Khasiat Buah Soursop, Baik untuk Penghadaman Kepada Sistem Imun Tubuh

admin. March 23, 2023

Soursop (Annona muricata) merupakan buah yang cukup sering dijumpai di Malaysia. Selain boleh dimakan secara terus, buah ini sering digunakan sebagai jus. Bukan sahaja menyegarkan, buah yang satu ini mempunyai pelbagai manfaat kesihatan.

Kandungan Khasiat Buah Soursop

Khasiat potensi buah Soursop tidak dapat dipisahkan daripada pelbagai kandungan nutrisi di dalamnya, antaranya:

  • Karbohidrat.
  • Serat.
  • Protein.
  • Vitamin C.
  • Magnesium.
  • Potasium.
  • Tiamin.

Selain itu, soursop juga mengandungi riboflavin, folat, zat besi dan niasin dalam jumlah yang sedikit.

Khasiat Buah Soursop untuk Kesihatan

Berkat pelbagai kandungan yang terdapat dalam buah Soursop ini, buah ini dipercayai mempunyai khasiat untuk tubuh. Berikut adalah beberapa faedah yang boleh anda perolehi, antaranya:

1. Meningkatkan Sistem Imun Badan

Khasiat buah sirsak untuk meningkatkan daya tahan datang dari kandungan vitamin C dan antioksidan di dalamnya.

Vitamin C boleh membantu melawan radikal bebas dalam badan seterusnya melindungi kulit dan sel daripada kerosakan. Manakala antioksidan dalam buah ini iaitu flavonoid, tanin, dan fitosterol dapat melindungi kesihatan keseluruhan.

2. Mengurangkan Keradangan

Menurut beberapa kajian, sirsak mengandungi sebatian yang boleh mengatasi keradangan dalam badan. Keradangan adalah tindak balas normal sistem imun terhadap kecederaan atau kecederaan. Namun jika berlarutan kronik (lama), risiko pelbagai penyakit boleh meningkat.

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa ekstrak soursop berkesan melegakan keradangan.

Baca JugaRawatan untuk Mengatasi Nodus Limfa

3. Mengatasi Jangkitan

Manfaat buah Soursop seterusnya ialah mengatasi jangkitan kuman. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa buah ini mempunyai sifat antibakteria yang kuat.

Terima kasih kepada sifat antibakterianya, soursop boleh melawan strain bakteria yang menyebabkan gingivitis, kerosakan gigi dan jangkitan kulat dengan berkesan.

4. Menjaga Kesihatan Penghadaman

Buah Soursop mampu memenuhi kira-kira 83 peratus daripada keperluan serat harian yang disyorkan. Inilah yang menjadikan buah ini baik untuk kesihatan pencernaan.

Serat diperlukan oleh badan untuk melancarkan sistem penghadaman supaya pelbagai masalah penghadaman seperti sembelit dapat dielakkan.

5. Membantu Tekanan Darah Kekal Stabil

Tekanan darah tinggi selalunya tidak menyebabkan sebarang gejala. Walau bagaimanapun, keadaan ini mesti diwaspadai kerana ia boleh meningkatkan risiko penyakit jantung, diabetes, dan strok.

Salah satu faktor risiko tekanan darah tinggi ialah mengambil sejumlah besar natrium. Sekarang Potassium boleh menyingkirkan natrium yang berlebihan dalam badan.

Buah Soursop mengandungi satu pertiga hingga separuh daripada keperluan kalium harian. Dengan cara itu, pengambilan buah ini secara tidak langsung dapat membantu mengekalkan tekanan darah yang stabil.

Baca Juga14 Buah-buahan untuk Bayi yang Selamat Dimakan

6. Menghalang Pertumbuhan Sel Kanser

Potensi manfaat buah Soursop untuk mencegah pertumbuhan sel-sel kanser disangkakan berasal dari kandungan antioksidan dan sejumlah bahan kimia di dalamnya.

Beberapa kajian mendapati ekstrak daun sirsak dan buah dapat mengatasi beberapa sel kanser, salah satunya adalah kanser payudara.

Walaupun begitu, penyelidikan terhad kepada tindak balas tabung uji. Bagi membuktikan khasiat buah sirsak ini, kajian terhadap manusia masih perlu dilakukan.

Sekarang, kini anda sudah tahu pelbagai khasiat buah Soursop untuk kesihatan. Walaupun potensi manfaatnya menjanjikan, makan buah ini dalam had yang munasabah dan jangan berlebihan. Semoga bermanfaat.

Leave a Comment

Artikel Terkait