Memahami Keperluan ASI Bayi dengan Betul

admin. March 6, 2023

Keperluan terhadap susu ibu, terutamanya untuk bayi yang baru lahir, sering menjadi kebimbangan bagi kebanyakan ibu baru. Kebimbangan ini berdasarkan ketakutan ibu bapa bahawa anak mereka akan kelaparan. Sebenarnya, bayi baru lahir mempunyai perut yang sangat kecil, jadi anda tidak perlu memberi susu ibu dalam kuantiti yang banyak.

Memahami Keperluan Penyusuan Bayi

Pada asasnya, bayi minum susu ibu dalam jumlah yang semakin meningkat apabila mereka semakin tua. Namun, setiap bayi mempunyai keperluan yang berbeza. Berikut adalah anggaran purata jumlah susu yang diperlukan oleh bayi.

Jadual Keperluan Susu Ibu Baru Lahir

Umur bayi Jumlah pada setiap penyusuan
Hari 1 7 ml (lebih daripada satu sudu teh)
Hari ke 2 14 ml (kurang daripada 3 sudu teh)
Hari ke 3 38 ml (lebih daripada 2 sudu besar)
Hari ke 4 58 ml (lebih daripada 3 sudu besar)
Hari ke-7 65 ml (lebih daripada 3.5 sudu besar)

Selepas anda mengetahui jumlah purata yang diperlukan oleh bayi, barulah cara mengukur jumlah susu yang sesuai jika si kecil anda menyusu terus pada payudara. Berikut adalah tanda-tanda yang boleh dikenal pasti sekiranya anak mendapat pengambilan yang mencukupi, antaranya:

  • Payudara mungkin berasa lebih lembut selepas menyusu.
  • Anda akan melihat rahangnya bekerja dalam gerakan kuat untuk menariknya dari payudara. Telinganya mungkin bergerak ke atas dan ke bawah semasa melakukan ini.
  • Hisap perlahan-lahan.
  • Melepaskan payudara sendiri.
  • Nampak tenang selepas menyusu.
  • Najis berubah daripada gelap, kepada kekuningan dan lembut.
  • Membuang katil setiap beberapa jam.

Selain daripada mematuhi syarat-syarat di atas, ibu juga boleh membiarkan anak kecilnya menyusu seberapa lama yang dia mahu dari payudara pertama sebelum menawarkan sebelah payudara sebelah lagi.

Baca Juga: 12 Makanan Jari Sedap dan Berkhasiat untuk Bayi

Kadangkala, bayi akan mendapat susu yang diperlukan dalam masa beberapa minit sahaja. Pada masa lain, dia mungkin mahu minum dan menghisap lebih lama atau anak kecil anda mungkin hanya mahu melekat pada kulit ibu dan tidur meringkuk.

Cuba jangan terlalu risau tentang masa bayi anda menghabiskan penyusuan. Kuncinya ialah membiarkan bayi menyusu bila-bila masa dia mahu dan menikmati kedekatan dan keselesaan menyusukan bayi.

Sementara itu menurut Akademi Pediatrik Amerika (AAP), bayi baru lahir perlu menyusu setiap dua hingga tiga jam, iaitu kira-kira 8 hingga 12 kali sehari. Jika bayi anda kelihatan sangat mengantuk, anda harus membangunkannya untuk memastikan dia mendapat sekurang-kurangnya lapan suapan dalam masa 24 jam.

Bagaimana untuk mengetahui bahawa bayi tidak mendapat susu ibu yang mencukupi?

Jika si kecil anda tidak mendapat makanan yang mencukupi, dia mungkin menangis, meragam, atau memasukkan jarinya ke dalam mulutnya. Walau bagaimanapun, ia juga penting untuk mengetahui bahawa beberapa gejala ini juga boleh menjadi tanda kolik atau perut kembung. Beberapa tanda lain bahawa bayi anda tidak cukup adalah:

  • Jarang tukar lampin. Bayi perlu menukar sekurang-kurangnya 6 lampin basah dalam tempoh 24 jam dan air kencing mestilah berwarna kuning pucat. Selain air kencing yang boleh dijadikan penunjuk, pembuangan najis juga boleh menjadi penanda aras.
  • Pertambahan berat badan sedikit atau tiada. Purata bayi baru lahir bertambah 400 hingga 700 gram setiap minggu, jadi jika bayi anda bertambah sedikit dia mungkin tidak cukup. Pakar kanak-kanak boleh membantu mengetahui sama ada tumbesaran kanak-kanak adalah ideal atau tidak.

