Khasiat Biji Ketumbar untuk Kesihatan Jantung Anda

admin. February 28, 2023

Ketumbar ternyata mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk untuk organ jantung . Apakah faedah ketumbar untuk kesihatan jantung? Simak penjelasan lengkapnya di bawah ini!

Baik untuk jantung, ini adalah kandungan nutrisi ketumbar

Sebelum anda memahami kebaikan ketumbar untuk kesihatan jantung, anda harus memahami terlebih dahulu kandungan nutrisi yang terkandung di dalamnya.

Dalam 100 gram ketumbar yang mempunyai nama latin Coriandrum sativum , anda akan mendapati kandungan nutrisi seperti berikut.

 • Air: 11.2 gram (g)
 • Tenaga: 418 kalori
 • Protein : 14.1 g
 • Lemak: 16.1 g
 • Karbohidrat: 54.2 g
 • Serat: 12.3 g
 • Kalsium: 630 miligram (mg)
 • Fosforus: 370 mg
 • Zat besi: 17.9 mg
 • Natrium: 91 mg
 • Kalium 1787 mg
 • Kuprum: 0.95 mg
 • Seng: 4.6 mg
 • Beta-Karotena : 75 mikrogram (mcg)
 • Jumlah karoten: 1570 mcg
 • Tiamin (vitamin B1): 0.2 mg
 • Riboflavin (vitamin B2): 0.35 mg
 • Niasin: 1.8 mg

Khasiat ketumbar untuk kesihatan jantung

Dengan menggunakan ketumbar sebagai rempah ratus dalam pelbagai jenis masakan, anda boleh mendapat manfaat untuk kesihatan jantung.

Berikut adalah antara khasiat ketumbar untuk jantung yang boleh anda perolehi.

1. Menurunkan paras kolesterol jahat

Keadaan kolesterol tinggi boleh meningkatkan pelbagai masalah kesihatan jantung, salah satunya adalah serangan jantung .

Sebabnya, kolestrol jahat yang berlebihan boleh terkumpul di dalam arteri hingga menyebabkan tersumbat. Arteri tersumbat menyebabkan aliran darah ke dan dari jantung terhalang.

Sementara itu, kandungan antioksidan yang terdapat dalam ketumbar ternyata mempunyai manfaat yang baik untuk kesihatan jantung.

Kandungan ini boleh membantu mengurangkan tahap kolesterol jahat serta trigliserida dalam darah. Dengan cara itu, risiko anda untuk mengalami pelbagai penyakit jantung akibat kolesterol juga berkurangan.

Selain itu, kandungan mineral ketumbar seperti zat besi, zink dan kuprum juga memberi manfaat dalam menjaga kesihatan jantung.

Walaupun begitu, pakar perlu menjalankan kajian lanjut bagi memastikan khasiat ketumbar ini.

2. Meningkatkan tahap kolesterol baik

Selain menurunkan kadar kolesterol jahat dalam darah, ketumbar juga mempunyai manfaat untuk meningkatkan tahap kolesterol baik (HDL).

Tidak seperti kolesterol jahat, kolesterol baik sebenarnya mempunyai peranan penting untuk kesihatan anda. Kewujudan paras kolesterol yang satu ini sememangnya penting untuk kesihatan jantung.

Sebabnya, kolesterol baik atau HDL berperanan menyingkirkan kolesterol jahat dalam darah. Ini bermakna, anda juga memerlukan jumlah kolesterol baik yang lebih tinggi daripada kolesterol jahat.

Semakin tinggi tahap kolesterol baik dalam darah, semakin rendah risiko anda mendapat penyakit jantung.

Oleh itu, dengan memakan ketumbar, anda boleh mendapat manfaat tambahan yang baik untuk kesihatan jantung.

3. Mengawal paras gula dalam darah

Ternyata paras gula dalam darah yang terlalu tinggi juga menjadi faktor risiko penyakit jantung.

Menurut Institut Kebangsaan Diabetes dan Pencernaan dan Penyakit Buah Pinggang , dari masa ke masa, gula darah tinggi boleh merosakkan saluran darah.

Malah, keadaan ini juga boleh merosakkan saraf yang mengawal jantung dan saluran darah.

Ini bermakna, semakin lama anda menghidap diabetes atau paras gula darah tinggi, risiko untuk mengalami kerosakan ini akan lebih tinggi.

Nah, pengambilan ketumbar boleh membantu anda mengawal paras gula dalam badan.

Oleh itu, dengan membantu mengawal paras gula dalam badan, ketumbar bukan sahaja memberi manfaat untuk menangani diabetes. Walau bagaimanapun, pengambilan ketumbar juga boleh membantu anda mengekalkan kesihatan jantung.

4. Mengawal tekanan darah

Ketumbar boleh memberikan manfaat mengekalkan tekanan darah, sebagai faktor risiko penyakit jantung.

Semakin tinggi tekanan darah seseorang, semakin besar risiko untuk mengalami pelbagai jenis penyakit jantung, termasuk serangan jantung, kegagalan jantung dan penyakit jantung koronari .

Sementara itu, ketumbar mempunyai sifat diuretik, jadi ia boleh membantu buah pinggang menghasilkan lebih banyak natrium dalam air kencing.

Natrium akan membawa air daripada darah, kemudian mengurangkan jumlah cecair dalam urat dan arteri. Ini boleh membantu menurunkan tekanan darah.

Jadi, jika tekanan darah anda turun, risiko anda mendapat penyakit jantung juga akan berkurangan.

Walau bagaimanapun, pakar masih perlu menjalankan kajian lanjut tentang kelebihan ketumbar ini.

Leave a Comment

Artikel Terkait