Memahami Punca Penyakit Jantung Berdasarkan Jenis

admin. March 3, 2023

Penyakit kardiovaskular, atau lebih dikenali sebagai penyakit jantung, adalah salah satu punca utama kematian di dunia. Oleh itu, adalah penting untuk anda mengetahui punca penyakit jantung supaya anda boleh mengelakkannya.

Apa yang menyebabkan penyakit jantung?

Setiap jenis penyakit jantung mempunyai punca yang berbeza. Walau bagaimanapun, sesetengah penyakit jantung kadang-kadang juga mempunyai hubungan antara satu sama lain sehingga mungkin disebabkan oleh keadaan yang sama.

Berikut adalah beberapa punca penyakit jantung mengikut jenis.

Baca Juga: Memahami Punca Penyakit Jantung Berdasarkan Jenis

1. Penyakit jantung koronari

Penyakit jantung koronari disebabkan oleh penyumbatan, keradangan, atau kerosakan pada jantung dan saluran darah di sekelilingnya. Keadaan ini bermula dengan kehadiran plak dalam saluran darah.

Semuanya bermula apabila plak kolesterol mula terkumpul di dinding arteri koronari, saluran yang membawa darah beroksigen ke jantung.

Plak mengeras, kemudian menyempit dan mengurangkan aliran darah kaya oksigen ke jantung. Ini kemudian menyebabkan gejala penyakit jantung , salah satunya adalah sakit dada.

Plak yang menyebabkan penyakit jantung juga boleh pecah, yang kemudian membolehkan platelet darah melekat pada kawasan yang terjejas dan membentuk bekuan darah.

Keadaan ini boleh menyempitkan arteri koronari dan memburukkan lagi gejala penyakit jantung.

2. Kegagalan jantung

Kegagalan jantung adalah penyakit jantung yang disebabkan oleh kerosakan pada otot jantung.

Kerosakan pada otot jantung berlaku akibat tekanan darah tinggi (hipertensi), serangan jantung, dan injap jantung tidak berfungsi dengan baik.

Secara amnya, kegagalan jantung tidak dapat diubati dan cenderung menjadi lebih teruk dari semasa ke semasa. Walaupun begitu, anda boleh mengawal simptom supaya keadaan tidak menjadi lebih teruk.

3. Endokarditis

Jenis penyakit kardiovaskular ini disebabkan oleh jangkitan bakteria, virus atau kulat yang memasuki aliran darah.

Melalui aliran darah, bakteria, virus, atau kulat kemudian melekat pada lapisan dalam bilik dan injap jantung.

Endokarditis adalah masalah perubatan yang memerlukan rawatan segera. Jika dibiarkan, penyakit ini boleh merosakkan dan memusnahkan injap jantung.

4. Serangan jantung

Serangan jantung berlaku apabila bekalan darah dan oksigen ke jantung terhalang. Ini biasanya disebabkan oleh penyumbatan lemak dan kolesterol dalam arteri.

Serangan jantung adalah keadaan yang berkaitan dengan penyakit jantung koronari. Jika tidak dirawat segera, kedua-dua penyakit ini boleh menyebabkan kerosakan pada otot jantung.

5. Aritmia

Aritmia adalah gangguan dalam irama degupan jantung. Degupan jantung orang yang mengalami aritmia boleh menjadi lebih perlahan, lebih cepat, atau menjadi tidak teratur.

Penyakit jantung ini disebabkan oleh perubahan pada tisu jantung yang berkaitan dengan masalah berikut.

  • Mengurangkan aliran darah ke jantung.
  • Gangguan sistem elektrik jantung.
  • Pengerasan tisu jantung.
  • Kemunculan tisu parut pada jantung.

Selain itu, aritmia juga boleh menjadi tanda penyakit jantung yang lain. Beberapa penyakit jantung yang dicirikan oleh keadaan ini ialah penyakit jantung koronari, kardiomiopati, dan gangguan injap jantung.

6. Sindrom patah hati

Punca penyakit jantung sementara adalah tekanan atau situasi yang meletihkan emosi. Peningkatan dalam hormon adrenalin apabila tekanan diketahui menyebabkan gangguan sementara di dalam jantung.

Sama seperti serangan jantung, keadaan ini berlaku kerana kekurangan bekalan darah ke jantung akibat penyempitan arteri.

Bezanya, penyempitan arteri pada penghidap sindrom patah hati bukan disebabkan oleh pembentukan plak, tetapi tekanan.

7. Penyakit jantung kongenital

Punca penyakit jantung kongenital adalah kecacatan pada jantung sejak lahir. Keadaan ini berlaku kerana jantung tidak berkembang secara normal ketika bayi masih dalam kandungan.

Selain itu, penyakit jantung kongenital juga boleh berlaku disebabkan oleh lubang di dinding antara bilik jantung, saluran darah, dan atrium.

Kecacatan pada saluran darah dan injap jantung juga boleh menjadi punca penyakit jantung kongenital .

8. Penyakit jantung reumatik

Penyakit jantung reumatik adalah penyakit jantung yang disebabkan oleh kerosakan injap jantung akibat demam reumatik.

Demam reumatik menyebabkan keradangan pada beberapa tisu badan, salah satunya adalah jantung.

Keradangan itu kemudian mencederakan dan merosakkan injap jantung. Akibatnya, injap jantung tidak dapat berfungsi secara normal dari semasa ke semasa.

9. Kardiomiopati

Melaporkan dari Perubatan Johns Hopkins , kardiomiopati adalah keadaan yang berlaku apabila otot jantung sukar mengepam darah ke seluruh badan.

Penyebab utama penyakit jantung jenis ini adalah jangkitan virus pada jantung.

Kardiomiopati juga sering dikaitkan dengan penyakit jantung lain, seperti aritmia dan penyakit jantung kongenital.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, kelemahan otot jantung boleh menyebabkan komplikasi seperti kegagalan jantung, serangan jantung secara tiba-tiba, dan kematian.

Penyakit jantung adalah salah satu punca kematian yang paling biasa. Oleh itu, anda mesti menjaga kesihatan jantung yang baik untuk mengelakkan penyakit di atas.

Cara menjaga kesihatan jantung tidak sukar, anda hanya perlu mengamalkan gaya hidup sihat setiap hari, seperti mengambil makanan berkhasiat, kerap bersenam, menguruskan tekanan, dan tidak merokok .

Jika anda merasakan gejala yang membawa kepada penyakit jantung, dapatkan nasihat doktor dengan segera.

Leave a Comment

Artikel Terkait