Paracetamol untuk Melegakan Sakit Senggugut? Adakah ia selamat

admin. March 18, 2023

Sakit senggugut atau dismenorea adalah keadaan biasa yang berlaku pada wanita semasa haid. Apabila anda datang haid, dinding dalam rahim akan mengecut manakala lapisan rahim tumpah, dalam bentuk darah haid.

Apabila rahim menumpahkan lapisannya, saluran darah mengecut sehingga darah dan oksigen tidak dapat mengalir ke dalam rahim. Keadaan ini hanya berlaku sementara semasa haid. Kekurangan oksigen mencetuskan isyarat kimia dengan tindak balas badan sebagai kesakitan.

Gejala sakit yang muncul boleh menjadi kekejangan perut, sakit kepala, atau sakit belakang. Untuk melegakan gejala ini, ramai wanita memilih memakan ubat penahan sakit, salah satunya adalah paracetamol. Pengambilan paracetamol sangat membantu terutama bagi wanita yang tidak boleh mengambil ubat anti-radang bukan steroid. Namun, adakah selamat untuk mengambil paracetamol untuk melegakan kesakitanhaid?

Ketahui Kegunaan Paracetamol

Paracetamol adalah ubat penahan sakit yang tergolong dalam kumpulan analgesik. Cara ubat ini berfungsi adalah dengan menghalang pengeluaran prostaglandin, iaitu sebatian yang mencetuskan kesakitan dan keradangan dalam badan. Dalam kes ini, paracetamol boleh membantu mengurangkan kesakitan yang datang dari sakit haid. Untuk mengetahui lebih lanjut, anda boleh membaca artikel mengenai Faedah dan kesan sampingan paracetamol.

Baca juga:

Kesan Sampingan Paracetamol

Walau bagaimanapun, seperti ubat-ubatan lain, paracetamol juga mempunyai kesan sampingan yang perlu diberi perhatian. Beberapa kesan sampingan yang mungkin berlaku jika anda mengambil paracetamol secara berlebihan adalah:

1. Kerosakan hati

Penggunaanparacetamol dalam dos yang terlalu tinggi boleh menyebabkan kerosakan hati. Kesan ini akan lebih ketara jika anda mengambil paracetamol bersama alkohol.

2. Senak

Penggunaan paracetamol dalam dos yang berlebihan juga boleh menyebabkan gangguan pencernaan, seperti loya, muntah dan cirit-birit.

3. Reaksi alahan

Sesetengah orang boleh mengalami reaksi alergi terhadapparacetamol. Gejala alahan yang mungkin berlaku ialah ruam kulit, gatal-gatal, dan sesak nafas.

Dos yang Disyorkan

Oleh itu, adalah sangat penting untuk mengambil paracetamol mengikut cadangan dos. Dos maksimum yang disyorkan untuk paracetamol ialah 4 gram sehari atau sekitar 1000 mg setiap dos. Walau bagaimanapun, dos ini juga mesti mengikut keadaan kesihatan individu, seperti umur, berat badan, dan sejarah perubatan.

Juga, ingat bahawa menggunakan paracetamol hanya boleh melegakan gejala, bukan merawat punca. Oleh itu, sekiranya anda mengalami sakit senggugut yang sangat teruk, anda perlu segera berjumpa doktor untuk mengetahui punca dan mendapatkan rawatan yang lebih sesuai.

Jangan lupa untuk mengelakkan pengambilan paracetamol bersama-sama dengan ubat lain yang mengandungi paracetamol atau alkohol. Di samping itu, anda harus mengelak daripada menggunakannyaparacetamol untuk masa yang lama tanpa pengawasan perubatan.

Kesimpulannya, pengambilan paracetamol untuk melegakan sakit senggugut adalah selamat sekiranya sukatan mengikut saranan doktor dan pengambilannya tidak serentak dengan ubat-ubatan atau alkohol lain. Namun, jika simptomnya sangat teruk, anda perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang sewajarnya.

 

Leave a Comment

Artikel Terkait