Gejala, Punca, Diagnosis dan Rawatan Kanser Nasofaring

admin. March 7, 2023

Gejala Kanser Nasofaring

Kanser nasofaring adalah sejenis kanser yang agak sukar untuk dikesan kerana ciri-cirinya adalah sama dengan keadaan kesihatan yang lain. Gejala sering muncul apabila ia telah memasuki peringkat lanjut.

Berikut adalah beberapa gejala biasa, termasuk:

 • Sakit tekak.
 • Hidung tersumbat.
 • Benjolan di leher (paling biasa).
 • Penglihatan kabur atau berganda.
 • Jangkitan telinga berulang.
 • Sakit atau kebas.
 • Sakit kepala.
 • Kehilangan pendengaran, telinga berdengung, atau rasa kenyang di telinga.
 • Kesukaran membuka mulut
 • Hidung berdarah.

Jika anda mengalami mana-mana simptom seperti di atas, segera berjumpa doktor. Hanya kakitangan perubatan yang berpengalaman boleh mendiagnosis atau merawat keadaan ini.

Punca Kanser Nasofaring

Punca keadaan itu masih belum diketahui dengan pasti. Bagaimanapun, ia disyaki ada kaitan dengan jangkitan virus Epstein-Barr (EBV). EBV ialah virus DNA yang menyebabkan jangkitan akut dan terpendam pada limfosit (sejenis sel darah putih).

Virus ini sering dikesan dalam air liur. Penghantaran boleh berlaku melalui sentuhan langsung dengan orang lain atau melalui objek yang tercemar. Keadaan ini dianggap timbul kerana jangkitan virus EBV dalam sel nasofaring penghidap, menyebabkan pertumbuhan sel tidak normal.

Faktor-faktor risiko

Selain daripada EBV, terdapat beberapa faktor lain yang berkaitan dengan keadaan ini, termasuk:

1. Umur

Kanser nasofaring boleh berlaku pada mana-mana umur, tetapi paling kerap berlaku pada orang dewasa antara umur 30 dan 50 tahun.

2. Makanan

Makan makanan tertentu boleh meningkatkan risiko kanser nasofaring. Daging yang diproses atau makanan bergaram dengan kandungan garam yang tinggi dan nitrosamin didapati dalam beberapa kes sebagai penyebabnya.

3. Genetik

Risiko kanser nasofaring lebih tinggi pada orang yang mempunyai saudara terdekat yang menghidap kanser ini. Peningkatan risiko mungkin disebabkan oleh gen yang diwarisi serta faktor persekitaran dan gaya hidup.

4. Pendedahan kepada habuk dan bahan kimia

Orang yang kerap terdedah kepada habuk kayu atau formaldehid (bahan kimia industri) mempunyai peningkatan risiko kanser nasofaring.

5. Keadaan Telinga, Hidung dan Tekak

Orang yang menghidap penyakit telinga, hidung dan tekak yang kronik pada masa lalu mungkin mempunyai peningkatan risiko mendapat kanser hidung. Keadaan ini adalah seperti sinusitis, otitis media, dan polip.

6. Alkohol dan Merokok

Beberapa kajian telah membuktikan bahawa tabiat mengambil minuman beralkohol boleh meningkatkan risiko kanser hidung. Selain itu, meminum alkohol boleh menyebabkan kanser kepala dan leher. Walaupun begitu, tuntutan ini memerlukan kajian lanjut.

Seseorang yang pernah merokok mempunyai peningkatan risiko yang agak tinggi, terutamanya perokok jangka panjang.

Baca Juga: Pelbagai Jenis Pemeriksaan untuk Mengesan Kanser Paru-paru

Diagnosis Kanser Nasofaring

Berikut ialah beberapa langkah yang biasanya diambil oleh doktor untuk mengesahkan diagnosis, termasuk:

1. Sejarah Perubatan

Diagnosis sentiasa bermula dengan perbincangan menyeluruh, antara pesakit dan doktor untuk membuat sejarah perubatan anda.

2. Pemeriksaan Fizikal

Pemeriksaan fizikal seperti kepala dan leher terperinci dan matlamat akan bermula dengan pemeriksaan visual. Seterusnya periksa nodus limfa yang bengkak di leher dan periksa tekak dengan cermin kecil yang boleh membantu dalam mendiagnosis.

3. Pemeriksaan Penglihatan

Endoskopi boleh dilakukan untuk mendapatkan pandangan visual keseluruhan rongga mulut dan nasofaring. Prosedur ini dilakukan dengan memasukkan tiub yang sangat nipis dan bercahaya dengan kamera di hujungnya, melalui hidung atau mulut dan ke dalam nasofaring. Pada masa itu, sampel tisu untuk biopsi boleh diambil.

4. Ujian Pengimejan

Untuk mendapatkan pandangan yang lebih terperinci mengenai kepala dan leher, imbasan X-ray, MRI, dan CT/PET boleh dilakukan untuk mengesahkan atau menolak diagnosis kanser.

Baca JugaGejala, Punca, Diagnosis dan Rawatan Kanser Kulit

Peringkat Kanser Nasofaring

Kanser nasofaring dibahagikan kepada 4 peringkat, seperti berikut:

Peringkat 0

Juga dipanggil kanser in situ. Pada peringkat ini, sel abnormal muncul dalam nasofaring yang boleh menjadi kanser dan berpotensi merebak ke tisu sekeliling.

Peringkat I

Sel-sel abnormal dalam nasofaring telah bertukar menjadi kanser. Kanser boleh merebak ke tisu di sekeliling nasofaring, seperti orofarinks atau rongga hidung.

