Kenali ciri-ciri kanser kulit berdasarkan jenisnya

admin. March 8, 2023

Mengenali ciri-ciri kanser kulit bukanlah sesuatu yang mudah. Sebabnya, kanser jenis ini ada banyak jenis. Di samping itu, gejala boleh bertindih dengan kanser kulit yang lain. Agar tidak tersilap, lihat penjelasan penuh dalam ulasan berikut.

Gejala Kanser Kulit Mengikut Jenis

Secara umum, terdapat tiga jenis Kanser kulit yang boleh berlaku ialah karsinoma sel basal, karsinoma sel skuamosa, dan melanoma. Walau bagaimanapun, terdapat juga jenis kanser kulit lain yang jarang berlaku.

Untuk memudahkan pengesanan awal, kenal pasti simptom kanser kulit yang paling biasa, termasuk:

1. Melanoma

Melanoma adalah jenis kanser kulit yang paling berbahaya kerana ia cenderung merebak. Kanser ini menyerang sel melanosit yang memberikan pigmen warna kepada kulit.

Secara umum, tanda pertama melanoma boleh menjadi perubahan pada tahi lalat sedia ada atau perubahan berpigmen pada kulit.

Selain itu, terdapat beberapa ciri yang digunakan untuk menilai sama ada tahi lalat menunjukkan melanoma atau tidak. Berikut adalah ciri-cirinya:

 • Bentuk tahi lalat tidak teratur atau tidak simetri.
 • Tahi lalat mempunyai sempadan yang tidak teratur, berlekuk atau bergigi.
 • Mengalami perubahan warna yang tidak sekata.
 • Membesar kepada lebih kurang 6 mm.
 • Tahi lalat kadang-kadang disertai dengan gatal-gatal dan pendarahan.

2. Karsinoma Sel Basal

Kanser kulit ini paling kerap berlaku, terutamanya pada seseorang yang mempunyai kulit cerah. Karsinoma sel basal biasanya menjejaskan bahagian badan yang sering terdedah kepada matahari, seperti muka atau leher.

Beberapa ciri kanser kulit jenis ini termasuk:

 • Lesi putih pucat, berwarna kulit atau merah jambu jernih. Pada seseorang yang mempunyai warna kulit yang lebih gelap, lesi akan menjadi lebih gelap, tetapi masih jelas. Lesi boleh pecah, berdarah, dan kudis. Biasanya muncul di muka dan telinga.
 • Lesi berwarna coklat, hitam, biru keunguan. Lesi juga mungkin menyerupai bintik-bintik gelap yang mempunyai bahagian yang lebih tinggi dan lut sinar.
 • Lesi rata, bersisik dengan sisi terangkat. Tompok-tompok boleh tumbuh agak besar dari semasa ke semasa. Selalunya muncul di bahagian belakang atau dada.
 • Lesi putih, berlilin. Bentuknya menyerupai parut tanpa sempadan yang jelas. Lesi sedemikian dipanggil karsinoma sel basal morpheaform dan paling jarang berlaku.

3. Karsinoma Sel Skuamosa (SCC)

Karsinoma sel skuamosa adalah jenis kanser kulit kedua paling biasa. Kanser kulit ini berkembang dalam sel skuamosa, sel yang membentuk lapisan tengah dan luar kulit.

Kanser ini selalunya menjejaskan bahagian badan yang terdedah kepada matahari, seperti muka, telinga dan tangan. Walau bagaimanapun, pada orang yang mempunyai kulit gelap, karsinoma sel skuamosa boleh berlaku di kawasan yang jarang terdedah kepada matahari.

Ciri-ciri kanser kulit jenis ini termasuk:

 • Nodul merah yang pejal dan keras.
 • Lesi rata dengan permukaan bersisik dan berkerak.
 • Kawasan baru atau timbul di atas parut lama.
 • Di kawasan bibir, ia boleh menjadi tompok kasar dan bersisik yang sering menjadi kudis terbuka.
 • Di kawasan rongga mulut, lesi boleh menjadi tompok merah dan kasar.
 • Di kawasan sekitar dubur dan alat kelamin, luka-luka adalah dalam bentuk bintik-bintik merah dan nodul seperti ketuat.

