Penyakit Diabetes Boleh Diatur, Namun Pesakitnya Perlu Tahu: Gangguan Mental dan Cara Mengatasinya

admin. May 15, 2023
Mengatasi Gangguan Mental pada Pesakit Diabetes
Pesakit diabetes sering merasa tertekan dan kurang selesa karena harus selalu memantau gula darah mereka dan mengatur pola makan.

Diabetes adalah penyakit yang boleh diatur. Walau bagaimanapun, pesakitnya kadangkala merasa tertekan dan kurang selesa dengan keadaan mereka. Faham punca dan cara urus gangguan mental pada pesakit diabetes menerusi renungan ini.

Hubungan Diabetes dengan Gangguan Mental

Gangguan mental ialah penyakit yang mempengaruhi perasaan, fikiran, dan tingkah laku seseorang. Pelbagai jenis gangguan mental yang biasa timbul, termasuklah: tekanan,gangguan rasa takut, dan depresi.

Ini sangat masuk akal, kerana pesakit perlu mengawal penyakit mereka.

Salah satu jenis gangguan mental yang mudah berlaku pada diabetesi adalah gangguan rasa takut. Gangguan ini timbul apabila seseorang rasa takut atau kurang selesa. Kegelisahan ialah reaksi normal apabila menghadapi tekanan.

Diabetesi juga sering mendapat masalah murung. Menurut kajian, pesakit diabetes jenis 2 lebih berkemungkinan alami masalah murung berbanding orang yang tidak ada diabetes.

Malangnya, mengikut statistik, hanya kira-kira 25-50 peratus diabetesi dengan murung disah diagnosis dan dapat rawatan.

Hubungan gangguan mental dengan diabetes tak hanya sebatas itu sahaja. Satu kajian lagi mendapati gangguan rasa takut boleh meningkatkan risiko diabetes jenis 2, selain faktor risiko diabetes lain yang dah ada.

Punca Gangguan Mental pada Pesakit Diabetes

Penderita diabetes sering merasa tertekan dan kurang selesa kerana harus selalu pastikan tahap gula dalam darah mereka tetap normal.

Terdapat beberapa perkara yang perlu diperhatikan oleh diabetesi untuk mengawal penyakit mereka,termasuklah:

 • Makanan yang dimakan sepanjang hari.
 • Memantau gula dalam darah secara kerap sepanjang hari.
 • Menyusun suntikan insulin.

Selain itu,pesakit diabetes juga sedih kerana ada risiko komplikasi yang boleh berlaku pada mereka.

Sebagai nota, seseorang dengan diabetes lebih berkemungkinan terjejas dengan penyakit jantung, buah pinggang, dan stroke. Inilah yang akhirnya menyebabkan diabetesi merasa gaduh dan tegang.

Cara Urus Gangguan Mental pada Diabetesi

Menurut kajian, terapi pekerjaan lebih berkesan berbanding ubat-ubatan. Walau bagaimanapun, bincang dulu dengan doktor mengenai rawatan yang paling sesuai.

Selain itu, ada beberapa cara untuk urus tekanan dan kegelisahan ini, termasuklah:

 • Bergerak secara aktif. Anda boleh berjalan-jalan di sekitar rumah untuk dapat tenang. Malah berjalan boleh membantu sehingga berjam-jam.
 • Ceritakan dengan kawan atau keluarga yang boleh dipercayai. Cara ini boleh membantu Anda dapat nasihat yang diharapkan.
 • Cuba beberapa latihan relaksasi, seperti yoga atau meditasi.
 • Buat perkara-perkara yang menyeronokkan. Anda boleh berehat seketika daripada aktiviti. Pergilah luar untuk buat hobi Anda.
 • Kurangkan pengambilan kafein dan minuman beralkohol.
 • Makan makanan sihat dan istirahat yang cukup.

Dalam beberapa kes, doktor mungkin akan beri ubat-ubatan untuk bantu ringankan gejala. Beberapa gejala tersebut, seperti:

 • Antidepressan.
 • Anti rasa takut seperti buspirone.
 • Benzodiazepine untuk meringankan serangan panik.

Bagi sesetengah orang, diabetes boleh memberi kesan teruk pada kesihatan mental mereka. Oleh itu, bincang dengan doktor jika penyakit ini menyusahkan Anda.

Dengan ini, doktor boleh beri nasihat serta terapi yang betul untuk urus keadaan Anda. Semoga bermanfaat!

Leave a Comment

Artikel Terkait