Makanan Yang Boleh Membantu Mencegah Kanser Payudara

admin. March 23, 2023

Mencegah kanser payudara bukanlah perkara yang mudah, tetapi beberapa pakar kesihatan mengatakan gaya hidup sihat boleh membantu mencegah penyakit itu. Salah satu cara yang boleh dilakukan ialah mengamalkan pemakanan yang lebih sihat.

Pelbagai Makanan untuk Mencegah Kanser Payudara

Bukan sahaja membekalkan nutrien yang diperlukan oleh tubuh, beberapa makanan sihat dipercayai mampu membantu melambatkan perkembangan sel kanser. Makanan ini biasanya mengandungi serat yang tinggi dan lemak tepu yang rendah.

Beberapa jenis makanan yang boleh dimakan setiap hari untuk mengurangkan risiko mendapat kanser payudara, termasuk:

1. Sayuran Hijau dan Berubi

Pengambilan sayur-sayuran hijau secara kerap seperti bayam, kangkung, lobak, atau salad yang tinggi antioksidan dan serat akan menjadikan pencernaan berjalan lancar. Penghadaman yang sihat boleh mengurangkan risiko pelbagai penyakit, termasuk kanser payudara.

Selain itu, Sayuran ubi seperti kembang kol, sayur sawi, brokoli, dan kubis hijau juga didakwa memberi manfaat yang sama.

Beberapa jenis sayuran berubi kaya dengan antioksidan dan glukosinolat, dua sebatian yang boleh melindungi sel dalam badan daripada kerosakan DNA. Kedua-duanya juga boleh membunuh sel kanser supaya metastasis sel kanser dapat dicegah.

2. Bijirin

Secara umum, bijirin penuh mengandungi antioksidan yang tinggi. Kandungan ini boleh menjadikan sistem imun lebih kuat. Apabila imun badan diperkuatkan, ia boleh menghalang perkembangan sel kanser dalam badan, termasuk sel kanser payudara.

Selain itu, bijirin penuh juga biasanya tinggi dengan vitamin C dan vitamin E yang boleh mencegah keradangan.

Baca JugaGejala, Punca, Diagnosis dan Rawatan Leukemia pada Kanak-kanak

3. Buah-buahan

Kandungan lemak sihat yang terkandung dalam alpukat bukan sahaja memberi manfaat untuk jantung dan saluran darah, tetapi juga bermanfaat untuk mencegah kanser payudara.

Selain alpukat, buah-buahan lain seperti blueberry, delima, dan walnut juga boleh memberikan manfaat yang sama kerana kandungan antioksidan dan vitamin yang tinggi.

4. Telur

Pengambilan telur secara tetap dipercayai dapat membantu mencegah kanser payudara. Faedah ini diperoleh kerana kandungan kolin di dalamnya. Sebatian ini dipercayai membantu mengurangkan risiko kanser payudara adalah sehingga 24 peratus lebih rendah.

5. Roti Gandum

Walaupun ia lebih popular dimakan oleh seseorang yang menjalankan program penurunan berat badan, roti gandum juga dipercayai memberi manfaat kesihatan yang lain.

Asid phytic yang terkandung dalam roti gandum dipercayai dapat menghalang pembentukan sel kanser payudara.

6. Ikan Salmon

Mengambil salmon dengan kerap boleh membantu mengurangkan risiko mendapat kanser payudara sehingga 24 peratus. Ini disebabkan oleh kehadiran bahan yang sihat seperti asid lemak omega-3, vitamin D, dan dasid okosaheksanoik (DHA). Khasiat ini dipercayai boleh melawan perkembangan sel kanser.

7. Daun Saderi, Basil, dan Ketumbar

Saderi, selasih dan ketumbar mengandungi apigenin, sejenis antioksidan flavonoid yang mempunyai ciri anti-radang, antioksidan dan antikanser.

Apigenin diketahui mampu menyekat pertumbuhan sel kanser payudara HER2. Untuk memudahkan pengambilan, anda boleh campurkan ketiga-tiga bahan ini ke dalam menu makan tengahari atau makan malam anda.

Baca JugaMakanan Sihat Yang Baik Diambil Oleh Penghidap Kanser Payudara

8. Buah dengan Pigmen Merah, Kuning dan Oren

Buah-buahan seperti tomato, oren, tembikai, jambu, dan mangga mempunyai pigmen merah, kuning, dan oren terang yang mempunyai kandungan karotenoid yang tinggi.

Sebatian ini mengandungi antioksidan yang boleh membantu tubuh melawan radikal bebas yang mencetuskan kanser payudara.

Sekarang, itulah pelbagai jenis makanan yang boleh anda ambil untuk mencegah kanser payudara. Selain daripada mengambil makanan yang sihat dan berkhasiat seperti di atas, pastikan anda kerap menjalankan pemeriksaan diri (BSE) atau semak dengan doktor anda jika anda mempunyai simptom yang membimbangkan anda.

Leave a Comment

Artikel Terkait