4. Keratosis Aktinik

Keratosis aktinik bukanlah jenis kanser kulit yang biasa, tetapi merupakan pertumbuhan kulit prakanser yang akhirnya boleh bertukar menjadi sejenis kanser kulit, karsinoma sel skuamosa.

Keadaan ini berlaku apabila bintik-bintik, tompok kering, dan sisik muncul pada kulit. Puncanya mungkin kerana kulit terlalu lama terdedah kepada cahaya matahari.

Baca Juga:

5. Dermatofibrosarcoma Protuberans

Dermatofibrosarcoma protuberans (DFSP) adalah sejenis kanser kulit yang bermula pada sel tisu penghubung di lapisan tengah kulit atau dermis. Kanser kulit ini adalah jenis yang sangat jarang berlaku.

DFSP tumbuh perlahan dan jarang merebak ke luar kulit. Walaupun begitu, rawatan tetap diperlukan. Jika tidak, DFSP boleh tumbuh menjadi lemak, otot dan tulang.

Tanda kanser kulit ini adalah dalam bentuk ketulan kecil pada kulit yang menyerupai jerawat. Anda juga boleh melihat bentuk yang kelihatan seperti parut. Gejala juga boleh menyerupai tanda lahir pada kanak-kanak.

6. Sarkoma Kaposi

Kanser jenis ini jarang berlaku dan boleh berkembang di dalam saluran darah kulit. Ia dicirikan oleh tompok merah atau keunguan pada kulit atau membran mukus.

Punca keadaan ini selalunya berkaitan dengan sistem imun yang rendah, contohnya pada orang yang mengalaminya bantuan.

7. Karsinoma Sel Merkel

Kanser kulit jenis ini jarang berlaku, tetapi jumlahnya diramalkan meningkat, terutamanya pada orang yang berumur 50 tahun ke atas dan mempunyai kulit cerah.

Keadaan ini dicirikan oleh nodul keras dan berkilat yang sering muncul di bawah kulit atau folikel rambut.

8. Karsinoma Sebum

Karsinoma sebum adalah sejenis kanser yang jarang berlaku. Walaupun begitu, kanser ini agresif kerana ia boleh merebak.

Secara umumnya, kanser kulit ini bermula dari kelopak mata. Anda mungkin melihat tumor yang tidak menyakitkan, bulat, dan melekat kuat pada kelopak mata atas atau bawah.

Bilakah Masa yang Sesuai untuk Berjumpa dengan Doktor?

Gejala kanser kulit sangat pelbagai. Oleh itu, pemeriksaan diperlukan untuk menentukan sama ada keadaan itu kanser atau tidak.

Kami mengesyorkan agar anda segera berjumpa doktor jika anda mengalami keadaan seperti berikut:

 • Terdapat perubahan kulit yang kelihatan luar biasa.
 • Terdapat luka atau kudis yang tidak sembuh dalam tempoh 2 bulan.
 • Terdapat tompokan rata atau kulit bersisik yang tidak sembuh dalam masa 2 bulan.
 • Kemunculan ketumbuhan baru pada kulit (seperti tahi lalat).
 • Terdapat perubahan yang tidak normal pada tahi lalat sedia ada.
 • Tompok, ketulan atau tahi lalat yang luar biasa dalam saiz, bentuk, warna, tepi yang kurang jelas dan mudah berdarah.

Akhirnya, mengenali ciri-ciri kanser kulit berdasarkan jenisnya adalah sangat penting. Sebabnya, setiap jenis mempunyai risiko yang berbeza dan memerlukan rawatan yang berbeza.

Selain menjalankan pemeriksaan fizikal dan melihat simptomnya, doktor juga akan menjalankan beberapa ujian lain untuk mengesahkan diagnosis kanser kulit.

Leave a Comment

Artikel Terkait