Jenis Kanser Yang Boleh Muncul Tanpa Gejala Awal, Jangan Abaikan

admin. March 4, 2023

Selain hati spenyakit yang telah mendapat nama samaran pembunuh senyap aadalah kanser. Istilah ini disematkan kerana kehadirannya sering tidak dapat dikesan dan cenderung membunuh secara senyap. Jadi, apakah jenis kanser tanpa gejala awal yang perlu diberi perhatian? Semak penjelasan penuh di bawah.

Jenis Kanser Yang Muncul Tanpa Gejala Awal

Sesetengah jenis kanser tidak menunjukkan simptom sehingga ia berkembang menjadi peringkat lanjut. Oleh itu, adalah penting untuk anda, terutamanya mereka yang mempunyai risiko lebih tinggi, untuk memantau gejala.

Berikut adalah jenis kanser tanpa gejala awal yang penting untuk anda ketahui antaranya:

1. Kanser Prostat

Kanser ini adalah sejenis kanser yang sering ditakuti oleh lelaki dan biasa dialami oleh mereka yang berumur 50 tahun ke atas.

Malangnya, kanser prostat cenderung tidak menyebabkan gejala awal sama sekali, jadi ia selalunya hanya dapat dikesan apabila keadaannya cukup teruk, seperti kerosakan tulang dan mencetuskan banyak komplikasi.

2. Kanser Testis

Bukan sahaja kanser prostat, kanser testis juga berbahaya untuk lelaki. Kanser ini biasanya muncul dalam satu atau kedua-dua buah zakar. Kanser ini adalah sejenis kanser yang boleh disembuhkan walaupun penghidapnya berisiko tinggi untuk mengalami komplikasi.

Baca JugaJenis Kanser Yang Boleh Muncul Tanpa Gejala Awal, Jangan Abaikan

3. Kanser Usus Besar

Kanser ini biasanya berkembang dan bertahan lama sebelum gejala muncul. Kanser kolon memudahkan penghidap mengalami sakit perut, sakit perut, dan jangkitan usus yang cenderung dianggap sebagai masalah kesihatan ringan.

4. Kanser Pankreas

Kanser ini menyerang kolon atau bahagian terakhir sistem penghadaman. Kanser pankreas juga termasuk kanser tanpa gejala awal sehingga sukar untuk dikenal pasti secara spesifik.

Lebih-lebih lagi, tanda-tanda bahawa penyakit ini meningkat tidak hampir sama dengan keadaan lain, seperti penurunan berat badan, sakit perut, atau kurang selera makan.

5. Kanser Payudara

Kanser payudara adalah tumor malignan yang tumbuh di dalam tisu payudara. Gejala adalah berbeza bagi setiap orang. Malah, kebanyakan penghidap tidak mengalami sebarang simptom, terutamanya pada peringkat 1 kanser payudara.

Walaupun jarang menyebabkan gejala, terdapat beberapa ciri kanser payudara yang perlu diiktiraf sebagai usaha pengesanan awal, seperti kemunculan benjolan pada payudara, perubahan warna kulit payudara, puting sakit, atau benjolan di dalam. bahagian ketiak.

6. Kanser Paru-paru

Kebiasaannya, penghidap penyakit ini hanya akan berasa sakit selepas kanser merebak ke lapisan pleura (lapisan nipis yang menutupi paru-paru). Ini kerana paru-paru tidak mempunyai saraf yang boleh membuatkan penghidapnya berasa sakit.

7. Kanser Hati

Kanser ini sukar dikesan kerana hati berada di bahagian perut yang dilitupi oleh tulang rusuk. Gejala penyakit ini hanya akan muncul selepas kanser merebak. Walaupun faktor yang menyebabkan kematian dalam kanser ini berbeza-beza, kebanyakannya disebabkan oleh virus hepatitis C yang merosakkan hati.

8. Kanser Kulit (Melanoma)

Kanser jenis ini tidak menyebabkan gejala tipikal. Tidak sedikit yang menganggap kanser kulit ini sebagai cystic acne atau masalah kulit biasa. Malah, jika dibiarkan terlalu lama, penyakit ini boleh merebak ke otak.

Kebanyakannya kanser melanoma ia berwarna merah, coklat, dan ada yang tidak mempunyai warna sama sekali. Q keadaan,

Baca JugaGejala Kanser Paru-paru Peringkat Awal yang Perlu Diperhatikan

9. Kanser Ovari

Kanser ovari adalah sejenis kanser yang perlu diketahui oleh wanita. Sama seperti kanser testis, simptom penyakit ini selalunya tidak disedari oleh penghidapnya sehinggalah ia berkembang ke peringkat lanjut.

Biasanya, tanda-tanda awal kanser ovari disalah anggap sebagai keadaan yang kurang teruk seperti gangguan pencernaan atau perubahan dalam keadaan kesihatan akibat penuaan.

10. Kanser Buah Pinggang

Kanser buah pinggang biasanya tidak menyebabkan sebarang gejala pada peringkat awalnya. Selalunya penyakit maut ini hanya dikesan selepas pesakit menjalani ujian darah.

Sekarang, itu adalah beberapa jenis kanser tanpa gejala awal yang penting untuk anda ketahui. Pemeriksaan kanser rutin diperlukan untuk meningkatkan peluang pemulihan dan bagi seseorang yang mempunyai risiko tinggi menghidapi kanser tertentu.

Leave a Comment

Artikel Terkait