Gejala, Punca, Diagnosis dan Rawatan Kanser Esofagus

admin. March 7, 2023

Kanser esofagus adalah satu keadaan apabila kanser terbentuk di esofagus, bahagian saluran penghadaman yang menghubungkan esofagus dengan perut. Semak penjelasan penuh tentang gejala dan cara merawatnya dalam ulasan berikut.

Apakah itu Kanser Esofagus?

Kanser esofagus adalah kanser yang menyerang esofagus (gullet). Kanser ini mula berkembang di mukosa esofagus dan boleh merebak ke seluruh dinding esofagus malah merebak ke organ badan yang lain.

Keadaan ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tetapi ia lebih biasa pada lelaki berbanding wanita. Perlu diingatkan, kanser ini termasuk dalam ranking ke-6 penyebab kematian utama di dunia.

Gejala Kanser Esofagus

 

Pada mulanya keadaan ini tidak menyebabkan simptom, tetapi simptom baru boleh dirasai apabila ia berada di peringkat lanjut

Berikut adalah beberapa gejala yang penting untuk anda kenali, termasuk:

 • Kesukaran menelan (disfagia).
 • Sakit dada.
 • Pengurangan berat.
 • Batuk kronik.
 • suara serak.
 • Hiccup.
 • muntah.
 • Sakit tulang.
 • Pendarahan dalam esofagus.

Mengalami satu atau lebih gejala di atas tidak bermakna anda menghidap kanser esofagus. Beberapa keadaan di atas boleh disebabkan oleh keadaan lain.

Bilakah Masa yang Sesuai untuk Berjumpa dengan Doktor?

Walaupun bukan semua simptom di atas adalah petanda kanser esofagus, tetapi jika gejala ini membimbangkan anda, dapatkan nasihat doktor dengan segera untuk mendapatkan diagnosis yang betul.

Punca Kanser Esofagus

Ia tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan keadaan itu. Walau bagaimanapun, beberapa faktor risiko dianggap sebagai punca. Sesetengah pakar mengesyaki bahawa tabiat merokok atau mengambil minuman beralkohol boleh merosakkan DNA dalam sel dalam lapisan esofagus, menyebabkan kanser esofagus.

Keadaan lain yang berlaku pada lapisan esofagus seperti kerengsaan jangka panjang dengan refluks, esofagus Barrett, achalasia, sindrom Plummer-Vinson, atau parut akibat termakan alkali, juga boleh menyebabkan keabnormalan atau mutasi dalam DNA.

Mutasi DNA menyebabkan sel abnormal membesar lebih cepat daripada sel normal. Keadaan ini juga boleh menghalang sel-sel abnormal daripada mati, keadaan yang akhirnya terkumpul dan menjadi tumor di esofagus.

Baca JugaGejala, Punca, Diagnosis dan Rawatan Kanser Nasofaring

Faktor-faktor risiko

Walaupun punca sebenar tidak diketahui, terdapat pelbagai faktor yang boleh meningkatkan risiko seseorang mendapat kanser ini, antaranya:

 • Jantina. Seorang lelaki mempunyai risiko 3 hingga 4 kali lebih tinggi untuk mendapat kanser ini berbanding wanita.
 • Umur. Orang yang berumur 45 hingga 70 tahun mempunyai risiko paling tinggi.
 • Pengambilan tembakau atau merokok. Tembakau mengandungi karsinogen yang menyebabkan kanser.
 • Alkohol. Pengambilan minuman beralkohol secara berlebihan boleh meningkatkan risiko karsinoma sel skuamosa.
 • Esofagus Barrett. Orang yang mempunyai penyakit ini lebih berkemungkinan mempunyai adenokarsinoma.
 • Tabiat pemakanan. Jarang makan buah-buahan, sayur-sayuran atau minum vitamin dan mineral tertentu boleh meningkatkan risiko kanser esofagus.

Diagnosis Kanser Esofagus

Diagnosis biasanya dijumpai berdasarkan penampilan gejala. Beberapa ujian yang biasa disyorkan termasuk:

 • Endoskop. Pemeriksaan menggunakan alat yang dilengkapi kamera dan dimasukkan ke dalam esofagus hingga ke esofagus. Matlamatnya adalah untuk melihat keadaan dinding esofagus.
 • Biopsi. Doktor mengambil sampel tisu yang tidak normal dan menghantarnya ke makmal untuk pemeriksaan.
 • Ujian menelan barium. Pesakit diminta menelan bahan kimia barium untuk menjadikan imej yang dihasilkan oleh imbasan x-ray lebih jelas.
 • Ujian pengimejan. Beberapa cek termasuk Imbasan CT, Imbasan PETdan MRI, digunakan untuk melihat penyebaran sel kanser.

