Pelbagai Jenis Pemeriksaan untuk Mengesan Kanser Paru-paru

admin. March 7, 2023

Cara mengesan kanser paru-paru boleh dilakukan dengan menggunakan pelbagai kaedah, bermula dari pemeriksaan fizikal hingga pengimejan. Semak penjelasan penuh dalam ulasan berikut.

Saringan untuk Mengesan Kanser Paru-paru

Kanser paru-paru adalah salah satu penyakit yang paling mematikan di dunia. Malah, penyakit ini adalah punca utama kematian dalam kumpulan kanser.

Data Jabatan Pulmonologi dan Perubatan Pernafasan, Fakulti Perubatan Universiti Indonesia (FKUI) pada 2015, melaporkan daripada 668 kes keganasan rongga toraks yang direkodkan, sekitar 75 peratus daripadanya adalah kes kanser paru-paru.

Pengesanan awal penyakit ini adalah penting untuk mempercepatkan rawatan keadaan. Beberapa ujian untuk mengesan kanser paru-paru, termasuk:

1. Kenali Gejala Kanser Paru-paru

Jika anda ingin mengesan kehadiran jenis kanser ini, anda harus mengenal pasti simptomnya terlebih dahulu. Pada peringkat awal, gejala mungkin sukar dikesan. Gejala baru akan muncul apabila memasuki peringkat akhir.

Akibatnya, rawatan menjadi lebih sukar, sekali gus mengurangkan kadar kelangsungan hidup keseluruhan penghidap.

Secara umum, berikut adalah simptom yang perlu anda perhatikan, termasuk:

 • Batuk berpanjangan yang tidak hilang.
 • Sukar untuk bernafas.
 • Sakit dada.
 • Batuk berdarah.
 • Sakit tulang.
 • Pengurangan berat.
 • Sakit kepala.
 • suara serak.

Jika anda mengalami mana-mana gejala ini, segera dapatkan nasihat doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Baca JugaGejala, Punca, Diagnosis dan Rawatan Kanser Kulit

2. Perhatikan Faktor Risiko Kanser Paru-paru

Punca sebenar kanser paru-paru tidak diketahui sehingga kini. Namun begitu, terdapat pelbagai faktor yang boleh meningkatkan pendedahan seseorang kepada penyakit ini, antaranya:

 • Mempunyai tabiat merokok.
 • Terdedah kepada asap rokok.
 • Terapi radiasi.
 • Menjalani terapi sinaran sebelum ini.
 • Pendedahan kepada gas radon.
 • Mempunyai sejarah keluarga yang menghidap kanser paru-paru.
 • Pendedahan kepada asbestos dan karsinogen lain.

Jika anda mempunyai mana-mana faktor risiko kanser paru-paru ini, dapatkan nasihat doktor anda dengan segera untuk menentukan sama ada pemeriksaan kanser diperlukan.

3. Semak Keadaan Kesihatan

Selepas mengesan gejala yang membawa kepada kanser paru-paru, sejarah perubatan dan pemeriksaan fizikal perlu dilakukan segera untuk mendapatkan diagnosis yang betul.

Semasa pemeriksaan, doktor akan bertanya tentang sejarah perubatan anda dan gejala yang anda rasai. Selain itu, doktor juga akan bertanya tentang beberapa tabiat yang boleh meningkatkan faktor risiko kanser.

Selain mengesan tanda-tanda kanser, pemeriksaan juga dijalankan bagi mengesan masalah kesihatan lain.

Baca JugaGejala, Punca, Diagnosis dan Rawatan Kanser Kulit

4. Lakukan Satu Siri Ujian

Terdapat beberapa pilihan untuk mengesan kanser paru-paru melalui ujian. Doktor mungkin mengesyorkan beberapa prosedur pemeriksaan seperti:

Ujian ini biasanya merupakan ujian pertama yang digunakan sebagai cara untuk mendiagnosis kanser paru-paru. Sekiranya terdapat tumor dalam paru-paru, sinar-X akan menunjukkannya sebagai jisim kelabu-putih.

Walau bagaimanapun, X-ray dada tidak memberikan diagnosis yang pasti. Ini kerana ujian ini tidak dapat membezakan antara kanser dan keadaan lain, seperti abses paru-paru (kumpulan nanah yang terbentuk di dalam paru-paru).

Cara seterusnya untuk mendiagnosis kanser paru-paru ialah imbasan tomografi berkomputer (CT) dan pengimejan resonans magnetik (MRI).

Kedua-dua tindakan ini dilakukan untuk memberikan penerangan yang lebih terperinci tentang lokasi tumor. Gambaran keseluruhan keadaan tisu lain di sekeliling organ paru-paru juga boleh dilihat.

Baca JugaGejala Kanser Otak Peringkat Awal yang Boleh Anda Kenali

Imbasan tomografi berkomputer (PET-CT) pelepasan positron boleh dilakukan jika imbasan CT atau keputusan MRI menunjukkan pesakit menghidap kanser peringkat awal. Tindakan ini dilakukan untuk menentukan penyebaran dan peringkat kanser paru-paru.

Bronkoskopi dilakukan untuk mengetahui bahagian dalam saluran pernafasan. Doktor akan mengambil sampel kecil dahulu. Persampelan ini dipanggil biopsi.

Semasa prosedur, doktor akan memasukkan tiub nipis yang mempunyai kamera di hujung (bronkoskop) ke dalam kerongkong melalui mulut dan hidung.

Sekarang, itu adalah beberapa cara untuk mengesan kanser paru-paru yang penting untuk anda ketahui. Jika anda mengesan sebarang simptom yang membawa kepada keadaan ini, segera semak keadaan dengan doktor untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang betul.

Leave a Comment

Artikel Terkait