MVA-B: Vaksin Menentang Virus HIV

admin. March 5, 2023

MVA-B atau Vaccinia Ankara B yang diubah suai ialah vaksin yang dikatakan memberi imuniti terhadap HIV atau Virus Imunodefisiensi Manusia. Adakah ia benar-benar berkesan? Semak maklumat penuh di bawah.

Apakah Vaksin MVA-B?

MVA-B ialah vaksin yang dibuat untuk memberikan imuniti atau pertahanan badan terhadap virus HIV. Vaksin ini telah dibangunkan oleh pasukan penyelidik dari Madrid, Sepanyol di Majlis Penyelidikan Saintifik Unggul Sepanyol (CSIC) yang diketuai oleh Dr. Mariano Esteban.

Vaksin MVA-B adalah berdasarkan virus Vaccinia Ankara yang diubah suai (MVA) yang pada asalnya digunakan untuk memerangi virus cacar pada tahun 1970-an. B berasal daripada nama yang merujuk kepada HIV-B, subjenis HIV yang paling biasa di Eropah.

Berdasarkan kajiannya, Dr. Esteban telah menyatakan bahawa vaksin ini berpotensi untuk mengurangkan virulensi HIV kepada jangkitan kronik yang ringan seperti herpes.

Baca Juga: Petua Sihat dan Cara Menjaga Pesakit AIDS di Rumah

Fungsi MVA-B Berdasarkan Penyelidikan

Virus Imunodefisiensi Manusia (HIV) merupakan penyakit yang diketahui boleh membawa maut dan sehingga kini tiada ubat yang boleh merawat pesakit HIV.

Bagaimanapun, saintis telah menjalankan ujian vaksin yang dipercayai dapat mengurangkan HIV daripada penyakit maut kepada penyakit kronik yang lebih ringan, jika vaksin ini boleh melalui ujian klinikal fasa II dan III.

Para saintis mendedahkan bahawa ujian pertama ke atas manusia menunjukkan bahawa 9 daripada 10 sukarelawan membangunkan tindak balas imun terhadap virus HIV, kira-kira 85% dapat mengekalkan imuniti selama sekurang-kurangnya 1 tahun.

Kejayaan vaksin ini adalah berdasarkan keupayaan sistem imun manusia untuk mempelajari cara bertindak balas dari semasa ke semasa terhadap zarah dan sel virus yang dijangkiti.

Dr. Esteban menyatakan bahawa vaksin MVA-B terbukti lebih mujarab daripada vaksin lain yang dikaji oleh saintis.

Prosedur Penyelidikan MVA-B

Vaksin MVA-B telah melalui ujian haiwan pada tikus dan monyet dan berdasarkan vaksin untuk merawat cacar yang mana 4 gen HIV ditambah. Akibatnya, setiap gen ini tidak dapat mereplikasi dirinya sendiri supaya keselamatan terjamin.

Selepas percubaan yang berjaya ke atas haiwan eksperimen, vaksin baharu sedang diuji ke atas manusia. Berikut ialah prosedur penyelidikan vaksin MVA-B pada manusia:

  • Daripada 30 sukarelawan yang sihat, 24 daripadanya telah dirawat dengan vaksin MVA-B manakala 6 sukarelawan lain diberi plasebo.
  • Sebanyak 24 sukarelawan diberi 3 dos vaksin pada mulanya, kemudian pada minggu ke-4 dan 16 dengan ujian darah memerhatikan kesannya sehingga percubaan terakhir pada 11 bulan. Menyuntik vaksin kepada orang yang sihat bertujuan untuk melatih sistem imun untuk mengesan dan belajar cara melawan virus.
  • Sel imun dalam vaksin ditugaskan untuk mengesan bahan asing dalam badan dan menghantar mesej untuk memusnahkan bahan asing ini, sel imun ini dikenali sebagai limfosit T dan B.

Dr. Esteban menyebut bahawa tubuh manusia dipenuhi dengan limfosit, yang setiap satunya mempunyai program untuk melawan patogen yang berbeza, termasuk HIV. Oleh itu, jika virus memasuki tubuh manusia dan cuba mengembangkan dirinya dalam sel tubuh manusia, sistem imun bersedia untuk menyahaktifkan dan memusnahkannya.

Hasil penyelidikan

Keputusan akhir menunjukkan bahawa satu pertiga daripada pesakit telah membangunkan sel limfosit T yang dikenali sebagai sel CD4+ yang tugasnya adalah untuk mengesan dan memusnahkan virus dan sel yang dijangkiti.

Manakala dua pertiga pesakit lebih responsif dengan membina sel limfosit B atau juga dipanggil CD8+ yang menghasilkan antibodi untuk menyerang virus penyebab penyakit yang menjangkiti sel.

Esteban mengakui bahawa vaksin itu menjanjikan pada peringkat awal kerana 95 peratus pesakit yang menerima vaksin telah berjaya mengembangkan imuniti. Jika campuran genetik ini melalui ujian klinikal Fasa II dan III pada masa hadapan, HIV boleh dibandingkan dengan virus herpes.

Ini menjadikan virus tidak lagi menyebabkan penyakit dan akan menjadi jangkitan kronik kecil kerana ia memberikan pertahanan dalam badan supaya penularan jauh lebih rendah.

Walaupun 95 peratus pesakit yang menerima vaksin telah membangunkan imuniti untuk melawan HIV, fungsi vaksin MVA-B untuk HIV masih memerlukan penyelidikan lanjut!

Para penyelidik akan menjalankan ujian klinikal baharu ke atas sukarelawan yang dijangkiti HIV, dengan tujuan untuk mengetahui sama ada vaksin itu boleh mencegah AIDS atau bagaimana ia boleh digunakan untuk merawatnya.

Perlu diingatkan bahawa AIDS adalah kesinambungan jangkitan HIV. Penghidap AIDS telah mengalami penyakit yang jauh lebih teruk, AIDS biasanya muncul 5-10 tahun dari masa orang itu mula-mula dijangkiti virus HIV.

Leave a Comment

Artikel Terkait