Makanan Sihat Yang Baik Diambil Oleh Penghidap Kanser Payudara

admin. March 23, 2023

Makanan Sihat untuk Penghidap Kanser Payudara

Salah satu cara yang boleh dilakukan untuk mengurangkan kesan sampingan rawatan kanser adalah dengan memakan makanan yang berkhasiat. Selain itu, pengambilan makanan yang betul juga boleh mengurangkan keadaan yang semakin teruk di samping meningkatkan tenaga badan.

Berikut adalah pelbagai cadangan makanan yang baik untuk penghidap kanser payudara, antaranya:

1. Buah-buahan dan Sayur-sayuran

Buah-buahan dan sayur-sayuran kaya dengan flavonoid dan karotenoid, sebatian yang dipercayai mempunyai pelbagai manfaat untuk tubuh.

Satu kajian mencadangkan bahawa beberapa makanan berikut boleh membantu mencegah kanser payudara:

 • Sayuran berdaun hijau gelap, seperti kangkung dan brokoli.
 • Buah-buahan, terutamanya beri dan pic.
 • Kacang, ikan, telur dan sedikit daging.

Selain itu, sebatian beta-karotena yang biasa terdapat dalam lobak merah juga dikaitkan dengan risiko kanser payudara yang lebih rendah.

2. Makanan Berserabut dan Tinggi Antioksidan

Penyelidikan mengenai serat makanan dan kesannya terhadap kanser payudara pada masa ini tidak dapat disimpulkan, tetapi terdapat beberapa kajian menunjukkan bahawa serat boleh membantu melindungi daripada penyakit ini.

Lebihan estrogen boleh menjadi faktor dalam perkembangan dan penyebaran beberapa jenis kanser payudara. Sesetengah rawatan bertujuan untuk menghalang estrogen daripada berinteraksi dengan sel-sel kanser payudara. Makanan berserat tinggi boleh menyokong proses ini dan mempercepatkan penghapusan estrogen.

Serat menyokong sistem penghadaman dan penyingkiran bahan buangan secara tetap, termasuk estrogen yang berlebihan. Cara serat mengikat estrogen dalam usus juga boleh membantu menghalang badan daripada menyerap terlalu banyak estrogen. Faktor-faktor ini boleh membantu mengurangkan risiko kanser payudara.

Buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh, dan kacang membekalkan serat, tetapi ia juga mengandungi antioksidan, termasuk beta karotena, vitamin C, dan vitamin E. Manakala sifat antioksidannya boleh membantu mencegah banyak penyakit dengan mengurangkan bilangan radikal bebas.

Baca JugaPelbagai Kebaikan Vitamin D untuk Menjaga Kesihatan Pergigian

3. Lemak Sihat

Makanan berlemak boleh menyebabkan obesiti dan penghidap obesiti nampaknya mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat kanser, termasuk kanser payudara.

Walaupun begitu, beberapa lemak pemakanan diperlukan untuk badan berfungsi dengan baik. Mengambil makanan berlemak tak tepu dan tak tepu tunggal adalah salah satu daripadanya.

Beberapa makanan yang mengandungi lemak ini termasuk:

 • Minyak zaitun.
 • Avokado.
 • Bijirin.
 • Kacang.

Selain itu, salmon dan herring juga mengandungi lemak tak tepu yang sihat yang dipanggil omega-3. Lemak ini dipercayai dapat membantu mengurangkan risiko kanser payudara.

Faedah kesihatan asid lemak omega-3 mungkin disebabkan oleh keupayaannya untuk mengurangkan keradangan. Keradangan boleh menjadi faktor penyumbang kepada kanser payudara.

4. Kacang soya

Kacang soya adalah sumber makanan sihat yang boleh membantu mengurangkan risiko kanser payudara. Produk berasaskan tumbuhan ini kaya dengan protein, lemak sihat, vitamin dan mineral; tetapi rendah karbohidrat. Kacang soya juga mengandungi antioksidan yang dikenali sebagai isoflavon.