Jenis-jenis Kanser Esofagus

Dua jenis kanser utama berkembang berdasarkan dua jenis sel yang melapisi esofagus, termasuk:

1. Karsinoma Sel Skuamosa

Kanser jenis ini bermula dengan pertumbuhan sel kanser yang rata dan nipis pada dinding esofagus. Sel-sel kanser biasanya terdapat di bahagian atas atau tengah esofagus, tetapi ia mungkin muncul di mana-mana.

2. Adenokarsinoma

Kanser jenis ini muncul pertama kali dalam sel yang menghasilkan cecair, seperti lendir. Adenokarsinoma biasanya terdapat di bahagian bawah esofagus.

Baca JugaPelbagai Jenis Pemeriksaan untuk Mengesan Kanser Paru-paru

Peringkat Kanser Esofagus

Keadaan ini berkembang dalam empat peringkat, semakin tinggi peringkat semakin tinggi keterukan kanser.

Tumor kanser esofagus peringkat 1 adalah kecil, kira-kira 7 sentimeter atau kurang dan terhad kepada esofagus.

Tumor kanser esofagus peringkat 2 tumbuh lebih besar di esofagus. Pada peringkat ini, tiada bukti kanser merebak ke nodus limfa atau bahagian lain.

Tumor kanser esofagus peringkat 3 telah tumbuh di luar esofagus dan boleh merebak ke tisu atau organ berdekatan. Kanser mungkin tidak akan merebak ke nodus limfa berdekatan.

Tumor kanser esofagus peringkat 4 boleh menjadi besar dan tumbuh di luar esofagus. Penyakit ini mungkin telah merebak ke nodus limfa atau ke bahagian badan yang jauh seperti hati atau rongga perut.

Rawatan Kanser Esofagus

Cara merawat kanser esofagus bergantung kepada beberapa faktor, termasuk peringkat dan tahap kanser. Antara rawatan yang boleh dilakukan termasuklah:

1. Imunoterapi

Cara pertama untuk merawat kanser tekak adalah menggunakan ubat imunoterapi, yang direka untuk mendapatkan sistem imun badan untuk mengesan dan menyerang sel-sel kanser.

Walau bagaimanapun, imunoterapi tidak disyorkan untuk semua pesakit dan tindak balas terhadap rawatan mungkin berbeza-beza.

2. Terapi Sasaran

Ubat terapi yang disasarkan mungkin disyorkan untuk orang yang mempunyai kanser esofagus tertentu untuk menyasarkan protein tertentu yang boleh membantu kanser berkembang.

Terapi ini disasarkan sebagai alternatif kepada pembedahan atau sebagai cara merawat kanser esofagus lanjutan yang tidak bertindak balas terhadap rawatan lain.

3. Terapi Sinaran

Apabila kanser telah memasuki peringkat lanjut, doktor mungkin mencadangkan terapi sinaran; yang sering dilakukan bersamaan dengan kemoterapi. Jika terapi ini membantu mengecutkan tumor, pembedahan mungkin boleh dilakukan.

4. Operasi

Ini adalah prosedur yang boleh merawat adenokarsinoma peringkat awal. Pakar onkologi pembedahan akan melakukan pembedahan untuk merawat kanser esofagus peringkat I dan peringkat II.

Sementara itu, untuk kanser esofagus lanjutan, ia biasanya akan digabungkan dengan bentuk rawatan lain, seperti terapi sinaran dan kemoterapi. Kaedah ini bertujuan untuk mengecutkan tumor sebelum mempertimbangkan pembedahan.

Jika kanser berada di esofagus, nodus limfa yang berdekatan juga dikeluarkan semasa pembedahan untuk menguji kehadiran kanser.

5. Radiologi Intervensi

Rawatan kanser esofagus memerlukan ketepatan dan ketepatan. Oleh itu, radiologi intervensi boleh menghasilkan imej tumor dalam esofagus dan melakukan prosedur intervensi berpandukan imej masa sebenar.

Baca JugaGejala, Punca, Diagnosis dan Rawatan Kanser Kulit

Komplikasi Kanser Esofagus

Jika tidak dirawat dengan betul, kanser ini boleh menyebabkan beberapa komplikasi, termasuk:

 • Fistula trakeo-esofagus. Lubang antara esofagus dan tekak supaya makanan boleh masuk ke dalam paru-paru dan menyebabkan tercekik.
 • Anemia. Pendarahan akibat kanser boleh menyebabkan kekurangan darah.
 • Pengurangan berat. Sel kanser boleh mengganggu metabolisme badan.
 • Pneumonia. Jangkitan paru-paru boleh berlaku kerana terhidu objek asing.
 • Metastasis. Sel-sel kanser merebak ke organ lain badan.

Pencegahan Kanser Esofagus

Beberapa cara boleh dilakukan untuk mencegah atau mengurangkan risiko kanser ini, antaranya:

 • Berhenti merokok.
 • Elakkan alkohol.
 • Makan buah dan sayur.
 • Mengekalkan berat badan yang ideal.

Leave a Comment

Artikel Terkait