika anda lewat mendiagnosis HIV dan ternyata positif, anda akan menanggung kos perubatan dan kemasukan ke hospital yang lebih besar.

Setiap orang yang aktif secara seksual (telah atau kerap melakukan hubungan seks berisiko) perlu menjalani ujian ini. Selain penting untuk pasangan pengantin, ujian ini berguna untuk anda yang merancang kehamilan dan untuk wanita hamil yang menghidap TB.

Baca Juga7 Cara Mencegah HIV/AIDS yang Boleh Anda Lakukan

Prosedur Ujian HIV di Puskesmas

Cara membuat ujian HIV di puskesmas adalah sangat mudah, perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah mendaftar dengan bahagian pentadbiran. Bagi anda yang tidak mempunyai kad BPJS, anda perlu membayar yuran pentadbiran sebanyak IDR 5,000–10,000, dan diminta untuk menyampaikan KTP untuk pengumpulan data.

Sementara itu, bagi anda yang memiliki kad BPJS Kesihatan atau peserta Kad Insurans Kesihatan Nasional-Kad Kesihatan Indonesia (JKN-KIS), bayaran ujian HIV di puskesmas adalah percuma sepenuhnya. Peperiksaan ini adalah percuma kerana ia merupakan salah satu program kerajaan dalam menangani HIV/AIDS.

Perlu diingatkan juga, apabila menjalani ujian ini seseorang itu akan melalui tiga peringkat;

  • Kaunseling ujian pra
  • ujian HIV
  • Kaunseling selepas ujian

Peperiksaan ini adalah sulit kerana anda akan menandatangani borang kebenaran bertulis sebelum mula menjalani ujian. Selepas menandatangani, VCT baru boleh dilakukan.

Beberapa peringkat ini termasuk:

1. Kaunseling Ujian Pra

Kaunseling ujian pra adalah peringkat pertama sebelum anda menjalani ujian HIV. Peringkat ini adalah perlu untuk menyediakan anda untuk ujian dan membantu menjangka sama ada keputusan akan positif atau negatif.

Pada peringkat ini, anda diharapkan jujur ​​tentang semua aktiviti yang disyaki mendedahkan anda kepada virus HIV.

2. Ujian HIV

Selepas anda mendapat penerangan lengkap tentang HIV dan AIDS, langkah seterusnya ialah melakukan ujian HIV. Peperiksaan dijalankan dengan cara ujian pantasujian yang memerlukan pekerja kesihatan mengambil darah pesakit.

3. Kaunseling pasca ujian

Selepas mengambil ujian dan mendapat keputusan, kaunselor akan menerangkan keputusan ujian secara ringkas dalam sesi kaunseling.

Sekiranya keputusannya positif, kaunselor akan memberikan maklumat tentang langkah-langkah yang perlu anda ambil, seperti ubat-ubatan, mengekalkan gaya hidup sihat, dan cara mengelak daripada menjangkiti orang lain.

Sejauh manakah Keberkesanan Ujian VCT untuk Mengesan Virus HIV?

Keberkesanan ujian VCT untuk mengesan virus HIV berbeza-beza bergantung kepada kesempurnaan prosedur yang dijalankan. Ini dapat dilihat daripada keupayaan kaunselor untuk meyakinkan pesakit, menilai risiko jangkitan sebelum dan selepas kaunseling, hinggalah cara melaporkan keputusan ujian kepada pesakit.

Ujian VCT boleh digunakan sebagai pencegahan utama yang berkesan dalam mengurangkan risiko penularan HIV dan jangkitan seksual yang lain. Walaupun penyakit ini tidak dapat diubati, HIV boleh diuruskan dengan rawatan antiretroviral (ART).

Rawatan ini bertujuan untuk menyekat perkembangan virus, termasuk meminimumkan risiko penularan dari ibu kepada janin.

Akhirnya, ujian ini penting sebagai langkah awal untuk mendapatkan rawatan yang diperlukan seawal mungkin. Selain berguna sebagai langkah mencegah dan mengawal HIV/AIDS, kaedah ini dapat meningkatkan kualiti hidup dan sistem imun seseorang.

Leave a Comment

Artikel Terkait