Khasiat Daun Afrika, Menurunkan Kolesterol untuk Mencegah Kanser

admin. March 8, 2023

Daun Afrika adalah tumbuhan herba yang sering digunakan sebagai ubat semulajadi untuk merawat pelbagai masalah kesihatan. Apakah faedah untuk kesihatan? Semak penjelasan penuh di bawah.

Kandungan Daun Afrika

Daun pahit atau daun Afrika merupakan tumbuhan ubatan yang berasal dari benua Afrika. Tumbuhan yang juga mempunyai nama saintifik Vernonia amygdalina Ini boleh tumbuh subur di iklim tropika dan subtropika, termasuk Malaysia.

Daun pahit mempunyai ciri-ciri daun yang kecil, permukaan daun yang kasar dan berkilat, serta mempunyai rasa yang pahit. Selain sebagai ubat herba, tumbuhan ini biasa digunakan sebagai ramuan dalam masakan tradisional Afrika.

Daun Afrika adalah salah satu tumbuhan herba yang mempunyai banyak khasiat di dalamnya, antaranya:

 • Protein.
 • Serat (yang tidak larut dalam air).
 • Lemak sihat yang tinggi.
 • Zink.
 • Kalsium.
 • Magnesium.
 • Potasium.
 • besi.
 • natrium.
 • Vitamin A, C, E dan B kompleks.

Kebaikan Daun Afrika untuk Kesihatan Badan

Walaupun rasanya pahit, daun ini mempunyai banyak khasiat untuk kesihatan. Berikut adalah pelbagai manfaat yang anda boleh perolehi, antaranya:

1. Menurunkan Kolestrol

Menurut Journal of Vascular Health and Risk Management, daun pahit boleh mengurangkan kolesterol jahat dan jumlah kolesterol. Jika low density lipoprotein (LDL) atau kolesterol jahat meningkat, risiko serangan jantung, strok dan penyakit Alzheimer akan meningkat.

Daun ini dipercayai dapat mengurangkan tahap kolesterol jahat LDL dalam darah sehingga 50 peratus dan meningkatkan tahap kolesterol baik.

Namun begitu, dapatan kajian masih terhad kepada hasil kajian terhadap tikus. Setakat ini tiada bukti penyelidikan yang kukuh pada manusia.

2. Mengatasi Penyakit Gastrointestinal

Khasiat daun atau kulit kayu Afrika yang direbus dipercayai dapat merawat cirit-birit, disentri dan gangguan pencernaan yang lain.

Mengunyah bahagian atas boleh membersihkan dan menguatkan gigi serta merawat jangkitan gusi. Kesan seterusnya juga dipercayai bertindak sebagai perangsang selera makan dan tonik.

Manakala ekstrak dari akar daun ini digabungkan dengan daun Vigna sinensis adalah ubat tradisional untuk schistosomiasis.

Baca JugaGejala, Punca, Diagnosis dan Rawatan Kanser Esofagus

3. Mengatasi Keradangan

Sesetengah orang sering menggunakan daun ini untuk merawat keradangan atau keradangan. Faedah ini diperoleh kerana kandungan aktiviti anti-radang etil dan etanol di dalamnya.

4. Melegakan Simptom Demam Malaria

Jus daun daun Afrika sering digunakan untuk merawat demam malaria. Dalam ujian klinikal di Afrika, jus ini terbukti 67% berkesan dalam melegakan demam ringan dan malaria.

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh hanya menggunakan daun ini untuk merawat malaria. Anda masih memerlukan rawatan daripada doktor.

5. Menurunkan Tekanan Darah Tinggi

Rasa pahit daun ini adalah salah satu manfaat terbaiknya, yang dapat membantu menurunkan paras gula dalam darah dan mengawal tekanan darah. Kandungan kalium di dalamnya boleh digunakan sebagai ubat hipertensi dengan menghalang natrium daripada naik dalam aliran darah, sekali gus menghilangkan timbunan garam dari badan.

6. Membantu Menurunkan Berat Badan

Komponen dalam jus daun pahit menjadikannya terapi yang bagus untuk membakar lemak berlebihan dalam badan. Pengambilan daun ini dalam bentuk jus setiap hari dapat menghilangkan kolesterol jahat dan mengurangkan kalori berlebihan dalam badan.

