Makanan yang Perlu Dielakkan oleh Pesakit Kanser Serviks

admin. May 8, 2023

Mengetahui pelbagai pembatasan makanan untuk pesakit kanser serviks adalah penting untuk menyokong kejayaan rawatan yang sedang berlangsung. Apa makanan yang perlu dielakkan? Sila semak senarai lengkap di bawah.

Senarai Makanan yang Perlu Dielakkan untuk Pesakit Kanser Serviks

Sebenarnya, tiada pembatasan makanan khas untuk pesakit kanser serviks. Namun, mengamalkan diet sihat dapat membantu meredakan gejala yang dialami.

Dalam kes kanser peringkat lanjut, mengamalkan diet dan gaya hidup sihat adalah penting untuk mencegah kerosakan organ yang lebih teruk.

Berikut adalah beberapa pembatasan untuk pesakit kanser serviks yang penting untuk diketahui, termasuk:

1. Makanan Tinggi Lemak Tepu

Menurut Persatuan Kanser Amerika, salah satu pembatasan makanan untuk pesakit kanser serviks adalah makanan yang mengandungi lemak tepu tinggi.

Jenis makanan ini diketahui meningkatkan risiko kejadian semula kanser atau keadaan yang lebih teruk.

Selain itu, makanan yang tinggi lemak juga tinggi kalori dan boleh meningkatkan risiko kegemukan. Penting untuk diketahui bahawa berat badan berlebihan boleh meningkatkan risiko kejadian semula kanser.

Malahan keadaan ini juga berkaitan dengan kematian pada pesakit kanser endometrial, payudara, dan pundi kencing.

Beberapa contoh makanan yang mengandungi lemak tepu ialah isi organ, makanan segera, biskut, kek, keju, dan coklat.

2. Sayur-Sayuran Mentah

Sayur-sayuran mengandungi serat yang bermanfaat untuk kesihatan. Jadi tidak hairanlah bahawa pengambilan mereka dianggap membawa manfaat kepada pesakit kanser serviks.

Namun, sebenarnya sayur-sayuran mentah dikatakan mempunyai kesan sebaliknya. Ini berkaitan dengan bakteria yang masih ada dalam sayur-sayuran seperti Salmonella, Campylobacter, dan E. coli.

Semasa menjalani kemoterapi, pesakit akan kehilangan sel darah putih. Walau bagaimanapun, fungsi mereka sangat penting dalam sistem imun tubuh.

Pengurangan jumlah sel darah putih dalam tubuh akan membuat sistem imun lemah. Keadaan ini akan meningkatkan risiko anda terkena jangkitan.

3. Makanan Tinggi Gula

Makanan manis adalah salah satu pembatasan untuk pesakit kanser serviks. Jenis makanan ini dapat meningkatkan risiko keradangan yang memainkan peranan dalam perkembangan kanser.

Selain itu, pengambilan makanan yang mengandungi gula tambahan secara berlebihan dapat meningkatkan risiko kanser. Ini berdasarkan kajian 10 tahun yang melibatkan lebih daripada 100,000 peserta.

Makanan dan minuman manis dapat memicu obesiti, salah satu faktor risiko kanser.

Oleh itu, hadkan pengambilan makanan dan minuman manis harian anda. Anda juga boleh memulakan pengurangan gula tambahan yang berlebihan ke dalam makanan atau minuman anda.

4. Daging Merah

Makanan Tinggi Lemak Tepu

Pengambilan daging merah secara berlebihan tidak disyorkan untuk pesakit kanser serviks dan harus dielakkan.

Menurut kajian, pengambilan daging merah sebanyak 101-200 gram sehari dikaitkan dengan peningkatan risiko mengembangkan kanser pada wanita perimenopaus dan postmenopaus.

Daging yang diklasifikasikan sebagai daging merah merujuk kepada semua daging dari haiwan, termasuk daging lembu, kambing, dan biri-biri.

5. Daging Olahan

Pembatasan makanan lain untuk pesakit kanser serviks adalah pengambilan daging olahan. Jenis daging ini telah melalui proses pengawetan, fermentasi, dan pemrosesan lain untuk menambahkan rasa pada makanan.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), makanan olahan termasuk dalam kumpulan makanan karsinogenik 1. Ini bermakna makanan ini diketahui menyebabkan kanser.

Beberapa contoh daging olahan yang perlu dielakkan ialah sosej, daging asap, dan daging kalengan.

6. Makanan Bercuka

Tidak hanya daging olahan, makanan bercuka seperti ikan masin juga merupakan pembatasan makanan untuk pesakit kanser serviks.

Jenis makanan ini mengandungi alergen yang boleh mengganggu sistem imun.

Menurut Institut Kajian Kanser Amerika, semakin banyak ikan masin yang dikonsumsi, semakin tinggi risiko pelbagai jenis kanser.

Pembatasan Lain untuk Pesakit Kanser Serviks

Selain makanan, beberapa tabiat tidak sihat juga boleh menjadi pembatasan untuk pesakit kanser serviks. Beberapa pembatasan yang perlu anda ketahui termasuk:

1. Merokok

Merokok sebenarnya bukan sahaja pembatasan untuk pesakit kanser serviks, tetapi juga untuk seseorang yang tidak mempunyai penyakit ini. Selain kanser serviks, merokok juga dikaitkan dengan pelbagai jenis kanser.

Walau bagaimanapun, jika anda seorang perokok pasif, pendedahan kepada asap rokok dapat meningkatkan risiko kanser paru-paru.

Jika anda memerlukan bantuan untuk berhenti merokok, tanyakan doktor anda tentang strategi yang diperlukan untuk menghentikan tabiat ini.

2. Gaya Hidup Tidak Sihat

Kebiasaan mengambil alkohol dalam jumlah banyak boleh meningkatkan risiko kanser payudara, kolon, paru-paru, buah pinggang, dan hati. Peningkatan risiko bergantung kepada jumlah dan berapa lama anda minum.

3. Jarang Beraktiviti Fizikal

Menjaga berat badan yang sihat dapat mengurangkan risiko pelbagai jenis kanser, termasuk kanser payudara, prostat, paru-paru, kolon, dan buah pinggang. Satu perkara yang boleh anda lakukan untuk mencapai ini adalah dengan melakukan senaman secara berkala.

Selain membantu anda mengawal berat badan, aktiviti fizikal yang bersifat rutin juga dapat mengurangkan risiko kanser payudara dan kolon.

Senaman yang berkala juga dapat membantu pesakit kanser serviks mengurangkan keletihan akibat rawatan yang sedang berlangsung.

Oleh itu, memenuhi keperluan nutrisi harian dengan baik dapat membuat sistem imun tubuh lebih optimal. Keadaan ini tentu dapat membantu tubuh melawan infeksi virus papiloma manusia (HPV), penyebab umum kanser serviks.”

Leave a Comment

Artikel Terkait