Selain itu, kacang soya juga boleh membantu mengurangkan tahap kolesterol jahat dan mengurangkan risiko penyakit jantung.

Kacang soya terdapat dalam makanan seperti:

 • Tahu.
 • Tempe.
 • Edamame.
 • Susu soya.
 • Kacang soya.

Baca JugaMempunyai rongga? Berikut adalah 11 cara untuk menjaganya

5. Bijirin Penuh

Bijirin penuh ialah makanan yang tidak diproses dan tinggi dengan karbohidrat kompleks, serat, fitokimia, vitamin dan mineral.

Satu kajian mendapati bahawa pengambilan serat yang tinggi mungkin mempunyai kesan positif dengan mengubah tindakan hormon kanser payudara dan kanser lain yang bergantung kepada hormon.

Pastikan sekurang-kurangnya separuh daripada bijirin dalam diet harian anda adalah bijirin penuh seperti oat untuk sarapan pagi, roti gandum untuk makan tengah hari atau nasi perang untuk makan malam. Anda boleh makan lima atau lebih hidangan sehari.

6. Protein tanpa lemak

Sumber protein yang baik untuk dimakan ialah ayam, ikan, dan kekacang seperti kekacang atau lentil. Selain itu, pengambilan soya secara sederhana atau bersamaan dengan satu hingga dua hidangan kacang soya penuh setiap hari (seperti tauhu, edamame dan susu soya) juga baik untuk penghidap kanser.

Sementara itu, anda harus mengehadkan pengambilan daging yang diawet, diasinkan dan salai. Pengambilan daging yang diproses secara tetap boleh meningkatkan risiko jenis kanser tertentu. Daging yang diproses juga tinggi dalam natrium, jadi ia boleh meningkatkan tekanan darah dalam jangka pendek.

7. Makanan yang Difermentasi

Makanan yang ditapai seperti yogurt, kimchi dan miso mengandungi probiotik dan nutrien lain yang boleh melindungi anda daripada kanser payudara. Selain itu, produk susu yang diproses juga dipercayai dikaitkan dengan pengurangan risiko kanser payudara.

8. Kacang

Sesetengah kajian menunjukkan bahawa makan walnut dan jenis kacang lain boleh membantu melindungi daripada kanser payudara.

Menurut kajian 2015, mereka yang mengambil jumlah tertinggi walnut, kacang tanah dan badam setiap minggu adalah 2-3 kali kurang berkemungkinan mendapat kanser payudara berbanding mereka yang tidak makan sebarang kacang.

Kacang mengandungi serat, vitamin dan mineral. Khususnya, kandungan seratnya yang tinggi boleh membantu mencegah kanser payudara.

Satu kajian mendapati bahawa makan banyak kacang mengurangkan risiko kanser payudara sehingga 20% berbanding dengan pengambilan kecil kacang.

Sementara itu, satu lagi kajian mendedahkan bahawa wanita yang makan banyak kacang mempunyai pengurangan risiko kanser payudara sehingga 28% berbanding mereka yang makan sedikit kacang.

Baca JugaParacetamol untuk Melegakan Sakit Senggugut? Adakah ia selamat

9. Rempah-rempah

Rempah itu mengandungi sebatian tumbuhan yang boleh membantu melindungi daripada kanser payudara. Sebatian ini termasuk vitamin, asid lemak, dan polifenol.

Sebagai contoh, oregano mengandungi antioksidan carvacrol dan asid rosmarinic. Kajian 2017 mendapati bahawa antioksidan mempamerkan kesan anti-kanser yang ketara terhadap sel-sel kanser payudara yang agresif.

Curcumin adalah sebatian aktif utama dalam kunyit yang juga mempunyai ciri antikanser yang ketara seperti apigenin dan flavonoid yang tertumpu dalam pasli.

Sekarang, itulah pelbagai jenis makanan untuk penghidap kanser payudara yang elok dimakan setiap hari. Jika anda tidak pasti tentang pengambilannya, anda harus berjumpa doktor anda terlebih dahulu. Semoga info ini bermanfaat ya Sahabat Sihat.

Leave a Comment

Artikel Terkait