Mengenal Peringkat Kanser Otak, Dari Peringkat Awal hingga Akhir

admin. March 5, 2023

Salah satu penentu rawatan yang dilakukan oleh doktor dalam mengatasi kanser otak ialah mengetahui peringkat atau peringkat yang dialami. Semak penjelasan penuh tahap kanser dalam ulasan berikut.

Kanser Otak Peringkat Awal hingga Akhir

Kanser otak mempunyai beberapa tahap dari peringkat 1 hingga 4. Apakah yang membezakan satu tahap dengan yang lain? Berikut penjelasan penuhnya:

1. Peringkat I

Kanser otak peringkat 1 adalah penyakit yang memasuki peringkat awal dan dicirikan oleh pertumbuhan dan perkembangan sel tumor yang perlahan.

Pada peringkat ini sel-sel tumor adalah jinak dan kelihatan sama dengan sel yang sihat apabila dilihat di bawah mikroskop. Di samping itu, keadaan ini adalah keadaan yang sangat jarang merebak ke tisu sekeliling yang lain.

Selain itu, simptom kanser otak masih belum dirasai jadi mungkin rawatan tidak diperlukan. Walau bagaimanapun, beberapa penghidap kanser otak juga telah merasai gejala awal. Oleh itu, rawatan pada peringkat ini juga perlu dilakukan seawal mungkin, contohnya, pembedahan pembuangan tumor.

Baca JugaMenyedari Perbezaan antara Kemoterapi dan Radioterapi

2. Peringkat II

Pada peringkat ini, sel tumor dalam kanser otak masih berkembang dengan perlahan, tetapi sel tumor boleh merebak ke tisu berdekatan.

Di samping itu, kanser otak tahap 2 masih membenarkan sel tumor kembali selepas rawatan. Apabila sel tumor dilihat menggunakan mikroskop, bentuk sel tumor akan kelihatan tidak normal sedikit.

Pada peringkat ini, simptom kanser mula berbeza-beza mengikut sel otak yang terjejas. Rawatan yang boleh dilakukan dalam fasa ini biasanya pembedahan membuang tumor.

3. Peringkat III

Jika sel-sel tumor pada peringkat I dan II mempunyai pertumbuhan dan perkembangan yang perlahan, pada peringkat III sel-sel tumor telah berkembang lebih cepat dan menjadi lebih malignan sehingga ia diklasifikasikan sebagai kanser, dan boleh merebak ke rangkaian terdekat.

Di samping itu, sel-sel tumor boleh kembali selepas rawatan khas. Pada peringkat ini, sel-sel tumor akan kelihatan tidak normal daripada sel-sel yang sihat secara umum apabila dilihat di bawah mikroskop.

Pada peringkat ini, gejala akan berbeza-beza seperti peringkat kanser otak sebelumnya; jadi rawatan akan berbeza-beza juga. Beberapa jenis rawatan kanser otak tahap III yang boleh dilakukan ialah kemoterapi, pembedahan, dan radioterapi.

4. Peringkat IV

Kanser otak pada peringkat ini adalah peringkat terakhir kanser. Pada peringkat ini, keadaan kanser semakin teruk. Beberapa tanda anda mempunyai keadaan ini termasuk:

  • Sel tumor tumbuh dengan cepat dan sangat malignan.
  • Boleh merebak dengan mudah ke tisu di otak, ke saraf tunjang, atau organ lain (metastasis).
  • Secara aktif menghasilkan sel abnormal.
  • Bentuk sel sangat berbeza apabila dilihat menggunakan mikroskop.
  • Tumor membentuk saluran darah baru supaya ia dapat mengekalkan pertumbuhan pesat.
  • Boleh muncul semula selepas rawatan.
  • Tumor mempunyai sel mati (nekrosis).

Baca JugaKenali Jenis Kanser Yang Mudah Diserang Kanak-kanak

Pada peringkat ini, rawatan yang boleh dilakukan ialah kemoterapi dan radioterapi. Rawatan itu dijalankan untuk membantu mengawal pertumbuhan sel tumor di samping mengurangkan gejala dan meningkatkan kualiti hidup pesakit.

Sekarang, itulah urutan peringkat kanser otak yang penting untuk diketahui. Semakin tinggi tahap tahap, semakin teruk kansernya.

Akhirnya, tanpa mengira peringkat yang anda miliki, kanser otak boleh mengancam nyawa, terutamanya jika penyakit ini tidak mendapat rawatan atau rawatan yang betul dengan segera.

Leave a Comment

Artikel Terkait