Jangan Berlebihan, Ini Bahaya Minum Susu Semasa Puasa

admin. March 7, 2023

Adakah anda sering minum susu semasa berpuasa? Minuman ini nampaknya menjadi salah satu minuman pilihan di bulan Ramadhan kerana kandungan khasiat dan khasiatnya. Namun, jika diambil secara berlebihan, susu sebenarnya memberi kesan negatif kepada kesihatan. Baca lebih lanjut di sini.

Bahaya Minum Susu Semasa Puasa

Susu mempunyai pelbagai kelebihan iaitu konsistensi cair yang memudahkan pengambilannya. Selain itu, susu mengandungi nutrien yang banyak iaitu kalsium, zinkdan vitamin D yang penting untuk kesihatan tulang.

Malangnya, walaupun susu mempunyai banyak khasiat berguna untuk menyokong kelancaran puasa, pengambilan susu tidak boleh berlebihan.

Berikut adalah beberapa bahaya minum susu berlebihan semasa berpuasa:

1. Menyebabkan loya

Bagi anda yang mengalami intoleransi laktosa, nampaknya anda perlu memikirkan semula untuk minum susu semasa berpuasa. Jika tidak, anda mungkin mengalami loya semasa berpuasa.

Intoleransi laktosa adalah keadaan apabila badan tidak dapat mencerna laktosa (gula) dalam susu. Akibatnya, cirit-birit dan perut kembung mungkin berlaku.

Berdasarkan data daripada Institut Kesihatan Kebangsaan Amerika, sebanyak 65% orang dewasa mengalami beberapa keadaan ini. Salah satu gejala yang paling biasa ialah loya.

Jika keadaannya cukup teruk, anda mungkin muntah selepas mengambil susu atau bahan turunannya (cth keju, yogurt).

2. Mudah menyebabkan alahan atau intoleransi

Umum mengetahui bahawa susu merupakan salah satu makanan berprotein yang sering menyebabkan intoleransi makanan.

Oleh itu, minum susu semasa berpuasa boleh menyebabkan pelbagai reaksi dalam penghadaman. Lebih-lebih lagi semasa berpuasa pencernaan menjadi lebih sensitif.

simptom alahan susu lembu boleh muncul sejam selepas pengambilan, atau bahkan berjam-jam hingga beberapa hari selepas pengambilan susu.

Gejala cepat boleh termasuk gatal-gatal, batuk, sesak nafas, tindak balas anafilaksis, dan sebagainya. Sementara itu, beberapa simptom yang muncul dalam tempoh yang lama antaranya cirit-birit, kekejangan perut dan sakit perut.

3. Menyebabkan masalah penghadaman

Minum susu semasa berpuasa bukan sahaja berbahaya bagi mereka yang mempunyai intoleransi laktosa. Pengambilan susu yang berlebihan boleh menyebabkan masalah penghadaman.

Beberapa gejala yang boleh muncul termasuk:

  • Kembung.
  • kejang perut
  • Cirit-birit.

4. Meningkatkan kolesterol

Sama seperti makanan protein haiwan yang lain, susu juga mempunyai kandungan lemak yang tinggi.

Kandungan lemak dalam susu adalah lemak tepu yang boleh meningkatkan kadar kolesterol jika diambil secara berlebihan.

Untuk mengelakkan ini, pengambilan susu rendah lemak atau susu sayuran boleh menjadi alternatif yang cukup baik jika anda masih memilih susu ketika berbuka puasa dan bersahur.

5. Meningkatkan risiko kanser

Anda perlu tahu, sumber makanan yang berasal dari haiwan mengandungi hormon. Sekarangdalam susu lembu, jumlah hormon ini agak tinggi.

Pelancaran Hidup bersemangatkebanyakan lembu tenusu hari ini disuntik dengan hormon yang akan merangsang pengeluaran susu.

Salah satu hormon yang digunakan iaitu IGF-1. Hormon ini boleh meningkatkan pembahagian dan pendaraban semua sel normal dan abnormal.

Selain itu, hormon IGF-1 juga telah dikaitkan dengan pelbagai risiko barah.

Baca Juga: Pemenuhan Gizi Anak Usia Balita Hingga Sekolah

6. Mencetuskan jerawat

Minum susu semasa berpuasa dalam kuantiti yang banyak juga dikaitkan dengan jerawat. Bahaya ini mungkin timbul akibat hormon untuk merangsang pengeluaran susu yang disuntik ke dalam lembu.

Selain meningkatkan risiko kanser, hormon ini diketahui memburukkan jerawat dengan mengganggu peraturan insulin.

Supaya meminum susu semasa berpuasa membawa manfaat kesihatan, pelbagaikan dengan pelbagai jenis makanan yang kaya dengan protein dan kalsium. Dengan cara itu, pengambilan nutrien dalam badan juga lebih pelbagai.

Selain itu, perhatikan masa yang sesuai untuk minum susu semasa berpuasa. Anda boleh mengambil segelas susu pada waktu subuh dan berbuka, atau sebelum tidur pada waktu malam.

Elakkan minum susu secara berlebihan semasa berpuasa. Saranan pengambilan makanan berprotein haiwan bagi orang dewasa Indonesia ialah 3-4 hidangan sehari.

Bahagian ini termasuk hidangan sampingan haiwan apabila mengambil makanan utama, seperti daging, telur dan ikan.

Demikian penjelasan tentang bahaya minum susu ketika berpuasa. Agar puasa berjalan dengan lancar, ingatlah untuk mengambil susu secara semulajadi. Jangan biarkan niat berpuasa membawa kepada masalah kesihatan, OK?

Leave a Comment

Artikel Terkait