Mempunyai rongga? Berikut adalah 11 cara untuk menjaganya

admin. March 10, 2023

Kaviti adalah keadaan yang boleh berlaku pada sebarang umur. Jika anda mempunyai keadaan ini, mengetahui cara merawat kaviti dengan betul adalah penting. Ayuh lihat lebih lanjut dalam penjelasan di bawah.

Pelbagai Cara Merawat Kaviti

Mendapat rawatan lebih awal boleh mengelakkan kerosakan gigi daripada menjadi lebih teruk. Rawatan rongga biasanya bergantung pada betapa teruk keadaannya. Jika rongga tidak begitu dalam, mungkin doktor akan mengesyorkan rawatan di rumah.

Berikut adalah pilihan untuk merawat kaviti, termasuk:

1. Mengurangkan makanan dan minuman manis

Supaya kaviti tidak semakin dalam, hadkan pengambilan makanan dan minuman manis. Gula adalah faktor risiko tertinggi yang menyebabkan kaviti. Hadkan pengambilan gula kepada kurang daripada 10 peratus daripada jumlah pengambilan kalori setiap hari.

Selepas mengurangkan pengambilan gula anda, ini akan memberi masa untuk enamel gigi untuk pemineralan semula. Tetapi jika anda makan manis sepanjang masa, gigi anda tidak mempunyai masa untuk memineral semula.

2. Meningkatkan pengambilan mineral dan vitamin D

Beberapa mineral seperti kalsium, fosforus, dan magnesium boleh membantu membentuk struktur gigi. Kekurangan mineral ini diketahui menyebabkan masalah dengan penyerapan nutrien, peningkatan risiko gusi berdarah, dan kehilangan gigi.

Selain itu, vitamin D juga sangat penting dalam membentuk gigi yang sihat, mencegah karies gigi, dan membebaskan kalsium dalam air liur untuk memineralkan enamel gigi. Oleh itu, vitamin ini adalah salah satu cara untuk merawat dan mencegah perkembangan kaviti.

3. Gunakan ubat gigi berfluorida

Fluorida adalah mineral yang memainkan peranan penting dalam mencegah kaviti dan pemineralan semula gigi. Penyelidikan yang meluas telah menunjukkan bahawa memberus gigi secara berkala dengan ubat gigi fluorida boleh mencegah kaviti.

Oleh itu, gosok gigi anda dengan kerap dua kali sehari; pagi dan malam sebelum tidur.

4. Menarik minyak

Cara semulajadi untuk merawat kaviti ini dilakukan dengan berkumur dengan minyak, seperti minyak bijan, minyak cengkih, dan kelapa selama kira-kira 20 minit.

Rawatan dengan menarik minyak dipercayai dapat mengurangkan plak, keradangan gusi, dan jumlah bakteria di dalam mulut. Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian diperlukan untuk mengesahkan keberkesanannya.

Baca Juga:

5. Gel aloe vera

Satu lagi cara semula jadi untuk merawat kaviti adalah dengan menggunakan gel aloe vera. Kesan antibakteria dalam gel aloe vera dipercayai membantu melawan bakteria penyebab gigi berlubang.

Kajian 2017 mendapati bahawa menggunakan lidah buaya dengan minyak pokok teh sebagai pembasmi kuman rongga mulut, berkesan untuk mengurangkan bakteria

6. Elakkan asid phytic

Asid phytic dianggap menggalakkan kerosakan gigi kerana ia menghalang penyerapan banyak mineral dan bioavailabilitinya, termasuk mineral seperti besi, zinkdan kalsium.

Sesetengah orang percaya bahawa mengelakkan asid phytic dalam diet harian mereka boleh membantu mencegah kerosakan gigi dan kaviti.

Asid phytic boleh didapati dalam bijirin dan kekacang, termasuk jagung, gandum, beras, rai, kacang ginjal, kacang hitam, dan kacang fava.

7. Menggunakan akar licorice

Menggunakan ekstrak daripada tumbuhan likuoris boleh membantu melawan bakteria (Streptococcus mutans/S. mutans) yang menyebabkan rongga.

Menurut kajian 2019, sifat antibakteria ekstrak akar likuoris adalah sama mujarab dengan ubat kumur chlorhexidine dan lebih kuat daripada ubat kumur berfluorida.

Satu lagi kajian mendapati bahawa menggunakan ekstrak likuoris dalam gula-gula dengan ketara mengurangkannya S. mutans dalam mulut dan mencegah kaviti. Walau bagaimanapun, tuntutan ini masih memerlukan penyelidikan yang lebih besar.

8. Rawatan fluorida

Jika kaviti mula berkembang, rawatan dengan fluorida boleh membantu memulihkan enamel gigi dan kadangkala boleh menghilangkan kaviti pada peringkat awalnya.

Rawatan fluorida di doktor gigi boleh berupa cecair, gel, buih, atau varnis yang disapu pada gigi.

9. Pengisian gigi

Pengisian Tampalan gigi atau gigi dilakukan apabila kerosakan gigi telah berkembang melebihi peringkat awalnya.

Tampalan gigi diperbuat daripada pelbagai bahan, seperti resin komposit yang sepadan dengan warna gigi, porselin, atau amalgam (yang merupakan gabungan beberapa bahan).

Rawatan ini dijalankan dengan membuang pereputan dari gigi, kemudian mengisinya dengan porselin, amalgam, atau resin berwarna gigi.

10. Rawatan saluran akar

Rawatan ini mungkin diperlukan apabila pereputan merebak ke bahagian dalam gigi (pulpa). Penyelenggaraan saluran akar berguna untuk membaiki dan menyelamatkan gigi yang rosak teruk atau dijangkiti, bukannya mencabutnya.

Sekiranya terdapat kesakitan yang teruk pada pulpa, pembedahan membuang pulpa boleh dilakukan. Kadang-kadang, ubat boleh dimasukkan ke dalam saluran akar untuk membersihkan jangkitan, kemudian pulpa digantikan dengan tampalan.

11. Memasang mahkota gigi

Jika gigi secara meluas reput atau rapuh, mahkota gigi mungkin diperlukan. Mahkota gigi boleh dibuat daripada emas, porselin berkekuatan tinggi, damar, porselin bercantum logam atau bahan lain.

Doktor gigi akan menggerudi semua kawasan yang reput dan baki gigi untuk memastikan kesesuaian yang baik. Mahkota gigi boleh dibuat daripada emas, porselin berkekuatan tinggi, damar, porselin bercantum logam atau bahan lain.

Sekarang, itu adalah cadangan untuk pelbagai cara untuk merawat kaviti, baik semula jadi dan perubatan. Semoga info ini bermanfaat ya Kawan Sihat!

Leave a Comment

Artikel Terkait