Inilah ciri-ciri lidah penghidap HIV yang perlu anda perhatikan

admin. March 5, 2023

Keadaan lidah penghidap HIV mempunyai ciri-ciri tertentu atau bahkan serupa dengan keadaan mulut yang lain. Oleh itu, mengenali tanda HIV pada lidah adalah sesuatu yang penting. Semak penjelasan penuh, bermula dari ciri-ciri hingga cara mencegahnya, dalam ulasan berikut.

Ciri-ciri Lidah Penghidap HIV

HIV (virus immunodeficiency manusia) ialah jangkitan yang menyerang sistem imun, khususnya sel darah putih yang dipanggil sel CD4. Virus ini boleh menyerang mana-mana bahagian badan, termasuk kulit dan sistem saraf, pernafasan dan pencernaan. Ia juga meningkatkan risiko masalah kesihatan mulut, seperti mereka yang mempunyai lidah.

Penghidap HIV mempunyai risiko khusus untuk masalah kesihatan mulut, menurut Institut Penyelidikan Pergigian dan Kraniofasial Kebangsaan. Bukti telah menunjukkan bahawa sekitar 30-80% penghidap HIV mengalami komplikasi berkaitan oral.

Gejala HIV berbeza-beza bergantung pada peringkat penyakit; termasuk jangkitan HIV akut, jangkitan HIV kronik, dan AIDS. Semasa peringkat akut, gejala mulut (seperti luka mulut) adalah perkara biasa. Gejala oral HIV boleh menjejaskan lidah dalam pelbagai bentuk, setiap satunya memerlukan rawatan yang berbeza.

Berikut adalah ciri-ciri lidah penghidap HIV, antaranya:

1. Kandidiasis mulut

Kandidiasis mulut, juga dikenali sebagai sariawan, adalah jangkitan yis yang boleh berkembang di mana-mana di dalam mulut. Gejala ini dicirikan oleh tompok beralun yang berwarna kuning, putih, atau merah dan menyebabkan rasa terbakar. Pesakit juga mungkin mengalami perubahan rasa, dan peningkatan kepekaan terhadap rempah ratus.

Jika jangkitan adalah ringan, doktor mungkin menetapkan ubat lozen tekak atau ubat kumur. Doktor juga mungkin mencadangkan mengambil pil antikulat jika jangkitannya teruk.

2. Herpes Oral

Orang yang mempunyai HIV lebih berkemungkinan daripada orang lain untuk menghidap herpes mulut, kerana virus itu melemahkan sistem imun. Jangkitan herpes mulut boleh menyebabkan luka merah dan lepuh di dalam dan sekitar mulut, termasuk bibir, bahagian dalam pipi, gusi, dan lidah. Keadaan ini biasanya menyebabkan rasa kesemutan atau terbakar.

Tidak seperti seriawan dan leukoplakia, herpes mulut boleh merebak melalui sentuhan mulut ke mulut, contohnya melalui ciuman.

Pada masa ini tiada ubat untuk herpes mulut, tetapi doktor boleh menetapkan ubat antivirus untuk membantu mengurangkan kekerapan dan keterukan gejala mulut.

Baca Juga: 7 Cara Mencegah HIV/AIDS yang Boleh Anda Lakukan

3. Ketuat mulut

Ketuat mulut boleh tumbuh sebagai benjolan kecil di dalam mulut. Ketuat boleh berwarna merah jambu, putih atau kelabu dan kadangkala boleh merebak melalui ciuman.

Rawatan bergantung pada tempat ketuat tumbuh. Doktor anda mungkin boleh menetapkan krim untuk merawat ketuat bibir, tetapi yang tumbuh di dalam mulut anda memerlukan pembedahan atau cryosurgeryatau rawatan pembekuan.

4. Hiperpigmentasi Mulut

Hiperpigmentasi rongga mulut boleh menyebabkan kudis gelap berkembang di dalam mulut, kerana perubahan tahap hormon menyebabkan pigmentasi tambahan terkumpul dalam tisu. Kudis ini boleh menjadi biru, ungu, coklat, kelabu, atau hitam.