Baca JugaGejala, Punca, Diagnosis dan Rawatan Kanser Nasofaring

7. Meningkatkan Kesuburan

Daun pahit ini mempunyai sebatian kimia seperti edotide yang boleh meningkatkan keseimbangan hormon dan meningkatkan sistem imun untuk membantu melawan toksin. Apabila keseimbangan hormon alat kelamin wanita dipulihkan, peluang anda untuk hamil meningkat.

8. Membantu Rawatan Diabetes

Ekstrak daun ini mengandungi bahan aktif, termasuk saponin, tanin, flavonoid, alkaloid, dan polifenol yang berguna untuk menurunkan kadar glukosa darah selepas makan.

Berdasarkan kajian ke atas haiwan, ekstrak etanol dalam daun ini juga boleh mengurangkan paras gula dalam darah sehingga 50%.

9. Mencegah Penyakit Jantung

Daun Afrika mengandungi omega-3 dan omega-6 yang sangat penting untuk tubuh. Menurut penyelidikan dalam American Journal of Clinical Nutrition, kedua-dua asid lemak tak tepu ini boleh mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

Sementara itu, penyelidikan dalam jurnal Current Pharmaceutical Design melaporkan bahawa kedua-dua asid lemak ini terbukti:

 • Mencegah penyakit jantung koronari.
 • Serangan jantung mengejut.
 • Kegagalan jantung.
 • Gangguan pembekuan darah.
 • Mengurangkan risiko aterosklerosis.
 • Anti-radang (untuk menahan kecederaan, kerengsaan, atau jangkitan).

Selain itu, asid lemak omega-3 boleh mengawal arthritis dan mencegah penyakit neurodegeneratif. Untuk mendapatkan khasiatnya, anda boleh memakannya dalam bentuk jus atau teh.

10. Mencegah Kerosakan Buah Pinggang Akibat Logam Berat

Buah pinggang merupakan salah satu organ penting dalam badan yang perlu sentiasa dijaga agar dapat berfungsi dengan baik. Bagaimanapun, buah pinggang adalah organ yang terdedah kepada kerosakan akibat logam berat.

Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Kemajuan dalam Sains Farmakologi dan Farmaseutikal menyatakan, ekstrak daun Afrika diketahui mempunyai aktiviti antioksidan yang kuat, jadi ia dipercayai mampu memperbaiki kesan kerosakan logam berat.

11. Mempercepatkan Penyembuhan Luka

Satu kajian menyimpulkan bahawa penggunaan ekstrak daun Afrika dengan menyapunya boleh mempercepatkan kepadatan kolagen dalam luka. Ini disebabkan oleh komponen flavonoid, saponin, dan alkaloid di dalamnya.

Semakin cepat kolagen menjadi pepejal, semakin cepat proses penyembuhan luka.

12. Membantu Merawat Selesema

Selesema bukanlah penyakit berbahaya. Namun, keadaan ini masih menghalang aktiviti harian.

Tumbuhan herba dikenali untuk membantu merawat selsema dan selesema kerana kandungan flavonoid di dalamnya. Jurnal Kesihatan Awam Depan menyebut bahawa kumpulan kompaun aktif flavonoid boleh mengurangkan keterukan gejala selesema.

Baca JugaPelbagai Jenis Pemeriksaan untuk Mengesan Kanser Paru-paru

13. Bertindak sebagai Antibakteria

Terdapat pelbagai penyakit yang disebabkan oleh jangkitan kuman, termasuk cirit-birit dan tipus.

Kajian yang diterbitkan dalam Buletin Pusat Penyelidikan Kebangsaan membuat kesimpulan, bahawa kandungan bahan aktif dalam daun Afrika diketahui berkesan dalam menghalang pertumbuhan bakteria Escherichia coli (E coli) .

14. Mencegah Kanser

Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam Biologi dan Perubatan Eksperimen pada tahun 2004, manfaat daun Afrika boleh mencegah sel-sel kanser.

Walau bagaimanapun, penyelidikan yang lebih mendalam diperlukan untuk memastikan bahawa daun Afrika mempunyai manfaat untuk menghalang pertumbuhan sel-sel kanser.

Sekarang, itulah penjelasan lengkap tentang khasiat daun afrika untuk kesihatan. Walaupun ia boleh digunakan sebagai ubat semulajadi, sebaiknya berjumpa doktor terlebih dahulu jika ingin mengambilnya.

Leave a Comment

Artikel Terkait