Gynpad: Apakah Kaedah Terkini untuk Skrining Kanser Serviks?

admin. May 8, 2023

Gynpad adalah kaedah untuk mengesan virus HPV (human papillomavirus). Penggunaan produk kit ujian ini sangat mudah, membolehkan anda melakukan skrining kanser serviks sendiri tanpa mengganggu aktiviti harian anda.

Apa itu Gynpad?

Gynpad: Apakah Kaedah Terkini untuk Skrining Kanser Serviks?

Gynpad membolehkan seseorang melakukan skrining HPV dan pelbagai jangkitan seksual dengan sendirinya. Produk test kit diagnostik ini sangat mudah digunakan, hampir sama seperti cara menggunakan pembalut.

Anda hanya perlu menggunakan produk ini selama 6-8 jam, kemudian menghantar sampel ke makmal awam atau makmal penyedia Gynpad.

Menurut satu kajian, kaedah pengambilan sampel mandiri mempunyai sensitiviti sebanyak 76.9% dan spesifisiti sebanyak 93.3%. Kajian ini menyatakan bahawa kaedah ini merupakan kaedah alternatif yang mudah, cepat, dan selesa untuk skrining kanser serviks.

Ini menjadikan beberapa pakar mengesyorkan Gynpad sebagai salah satu cara untuk mengesan kanser serviks secara awal. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang alat ini dan penggunaannya dengan tepat, disyorkan untuk berjumpa dengan doktor.

Sementara itu, syarikat yang membuat Gynpad mengklaim mempunyai ketepatan sebanyak 98%, sama seperti ujian melalui lawatan ke hospital.

Waktu terbaik untuk menggunakan Gynpad adalah ketika tidak haid, tidak melakukan hubungan intim beberapa hari sebelumnya, dan tiada keputihan patologi.

Adakah Penggunaan Gynpad Berkesan untuk Mengesan Kanser Serviks?

Jika anda mendapat hasil selepas menggunakan alat ini, disyorkan untuk berjumpa dengan doktor Pakar Obstetrik dan Ginekologi.

Skrining awal kanser serviks yang biasa dilakukan adalah melalui kaedah ujian IVA dan Pap smear, di mana pengambilan sampel dilakukan secara langsung oleh tenaga pakar yang berpengalaman untuk melihat kawasan serviks yang perlu diambil untuk pemeriksaan selnya.

Ini menyebabkan banyak faktor yang dianggap lebih menguntungkan daripada penggunaan Gynpad.

Perkara Penting Mengenai Kanser Serviks yang Perlu Anda Ketahui

Kanser serviks adalah jenis kanser yang berlaku pada sel-sel leher rahim, iaitu bahagian bawah rahim yang berhubung dengan faraj.

Pelbagai jenis virus human papillomavirus (HPV) atau jangkitan seksual memainkan peranan dalam sebahagian besar penyebab kanser ini.

Apabila terdedah kepada HPV, sistem imun tubuh biasanya mencegah virus itu daripada menjadi berbahaya. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, virus tersebut terus berada selama bertahun-tahun, menyumbang kepada proses yang menyebabkan beberapa sel serviks menjadi sel kanser.

Seorang wanita boleh mengurangkan risiko terkena kanser ini dengan menjalani ujian skrining dan menerima vaksin untuk melindungi daripada jangkitan HPV.

Ciri-Ciri Kanser Serviks

Kanser serviks peringkat awal biasanya tidak menimbulkan gejala. Tanda kanser serviks yang lebih lanjut termasuk:

  • Pendarahan faraj selepas hubungan seksual, di antara tempoh haid, atau selepas menopaus.
  • Keputihan yang cair dan terdapat darah (yang mungkin) berat serta berbau busuk.
  • Sakit panggul semasa berhubungan seksual.

Disyorkan untuk berjumpa dengan doktor secepat mungkin jika anda mengalami salah satu atau lebih gejala seperti di atas.

Penyebab Kanser Serviks

Kanser jenis ini bermula apabila sel-sel sihat di serviks mengalami perubahan (mutasi) pada DNA mereka. DNA sel mengandungi arahan yang memberitahu sel apa yang perlu dilakukan.

Sel-sel sihat membesar dan berkembang dengan kadar tertentu, kemudian mati pada masa yang ditetapkan. Mutasi memberitahu sel untuk tumbuh dan berkembang biak di luar kawalan, dan membolehkan sel itu tidak mati.

Sel abnormal yang terkumpul membentuk jisim (tumor). Sel kanser menyerang tisu di sekitar dan boleh terlepas dari tumor untuk menyebar (bermetastasis) ke bahagian lain dalam tubuh.

Walau bagaimanapun, tidak jelas apa yang menyebabkan kanser serviks, tetapi virus HPV memainkan peranan penting. HPV amat umum dan kebanyakan orang dengan virus ini tidak pernah mengembangkan kanser. Ini bermakna terdapat faktor lain seperti persekitaran atau pilihan gaya hidup juga menentukan sama ada seseorang itu akan mengembangkan kanser ini.

Jenis Kanser Serviks

Kanser serviks dikelaskan mengikut jenis sel yang terlibat. Jenis-jenis ini termasuk:

  • Karsinoma sel skuamosa: Jenis kanser ini bermula di sel-sel yang melapisi permukaan serviks.
  • Adenokarsinoma: Jenis kanser ini bermula di sel-sel kelenjar yang menghasilkan lendir pada serviks.

Kanser serviks jarang berlaku pada wanita yang belum memasuki usia 20 tahun. Walau bagaimanapun, jumlah kes kanser serviks meningkat pada wanita yang berusia lebih tua dari 30 tahun.

Leave a Comment

Artikel Terkait