Panduan Bahagian Makanan Bayi Mengikut Peringkat Umur

admin. March 6, 2023

Bahagian makanan bayi sering membuat sesetengah ibu bapa bimbang. Kebimbangan adalah berdasarkan sama ada si kecil anda makan terlalu sedikit atau terlalu banyak. Berikut adalah penanda aras untuk jumlah makanan pepejal yang biasa dimakan oleh bayi dalam sehari.

Panduan Bahagian Penyusuan Bayi Mengikut Umur

Adalah penting untuk anda fahami, walaupun maklumat ini mengandungi bahagian makanan untuk bayi, anak anda mungkin boleh makan lebih sedikit atau lebih. Setiap bayi mempunyai perwatakan yang berbeza, itu yang menyebabkan tiada sukatan makanan bayi yang wajib.

Berikut adalah garis panduan untuk mengambil bahagian untuk bayi berumur 4 hingga 12 bulan:

Dalam perkembangan normal, bayi biasanya bersedia untuk makan makanan pejal atau makanan pelengkap pertama apabila mereka berumur 4 hingga 6 bulan. Mulakan dengan jumlah yang sangat kecil, 1 hingga 2 sudu teh. Selepas itu, anda boleh meningkatkannya secara beransur-ansur kepada 1 hingga 2 sudu besar sekali sehari. Makanan pertama yang popular ialah mangga masak, pisang, betik atau keledek direbus dan tumbuk.

Sebelum menukar kepada menu baharu, tunggu 3-5 hari untuk memastikan bayi tidak mengalami reaksi alahan atau intoleransi makanan. Jangan berikan susu lembu atau madu kepada kanak-kanak di bawah umur 1 tahun. Rundingan dengan pakar pediatrik adalah perlu sebelum anda memperkenalkan makanan pepejal pertama anda.

Baca Juga: 14 Buah-buahan untuk Bayi yang Selamat Dimakan

Apabila si manja anda berasa lebih selesa dengan makanan pejal, anda boleh meningkatkan kekerapan makan dan pelbagai jenis makanan. Peralihan dari satu hidangan kepada dua kali sehari, biasanya selama 8 bulan.

Cuba seimbangkan bahagian makanan bayi 6 bulan dengan protein, sayur-sayuran, buah-buahan dan bijirin penuh dalam diet hariannya. Setiap kali anda memperkenalkan makanan baru, mulakan dengan jumlah yang sangat kecil, satu atau dua sudu teh, supaya bayi anda terbiasa dengan rasa dan tekstur.

Tambahkan lebih tekstur secara beransur-ansur apabila kemahiran makannya bertambah baik. Biarkan anak anda memilih berapa banyak untuk dimakan. Apabila bayi mula memperbanyakkan pengambilan makanan pejal, biasanya pengambilan susu ibu/susu formula mula berkurangan.

Pada usia 8 bulan atau lebih, bayi anda mungkin sudah biasa makan dan memerlukan lebih banyak pengambilan kalori untuk menyokong tumbesaran badannya. Namun kerana perutnya yang masih kecil menyebabkan dia tidak dapat menampung makanan yang banyak.

Dalam tempoh ini, anda masih boleh memberi susu ibu atau susu formula dengan menambah snek pagi dan petang. Pada masa ini, bayi gembira dengan susu ibu atau susu formula sebagai makanan ringan, manakala yang lain menyukai makanan pejal.

Perkenalkan tekstur yang lebih kasar dan tebal dengan memotong makanan menjadi kepingan yang lebih kecil dan bukannya memurnikannya. Pada masa ini kanak-kanak biasanya makan tiga kali sehari (4-8 sudu besar) diselangi dengan pengambilan makanan ringan pada sebelah petang dan malam.

Baca Juga: 11 Kebaikan Brokoli untuk Bayi dan Cara Memprosesnya

Anak anda mungkin makan lebih atau kurang daripada jumlah ini. Berunding dengan pakar pediatrik untuk mendapatkan nasihat tentang bahagian makanan bayi yang betul.

