Makanan yang Mempercepatkan Penyembuhan Luka Pembedahan

admin. March 5, 2023

Bukan sahaja mengambil ubat yang ditetapkan oleh doktor selepas pembedahan, anda boleh makan makanan tertentu yang boleh mempercepatkan penyembuhan luka pembedahan. Apakah makanan ini? Untuk butiran lanjut, lihat senarai makanan di bawah!

Makanan yang Mempercepatkan Penyembuhan Luka Pembedahan

Jika anda mengalami kecederaan seperti luka, luka, melecur, dan luka pembedahan, apa yang anda makan dan minum boleh membantu pemulihan. Terdapat pelbagai makanan yang boleh membantu mempercepatkan proses penyembuhan luka, baik luka parah mahupun sederhana.

Makanan berikut boleh membantu mempercepatkan penyembuhan luka pembedahan:

1. Daging

Daging mempunyai banyak protein dan zink, kedua-duanya membantu mempercepatkan penyembuhan luka. Protein sangat bagus untuk mengekalkan pertumbuhan tisu dan membina jisim otot tanpa lemak.

Untuk menentukan berapa banyak protein untuk penyembuhan luka dan cara mendapatkan protein yang mencukupi dalam diet anda, rujuk pakar pemakanan. Bergantung pada keparahan kecederaan, keperluan protein mungkin meningkat berbanding orang biasa tanpa kecederaan.

2. Telur

Seperti daging, telur adalah sumber protein yang hebat (terdapat dalam putih telur) dan mengandungi banyak vitamin dalam kuning telur. Dengan cara itu, telur boleh menjadi salah satu makanan untuk mempercepatkan penyembuhan luka pembedahan.

Nilai pemakanan sebiji telur ialah 80 kalori, 6 gram protein dan 5 gram lemak. Nutrien ini mengandungi kebanyakannya vitamin A dan D, tetapi juga mengandungi zink dan besi.

3. Produk tenusu

Produk tenusu seperti susu dan yogurt boleh membantu proses penyembuhan luka kerana ia mengandungi protein dan zink yang tinggi. Susu juga kaya dengan kalsium sehingga dapat membantu mempercepatkan proses penyembuhan luka.

Walau bagaimanapun, tiada kajian telah memberikan bukti yang mencukupi untuk melihat peranan protein yang terdapat dalam susu untuk penyembuhan luka.

4. Ikan Salmon

Salmon mengandungi pelbagai nutrien, seperti protein, selenium, vitamin B, zat besi, zinkdan lemak omega-3.

Lebih-lebih lagi, kajian telah menunjukkan bahawa lemak omega-3 dalam salmon boleh meningkatkan penyembuhan luka, meningkatkan tindak balas imun, dan mengurangkan keradangan apabila diambil dalam bentuk tambahan.

Selain itu, 85 gram salmon segar menyediakan lebih daripada 70% keperluan harian untuk selenium, mineral yang mengawal keradangan dan tindak balas imun.

5. Kunyit

Kunyit adalah salah satu rempah yang popular digunakan untuk rawatan luka. Kandungan curcumin, antioksidan yang terdapat dalam kunyit boleh membantu mengurangkan keradangan dan mempercepatkan proses penyembuhan.

Anca hanya menyapu pes kunyit pada luka dan membalutnya dengan kain untuk mempercepatkan penyembuhan. Walau bagaimanapun, sebelum menggunakannya, semak dengan doktor anda untuk memastikan ia selamat.

Baca Juga: Ubat Kolesterol Mujarab & Mudah (Perubatan ke Semulajadi)

6. Ubi keledek

Makan makanan yang tinggi dalam karbohidrat sihat, seperti ubi keledek, boleh membantu mempercepatkan penyembuhan luka pembedahan.

Karbohidrat bukan sahaja membekalkan tenaga yang diperlukan oleh sel untuk penyembuhan, tetapi enzim juga hexokinase Dan sitrat sintase Juga membantu pembaikan luka.

Ubi keledek ialah sumber karbohidrat berkhasiat yang dibungkus dengan sebatian tumbuhan anti-radang, vitamin dan mineral (termasuk vitamin C, karotenoid dan mangan) yang boleh mengoptimumkan tindak balas imun dan membantu pemulihan badan.

7. Beri

Beri atau beri menjadi salah satu makanan yang mempercepatkan penyembuhan luka pembedahan. Beri membekalkan banyak vitamin C yang membantu penyembuhan luka dengan merangsang pengeluaran kolagen, protein yang sangat banyak dalam badan.

Buah ini juga mengandungi antioksidan seperti antosianin, yang merupakan pigmen tumbuhan yang memberikan beri warna terang; selain memberikan kesan anti-radang, antivirus, dan sokongan imun.

8. Vitamin C

Vitamin C penting untuk penyembuhan luka dan pembentukan tisu parut. Vitamin ini juga merupakan antioksidan yang diperlukan untuk pembentukan kolagen dalam kulit.

Oleh itu, penghidap luka perlu makan banyak jambu, limau, oren, strawberi, nanas, kiwi, kembang kol, brokoli, bayam, kubis, tomato dan makanan lain yang mengandungi vitamin C.

9. Zink

Beberapa bukti klinikal menunjukkan bahawa zink atau zink boleh membantu membantu penyembuhan luka. Mengandungi makanan zink termasuk produk daging (daging lembu dan ayam, tiram dan makanan laut lain), produk tenusu, bijirin penuh dan kacang.

Jika anda tidak boleh mendapatkannya dari makanan kerana alergi, anda boleh memakannya zink dalam bentuk tambahan.

10. Besi

Kekurangan zat besi dalam badan dikenali sebagai anemia, keadaan yang boleh menghalang proses penyembuhan luka. Biasanya, tablet besi dan makanan yang mengandungi zat besi disyorkan kepada seseorang selepas pembedahan untuk membantu mempercepatkan penyembuhan luka.

Makanan untuk mempercepatkan penyembuhan luka, termasuk sayur-sayuran, lentil, dan ayam belanda. Walau bagaimanapun, terdapat kajian yang bercanggah menunjukkan kesan anemia yang sangat sedikit terhadap penyembuhan luka.

Baca Juga: 10 Cara Merawat Lepuh Kulit (Perubatan & Herba)

11. Gemuk

Lemak yang sihat adalah baik untuk badan, termasuk dalam penyembuhan luka. Lemak yang paling sihat termasuk lemak tak jenuh tunggal dan lemak tak tepu.

Faedah lemak sihat membantu tubuh menyerap semua vitamin yang boleh diperolehi oleh buah-buahan dan sayur-sayuran. Lemak adalah penting untuk menguatkan sistem imun dan mengurangkan kemungkinan jangkitan.

12. Dapatkan banyak cecair

Untuk semua bentuk penyembuhan, termasuk luka pembedahan, minum banyak cecair. Cecair terbaik ialah minum air sahaja dalam kuantiti yang mencukupi.

Apabila anda meningkatkan pengambilan protein anda, ini boleh menyebabkan badan anda kekurangan cecair, aka dehidrasi. Dalam satu hari, keperluan cecair yang mesti dipenuhi ialah 1.5 liter. Oleh itu, adalah penting untuk memantau gejala dehidrasi.

Sekarang, itulah senarai makanan untuk mempercepatkan penyembuhan luka pembedahan yang boleh anda makan. Pun begitu, eloklah berjumpa doktor dahulu jika ingin mengambilnya.

Leave a Comment

Artikel Terkait