Baca Juga: Panduan Bahagian Makanan Bayi Mengikut Peringkat Umur

Jika anda mengesyaki bayi anda kurang zat makanan, beritahu pakar pediatrik anda. Doktor boleh menentukan sama ada bayi anda mempunyai masalah penyusuan yang mendasari (seperti masalah mulut, lidah, lelangit, atau GERD) dan membantu menentukan rancangan pemakanan yang sihat untuk si manja anda.

Berbanding susu formula, susu ibu lebih mudah dihadamkan oleh sistem penghadaman bayi, menyebabkan bayi lebih cepat lapar.

Bagaimana untuk mengetahui bahawa bayi mengambil terlalu banyak susu ibu?

Bayi dapat mengawal diri dengan baik iaitu makan ketika lapar dan berhenti apabila berasa kenyang. Walau bagaimanapun, bayi mempunyai kemungkinan untuk mengambil lebih banyak susu, terutamanya apabila menyusu melalui botol.

Bayi dengan pengambilan berlebihan mungkin muntah, selain itu pengambilan berlebihan juga boleh meningkatkan risiko obesiti pada masa hadapan. Namun, jika bayi terlalu besar, ia tidak bermakna si kecil makan terlalu banyak. Rundingan dengan pakar pediatrik adalah perlu jika anda mengambil berat tentang tabiat pemakanannya.

Berapa Lama Masa Bayi Diambil pada Setiap Suapan?

Pada asasnya tiada masa yang sesuai, tetapi anda boleh memberi setiap sesi penyusuan 20 hingga 30 minit. Selain daripada masa, apabila corak menghisap menjadi perlahan kepada empat kali menghisap setiap telan, ia boleh menjadi petanda bahawa si manja anda hanya menghisap dan tidak mahu minum lagi.

Satu lagi perkara penting yang perlu diberi perhatian oleh ibu-ibu ialah ia adalah sangat wajar bagi bayi yang sesekali ingin menyusu tanpa henti. Syarat itu dipanggil suapan kluster ini adalah lonjakan kelaparan yang bertepatan dengan lonjakan pertumbuhan (lonjakan pertumbuhan).

Walau bagaimanapun, keadaan ini biasanya hanya bertahan sehari atau dua hari. Kerana keperluan bayi terhadap susu ibu masih kecil, jadi jika bekalan susu tidak banyak, anda tidak perlu risau selagi si manja masih mempunyai keinginan untuk menyusu dan kelihatan kenyang selepas itu. Agar penghasilan susu ibu kekal melimpah, para ibu dinasihatkan mengamalkan gaya hidup sihat.

Bagaimana jika bayi sudah makan makanan pejal?

Kadang-kadang antara umur enam bulan dan setahun, keperluan bayi untuk susu mungkin mula berkurangan, tetapi susu ibu harus memberikan sebahagian besar nutrisi untuk bayi pada tahun pertama.

Oleh kerana variasi luas dalam jumlah makanan pepejal yang dimakan bayi dalam enam bulan kedua, jumlah susu ibu juga akan berbeza-beza. Satu kajian mendapati keperluan susu ibu adalah 875 ml/hari pada 7 bulan dan 550 ml/hari pada 11-16 bulan.

Beberapa kajian lain telah mengukur pengambilan susu ibu untuk bayi antara 12 hingga 24 bulan dan mendapati jumlah biasa 400-550 ml sehari. Manakala kajian melihat pengambilan susu ibu antara 24 hingga 36 bulan mendapati jumlah biasa adalah 300-360 ml sehari.

Leave a Comment

Artikel Terkait