Pelbagai Kebaikan Vitamin D untuk Menjaga Kesihatan Pergigian

admin. March 10, 2023

Vitamin D adalah salah satu nutrien penting yang diperlukan untuk tubuh, termasuk gigi. Jadi, apakah faedah vitamin D untuk kesihatan pergigian? Simak penjelasan lengkapnya di bawah ini!

Pelbagai Kebaikan Vitamin D untuk Kesihatan Pergigian

Vitamin D ialah vitamin larut lemak yang membantu tubuh menyerap kalsium. Pengambilan vitamin D yang mencukupi dapat mengelakkan masalah mulut dan pergigian. Pengambilan yang mencukupi dapat mengelakkan masalah mulut dan pergigian.

Berikut adalah beberapa manfaat vitamin D untuk mengekalkan gigi yang sihat, termasuk:

1. Menstruktur dan Menguatkan Tisu Pergigian

Badan memerlukan pengambilan vitamin D untuk penyerapan kalsium. Kalsium (dengan bantuan fosforus dan mineral lain) memainkan peranan penting dalam membina dan menguatkan tisu gigi dari dalam.

Jika pengambilan vitamin D mencukupi, ini akan menguatkan lagi sistem imun dalam melawan pelbagai penyakit berkaitan gigi dan mulut.

2. Mencegah Kerosakan Gigi

Vitamin D sangat penting untuk membantu menyerap dan mengekalkan kalsium dan fosforus untuk proses mineralisasi gigi dan tulang. Walau bagaimanapun, gigi boleh menjadi lemah apabila badan mempunyai tahap vitamin D yang rendah.

Keadaan ini menjadikan anda sangat terdedah kepada patah tulang. rongga, dan kerosakan gigi. Satu kajian menunjukkan bahawa tahap vitamin D yang lebih rendah boleh menyebabkan karies gigi.

3. Periodontitis

mengikut Jurnal Penyelidikan Periodontal, tahap vitamin D yang lebih rendah boleh meningkatkan risiko periodontitis. Ini kerana vitamin D mempunyai kaitan dengan sistem imun. Vitamin ini mempunyai kesan positif terhadap keradangan dan kesan mineralisasi gigi pada tisu berhampiran gigi.

Vitamin D boleh mengurangkan risiko dan keterukan periodontitis dalam beberapa cara, termasuk:

  • Vitamin menghasilkan cathelicidin Dan pertahanan yang mempunyai sifat antimikrob. Sebatian ini mengurangkan bilangan bakteria di dalam mulut.
  • Kurangkan matriks metalloproteinase (MMP), iaitu enzim yang dikaitkan dengan periodontitis. Terdapat bukti yang menunjukkan bahawa peningkatan MMP dalam rongga mulut dikaitkan dengan karies gigi dan kanser mulut.

Cara Terbaik Mendapat Vitamin D

Sekiranya anda kekurangan vitamin D, badan tidak dapat membentuk sebatian calcitriol yang mencukupi untuk menyerap kalsium daripada makanan. Ini bermakna anda berisiko tinggi untuk mengalami masalah pergigian, terutamanya kaviti dan penyakit gusi. Selain itu, gen yang mengawal periodontitis juga dikawal oleh reseptor yang dikawal oleh vitamin D.

Sekarangjika anda didiagnosis dengan kekurangan vitamin D, doktor anda mungkin mengesyorkan meningkatkan pengambilan vitamin ini dalam beberapa cara, termasuk yang berikut:

1. Berjemur di Matahari Pagi

Badan boleh mendapat vitamin D dengan: berkulat di bawah sinar matahari pagi. Untuk mendapatkannya, badan memerlukan sekurang-kurangnya 15 minit berjemur.

Tempoh masa yang sesuai untuk berjemur di bawah sinar matahari berbeza-beza bergantung pada warna kulit dan kawasan kulit yang terdedah. Walau bagaimanapun, warna kulit yang lebih gelap memerlukan lebih banyak masa di bawah sinar matahari, tetapi tidak lebih daripada 30 minit.

Perlu diketahui, pendedahan matahari yang berlebihan boleh membakar kulit malah boleh menyebabkan kanser kulit.

2. Pengambilan Sumber Makanan Vitamin D

Terdapat beberapa makanan tertentu yang boleh menjadi sumber vitamin D yang baik untuk kesihatan pergigian, termasuk:

  • Susu dan produk yang diproses. Selain susu penuh, produk tenusu seperti keju dan yogurt adalah makanan yang mempunyai kandungan vitamin D yang agak tinggi. Walau bagaimanapun, anda dinasihatkan untuk memilih produk yang diproses ini yang telah diperkaya dengan vitamin D.
  • Kuning telur. Dalam 100 gram kuning telur bersamaan dengan 4-5 biji telur terdapat kandungan vitamin D sebanyak 4.9 mikrogram (mcg). Angka ini masih jauh dari keperluan vitamin harian badan jadi ia mesti seimbang dengan makanan lain.
  • Minyak hati ikan. Minyak ini dapat memenuhi keperluan vitamin D kerana kandungannya agak tinggi. Ikan kod berminyak, trout dan salmon adalah sumber vitamin D yang baik.

3. Suplemen Vitamin D

Jika anda rasa anda tidak mempunyai banyak masa untuk mendapatkan pendedahan cahaya matahari, anda boleh menampung perbelanjaan vitamin D dengan mengambil suplemen yang banyak beredar di pasaran. Dengan pengambilan vitamin D yang mencukupi, gigi dan gusi yang sihat juga akan terpelihara dengan baik.

Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor atau pakar pemakanan terlebih dahulu tentang keperluan vitamin D anda. Doktor anda mungkin akan mengesyorkan dos yang betul berdasarkan keperluan anda.

Baca Juga:

Berapa Banyak Pengambilan Vitamin D untuk Badan?

Berdasarkan kadar kecukupan nutrisi harian (RDA) untuk Vitamin D, orang dewasa berumur 19-50 tahun disyorkan untuk mendapatkan 15-20 mikrogram (mcg) sehari. Sebagai perbandingan, satu cawan susu diperkaya vitamin D mengandungi kira-kira 2.9 mcg.

Jika anda ingin tahu sama ada badan anda mempunyai tahap vitamin D yang mencukupi atau tidak, lakukan ujian darah yang mudah. Jika akibatnya badan kekurangan vitamin ini, rujuklah doktor.

Leave a Comment

Artikel Terkait