Mempercayai Naluri Bayi

Bayi dilahirkan dengan keupayaan untuk mengawal keperluan makanan mereka sendiri dan pengambilan formula/ASI mereka. Selagi anda memberikan kedua-duanya, bayi akan mengambil apa yang dia perlukan dan berhenti apabila badan kecilnya sudah cukup.

Keupayaan semula jadi untuk mengawal pengambilan mengikut apa yang diperlukan oleh tubuhnya adalah keupayaan luar biasa yang dimilikinya sejak lahir dan bertahan sehingga umurnya 5 tahun.

Selera makan juga turun naik sama seperti orang dewasa, tetapi pada bayi kebanyakannya bergantung pada tonggak perkembangan lain yang berlaku di dalam badan. Si kecil anda mungkin makan lebih banyak apabila:

 • Sedang belajar merangkak, berdiri, dan berjalan.
 • Mengalami lonjakan pertumbuhan yang pesat (lonjakan pertumbuhan).
 • Sambil belajar kemahiran baru.
 • Makanan yang ditawarkan adalah rendah nutrisi.

Anak anda mungkin kurang makan apabila:

 • tumbuh gigi.
 • Merasa tidak sihat.
 • Tidak cukup tidur.
 • Cuaca panas atau sejuk.
 • Terpaksa makan bila anak tak nak.

Makanan Pepejal Pertama Bayi

Memperkenalkan bayi anda kepada makanan pejal harus bermula apabila bayi anda berumur sekitar 6 bulan. Pada masa inilah ibu bapa biasanya mencari maklumat tentang bahagian makanan bayi berusia 6 bulan. Berapa banyak kanak-kanak mengambil makanan pada masa ini tidak terlalu penting kerana yang paling penting ialah membiasakan diri dengan makanan terlebih dahulu.

Pada usia ini, bayi masih perlu mendapatkan sebahagian besar tenaga dan nutrien daripada susu ibu atau susu formula. Secara beransur-ansur, anda akan dapat meningkatkan jumlah dan kepelbagaian makanan yang dimakan bayi anda sehingga anak anda boleh makan makanan yang sama seperti ahli keluarga yang lain.

Mengapa menunggu sehingga kira-kira 6 bulan?

 • Susu ibu atau formula membekalkan tenaga dan nutrisi yang diperlukan bayi sehingga mereka berumur sekitar 6 bulan.
 • Penyusuan susu ibu semata-mata sehingga umur 6 bulan akan membantu melindungi bayi anda daripada penyakit dan jangkitan.
 • Menunggu sehingga kira-kira 6 bulan memberi bayi anda masa untuk berkembang supaya dia dapat mengatasi sepenuhnya dengan pepejal.
 • Pada masa ini bayi akan lebih baik dalam menggerakkan makanan di sekitar mulutnya, mengunyah, dan menelan.

Keadaan Bayi yang Berbeza

Perlu diingat bahawa penjelasan sebelumnya tentang saiz bahagian bayi hanyalah anggaran. Malah, setiap bayi adalah berbeza dan tidak ada jumlah makanan yang ditetapkan yang sesuai dengan setiap bayi pada setiap peringkat.

Jika anda bimbang sama ada bayi anda makan terlalu sedikit atau terlalu banyak, nasihat terbaik adalah mengenali tanda-tanda bayi anda kenyang seperti memusingkan kepalanya, enggan membuka mulutnya, bersandar di kerusi penyusuannya, atau memilih untuk bermain dengan sudu daripada makan.

Rundingan dengan doktor diperlukan untuk melihat sama ada penambahan berat badan adalah betul. Jika doktor melihat keluk pertumbuhan yang konsisten dan tidak mempunyai masalah lain, kemungkinan besar anak anda makan dalam kuantiti yang betul.

Leave a Comment

Artikel Terkait