Mengenali DOMS, Sakit Otot Selepas Bersenam Yang Tidak Patut Diremehkan

admin. March 5, 2023

Daripada mendapat manfaat senaman untuk kesihatan, anda sebenarnya mengalami kesakitan di seluruh badan anda. Anda perlu tahu, sakit selepas bersenam biasanya dikenali sebagai DOMS. Keadaan ini adalah nyata dan boleh berlaku kepada sesiapa sahaja.

Apakah DOMS?

DOMS (sakit otot yang tertunda) adalah sakit pada otot yang berlaku selepas anda bersenam. mengikut Kolej Perubatan Sukan Amerikaini boleh berlaku dalam masa 12-24 jam selepas anda selesai bersenam.

Kesakitan boleh bertahan selama kira-kira 3 hari jadi ia diklasifikasikan sebagai sakit akut. Secara amnya, kesakitan selepas senaman akan bertambah baik dengan sendirinya.

DOMS boleh menunjukkan bahawa senaman yang anda lakukan adalah berkesan. Oleh itu, jika anda mengalami kesakitan selepas senaman yang berlangsung selama 3 hari, perhatikan intensiti senaman anda semula.

gejala DOMS

Berikut adalah beberapa simptom yang boleh ditunjukkan jika anda mengalami keadaan ini:

 • Sakit pada otot apabila digerakkan.
 • Otot berasa lembut apabila disentuh.
 • Pergerakan terhad kerana sakit.
 • Kekakuan apabila bergerak
 • Otot bengkak akibat keletihan kekuatan jangka pendek.

Punca DOMS

DOMS berlaku selepas bersenam, terutamanya selepas anda melakukan sukan berintensiti tinggi, seperti memanjat batu, berlari dan bola sepak. Keadaan ini juga boleh berlaku jika anda tidak biasa bersenam sebelum ini.

Kesakitan berlaku akibat koyakan mikroskopik dalam gentian otot selepas anda bersenam. Koyakan akan membuat badan bertindak balas dengan meningkatkan keradangan. Akibatnya, anda boleh merasa sakit.

Jadi, kehadiran koyakan dan tindak balas otot untuk membaiki kerosakan adalah gabungan yang menyebabkan DOMS.

Baca JugaSelalunya Sakit Sciatica? Kenali 7 Punca dan Cara Mengatasinya

Cara Mengatasi DOMS

Sakit otot selepas bersenam memang boleh berlaku. Walau bagaimanapun, jika ia berlangsung sehingga 3 hari, ini tidak semestinya petanda yang baik.

Selain itu, walaupun DOMS boleh sembuh dengan sendirinya, anda boleh membantu melegakan kesakitan dengan cara berikut:

1. Lakukan Urut Lembut

Otot yang terasa sakit selepas anda bersenam boleh dilegakan dengan urutan lembut.

Menurut ulasan 2017, beberapa kajian menunjukkan bahawa orang yang diurut 24, 48, atau 72 jam selepas senaman yang sengit mengalami kesakitan yang kurang daripada orang yang tidak mendapat urutan.

2. Gunakan Salap Penghilang Sakit

Selain urut, anda juga boleh menggunakan salap pelepas sakit untuk merawat DOMS. Anda biasanya boleh mendapatkan salap ini dengan mudah di farmasi terdekat.

Anda boleh menyapu salap penghilang rasa sakit terus ke punca kesakitan. Walau bagaimanapun, jangan lupa untuk mengikuti arahan penggunaan seperti yang dinyatakan pada bungkusan.

3. Mandian Air Suam

Cara ini dapat membantu otot lebih relaks sehingga diharap dapat mengurangkan simptom DOMS yang anda rasai.

Mandi air suam juga merupakan pilihan untuk membantu melegakan kesakitan dan kekakuan selepas bersenam.

4. Beri Mampat Sejuk

Memampat sejuk boleh menjadi salah satu cara untuk menangani DOMS yang menjengkelkan. Kaedah ini agak berkesan untuk melegakan kesakitan.

Anda boleh menyediakan kiub ais, kemudian bungkusnya dengan tuala atau kain. Selepas itu, berpegang pada sumber kesakitan selama kira-kira 15 minit. Ulang beberapa kali.

Selain daripada kompres sejuk, menurut kajian kajian yang dijalankan pada 2016, merendam badan dalam tab air sejuk pada suhu 15 darjah Celsius boleh melegakan DOMS. Perendaman dilakukan selama kira-kira 10-15 minit.

5. Lakukan Pergerakan Ringan

Apabila sakit otot berlaku, jangan hanya baring di atas katil. Sebaliknya, anda dinasihatkan untuk terus bergerak. JJika anda memilih untuk berdiam diri, gejala DOMS yang berterusan mungkin menjadi lebih teruk.

Oleh itu, pastikan anda teruskan aktiviti anda seperti biasa. Anda hanya perlu mengelakkan sukan dengan intensiti berat.

Jika anda ingin terus bersenam, pilih jenis senaman ringan, seperti yoga, berbasikal, atau berjalan di sekitar rumah.

Baca JugaLeher Bahu Kaku Sakit kepala? Inilah Punca dan Cara Mengatasinya

6. Perluaskan Penggunaan Makanan Tertentu

Makanan tertentu diketahui dapat membantu mengurangkan gejala DOMS. Pelancaran Talian Kesihatanbeberapa contoh makanan yang boleh membantu memulihkan otot selepas bersenam iaitu:

 • Keju cmenaiki kapal.
 • Buah-buahan, seperti pisang, epal dan alpukat.
 • ikan.
 • Telur.
 • susu.
 • Yogurt Yunani.
 • ayam.
 • Tahu.
 • Kacang dan biji.
 • Roti Gandum penuh.

Namun begitu, kajian lanjut tentang keberkesanan makanan untuk melegakan gejala DOMS masih diperlukan.

Itu penjelasan tentang DOMS yang penting untuk anda ketahui. Lakukan senaman secara beransur-ansur dari intensiti ringan ke sederhana, kemudian kepada intensiti berat. Khas untuk anda yang baru nak mula berlatih.

Jangan lupa memanaskan badan sebelum bersenam dan menyejukkan badan selepas itu. Semoga info ini bermanfaat ya Kawan Sihat!

Leave a Comment

Artikel Terkait