Peringkat II

Pada peringkat seterusnya, kanser semakin merebak ke satu atau lebih nodus limfa yang terletak di sebelah leher atau di bahagian belakang tekak.

Peringkat III

Kanser telah merebak ke nodus limfa di kedua-dua belah leher, ke tulang, atau ke rongga sinus yang berdekatan.

Peringkat IV

Pada peringkat 4 kanser kepada tisu badan yang lain. Terdapat dua peringkat dalam peringkat ini. Pada peringkat IVA, kanser telah merebak ke bahagian lain kepala seperti otak, tekak, mata atau kelenjar air liur.

Semasa di peringkat IVB, kanser merebak ke organ yang jauh dari nasofaring, seperti tulang selangka atau paru-paru.

Rawatan Kanser Nasofaring

Rawatan untuk kanser nasofaring boleh berbeza-beza, bergantung pada peringkat, lokasi kanser, sejarah perubatan, dan keadaan umum pesakit. Berikut adalah beberapa rawatan yang boleh dilakukan, antaranya:

1. Terapi Sinaran

Terapi sinaran digunakan untuk membunuh sel kanser melalui sinaran bertenaga tinggi. Pesakit akan baring di atas meja pada sasaran mesin sinaran dan sapukan rasuk ke kawasan kanser.

Terapi sinaran boleh digunakan sebagai rawatan tunggal atau digabungkan dengan bentuk rawatan lain seperti kemoterapi atau pembedahan. Rawatan ini dianggap sebagai komponen utama rawatan kerana jenis kanser ini cenderung sangat sensitif kepada radiasi.

Rawatan sinaran termasuk terapi sinaran termodulat intensiti (IMRT). IMRT ialah teknik terapi sinaran berasaskan komputer yang sangat khusus yang membolehkan terapi yang lebih tepat, dengan itu mengehadkan pendedahan sinaran kepada tisu sihat di sekelilingnya.

Biasanya terapi ini dilakukan untuk merawat kanser nasofaring peringkat awal.

2. Kemoterapi

Cara merawat kanser nasofaring dilakukan untuk menghentikan pertumbuhan sel kanser dengan membasminya melalui penggunaan ubat antikanser.

Ejen antikanser diberikan secara lisan atau intravena (IV) untuk menghentikan sel-sel kanser daripada membesar, sama ada dengan membunuh sel atau dengan menghentikannya daripada membahagi.

Kemoterapi biasanya diberikan dalam kitaran tiga hingga empat minggu, diikuti dengan tempoh pemulihan. Manakala pada peringkat lanjut, kemoterapi diberikan dengan sinaran untuk menjadikan sel-sel kanser lebih sensitif terhadap terapi sinaran, rawatan ini dikenali sebagai kemoradiasi.

Baca JugaKanser Paru-paru Peringkat 2: Gejala, Punca dan Rawatan

3. Operasi

Pembuangan pembedahan tumor dalam nasofaring dikhaskan untuk kes yang tidak bertindak balas terhadap radiasi atau kemoterapi.

Cara merawat kanser nasofaring yang satu ini amat sukar dilakukan dan memerlukan kemahiran yang tinggi. Pakar bedah kepala dan leher yang terlatih akan menggunakan gentian optik fleksibel dan instrumen pembedahan nipis untuk mencapai nasofaring untuk pembuangan tumor.

Jika ia merebak ke nodus limfa yang biasanya dilihat dalam kanser nasofaring, maka prosedur pembedahan juga boleh mengeluarkan nodus limfa yang terjejas. Oleh itu, prosedur pembedahan untuk merawat kanser nasofaring jarang digunakan.

4. Imunoterapi

Imunoterapi ialah pemberian ubat-ubatan yang digunakan untuk merangsang sistem imun pesakit untuk melawan sel-sel kanser. Jenis imunoterapi yang diberikan oleh doktor secara amnya disesuaikan dengan keadaan dan keperluan pesakit.

Selain empat rawatan di atas, doktor juga boleh melakukan penjagaan paliatif iaitu rawatan untuk mencegah dan merawat gejala serta kesan sampingan rawatan yang diterima pesakit.

Biasanya rawatan ini diberikan bersama kaedah lain, dengan tujuan untuk membuatkan pesakit berasa selesa.

Baca JugaMengenal Peringkat Kanser Otak, Dari Peringkat Awal hingga Akhir

Komplikasi kanser nasofaring

Komplikasi yang mungkin berlaku akibat kanser ini boleh berbeza-beza bagi setiap pesakit. Jika saiznya semakin besar, kanser nasofaring boleh memberi tekanan pada organ lain yang berdekatan, termasuk saraf, tekak dan otak.

Walaupun secara amnya jenis kanser ini merebak ke nodus limfa di sekitar leher, ia tidak menolak kemungkinan merebak ke organ selanjutnya, seperti tulang, paru-paru dan hati.

Rawatan terapi sinaran untuk kanser nasofaring juga boleh menyebabkan beberapa komplikasi, termasuk:

 • Gangguan pergigian, cth osteonekrosis.
 • Hipoplasia tisu otot dan tulang.
 • Gangguan pertumbuhan.
 • Kehilangan keupayaan pendengaran.
 • Mulut kering.
 • Tisu parut di leher.

Pencegahan Kanser Nasofaring

Tidak ada cara untuk mencegah keadaan ini. Walau bagaimanapun, beberapa usaha boleh dilakukan untuk mengekalkan kesihatan supaya risiko dapat dikurangkan. Usaha ini termasuk:

 • Elakkan makanan yang diawet dengan garam.
 • Jangan mengambil minuman beralkohol.
 • Elakkan atau berhenti merokok.

Leave a Comment

Artikel Terkait