Kesan hiperpigmentasi oral adalah estetik, dan rawatan tidak mungkin diperlukan.

5. Leukoplakia

Leukoplakia atau leukoplakia berbulu mulut (OHL), adalah masalah mulut yang dicirikan oleh tompok putih yang tebal, seperti rambut yang tumbuh pada lidah penghidap HIV/AIDS. Walaupun biasanya tidak menyakitkan, perkembangan gejala ini boleh menyebabkan ketidakselesaan. Tompok leukoplakia boleh menyerupai seriawan mulut.

Sekiranya gejala leukoplakia adalah ringan, rawatan tidak selalu diperlukan. Doktor mungkin menetapkan pil untuk membantu mengurangkan gejala jika keadaannya lebih teruk.

6. Mulut Kering

HIV boleh menyebabkan kelenjar air liur membengkak menyebabkan pengeluaran air liur berkurangan dan mulut kering. Air liur melindungi gigi dan gusi daripada plak dan membantu melawan jangkitan. Mulut kering juga merupakan kesan sampingan ubat HIV.

Gejala mulut kering termasuk kesukaran mengunyah dan menelan makanan kering, kesukaran bercakap dan nafas berbau. ciri-ciri lain penghidap HIV melalui lidah, termasuk keradangan lidah, lidah yang menyakitkan, dan luka pada lidah.

Rawatan mulut kering sudah cukup untuk memastikan mulut bersih dan kekal terhidrat. Walau bagaimanapun, jika keadaan ini berterusan, pertimbangkan untuk berunding dengan doktor tentang rawatan yang sesuai. Mulut kering menyebabkan komplikasi lain, seperti penyakit gusi.

Baca Juga: Perkara Penting Berkenaan Ujian HIV di Pusat Kesihatan, Wajib Tahu

Rawatan dan Pencegahan HIV

Selain ciri-ciri lidah penghidap HIV yang perlu diketahui, adalah penting juga untuk mengetahui langkah-langkah yang perlu diambil untuk mencegah penyakit ini.

Sesiapa sahaja boleh mengambil beberapa langkah untuk mengurangkan risiko dijangkiti HIV. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengesyorkan langkah pencegahan, seperti:

 • Jangan mempunyai banyak pasangan seksual.
 • Menggunakan kontraseptif (seperti kondom) semasa hubungan seksual.
 • Elakkan berkongsi jarum.
 • Mengambil ubat pencegahan HIV seperti profilaksis pra-pendedahan HIV (profilaksis pra-pendedahan), terutamanya bagi mereka yang berisiko tinggi. Anda boleh membeli ubat itu di sini.

Sementara itu, penghidap HIV boleh mencegah komplikasi mulut dengan mengambil langkah berikut:

 • Lawati doktor gigi dengan kerap.
 • Berus gigi dua kali sehari selama sekurang-kurangnya 2 minit setiap kali.
 • flos antara gigi.
 • Ambil ubat HIV dengan kerap.

Selain mengalami komplikasi mulut di atas, penghidap HIV mungkin mengalami mulut kering yang kronik. Keadaan ini boleh menyebabkan masalah lanjut, termasuk jangkitan dan kerosakan gigi.

Penghidap HIV boleh mengurangkan kekeringan mulut dengan cara berikut:

 • Minum air dengan kerap.
 • Elakkan garam, alkohol dan merokok.
 • Menggunakan air liur tiruan.
 • Kunyah atau sedut gusi tanpa gula atau gula-gula keras.

Sekarang, itulah antara ciri-ciri lidah penghidap HIV yang perlu diperhatikan. Akhirnya, untuk menentukan sama ada anda menghidap HIV atau tidak, lakukan ujian di hospital atau pusat kesihatan. Jika anda ingin melakukan ujian HIV sendiri, anda boleh membeli kit ujian tersebut di sini.

Leave a Comment

Artikel Terkait