Gejala, Penyebab, Diagnosis, dan Pengobatan Kanser mulut

admin. March 8, 2023

Kanser mulut adalah kanser yang berkembang di mana-mana bahagian mulut, termasuk permukaan lidah, bahagian dalam pipi, bumbung mulut, gusi dan bibir. Semak penjelasan simptom, punca, dan cara merawatnya dalam ulasan berikut.

Gejala Kanser Mulut

Pada mulanya, ciri-ciri kanser mulut mungkin hampir sama dengan beberapa masalah kesihatan lain, seperti sakit gigi, selsema, atau kanser lain.

Berikut adalah beberapa simptom yang umumnya dirasai apabila seseorang mengalami keadaan ini, antaranya:

 • Pembengkakan atau penebalan, gumpalan atau benjolan, bintik-bintik kasar, berkerak, dan bibir mengelupas.
 • Kemunculan tanda baldu dengan corak putih, merah atau berbintik-bintik (putih dan merah) di dalam mulut.
 • Pendarahan yang tidak dapat dijelaskan di dalam mulut.
 • Kebas sebab yang tidak diketahui, sakit, ketebalan di kawasan muka, mulut, leher atau telinga.
 • Luka pada muka, leher atau mulut yang mudah berdarah dan tidak sembuh dalam masa dua minggu.
 • Sakit atau perasaan bahawa ada sesuatu yang tersangkut di belakang tekak.
 • Kesukaran mengunyah, menelan, bercakap, atau menggerakkan rahang atau lidah.
 • Suara serak, sakit tekak kronik, atau perubahan suara (pertuturan yang tidak jelas).
 • Perubahan pada kesesuaian gigi palsu atau rahang.
 • Penurunan berat badan yang drastik.
 • Terdapat benjolan di leher. 

Dalam kanser mulut yang telah memasuki peringkat lanjut, gejala bukan sahaja berlaku di dalam mulut, tetapi mungkin telah merebak dan menyebabkan ketulan di leher akibat pembengkakan kelenjar getah bening.

Bilakah masa yang sesuai untuk berjumpa doktor?

kanser mulut boleh sembuh ? Anda dinasihatkan untuk berunding dengan pengamal am atau doktor gigi jika satu atau lebih gejala di atas berterusan selama lebih daripada tiga minggu. Di samping itu, mendapatkan nasihat perubatan adalah penting terutamanya jika anda mempunyai tabiat meminum alkohol atau merokok.

Baca juga:

Punca Kanser Mulut

Punca sebenar kanser ini tidak diketahui, tetapi terdapat faktor risiko yang boleh meningkatkan kemungkinan mendapat kanser mulut. Berikut adalah beberapa faktor risiko kanser mulut:

1. Jantina

Kanser ini dua kali lebih biasa pada lelaki berbanding wanita. Perbezaan ini mungkin berkaitan dengan penggunaan alkohol dan tembakau yang biasanya lebih biasa pada lelaki berbanding wanita.

2. Umur

Purata umur di mana kanser ini didiagnosis adalah 62 tahun, dan dua pertiga orang yang menghidap penyakit ini berumur lebih dari 55 tahun. Walaupun begitu, keadaan ini juga boleh berlaku pada orang yang lebih muda.

3. Pendedahan kepada Sinar Ultraviolet

Kanser ini lebih kerap berlaku pada orang yang bekerja di luar rumah dan terdedah kepada cahaya matahari untuk masa yang lama

4. Kurang Pemakanan

Penyelidikan telah mendapati bahawa diet rendah buah-buahan dan sayur-sayuran boleh meningkatkan risiko kanser.

5. Genetik

Sesetengah mutasi genetik yang diwarisi menyebabkan sindrom yang berbeza dalam badan. Keadaan ini meningkatkan risiko kanser, termasuk:

 • Anemia Fanconi adalah keadaan darah yang disebabkan oleh kecacatan yang diwarisi dalam beberapa gen. Pesakit mungkin mengalami tanda-tanda kanser mulut pada usia awal dan mengalami anemia atau anemia aplastik.
 • Dyskeratosis congenita ialah sindrom berkaitan genetik yang menyebabkan anemia aplastik dan meningkatkan risiko kanser mulut yang bermula pada usia awal.

7. Merokok

Walaupun punca kanser ini tidak diketahui secara pasti. Sebanyak 80 peratus penghidap kanser adalah perokok atau mengunyah tembakau. Risiko menghidap kanser ini bergantung kepada tempoh masa dan kekerapan penggunaan tembakau.

8. Alkohol

Risiko kanser mulut akan lebih tinggi bagi orang yang kerap mengambil minuman beralkohol dan menghisap rokok, berbanding orang yang tidak melakukannya.

9. Mengemis

Orang di Asia Tenggara dan bahagian lain di dunia mengunyah sirih atau pinang, yang terdiri daripada daun sirih, pinang dan limau nipis. Mengunyah gutkha, gabungan sirih dan tembakau, juga berisiko menyebabkan kanser mulut. Kedua-dua bahan ini boleh meningkatkan risiko kanser di dalam mulut.

Keadaan lain yang dianggap berisiko menyebabkan kanser mulut adalah:

 • Jangkitanpapillomavirus manusia (HPV)
 • Penindasan sistem imun
 • Pesawat lichen
 • Penyakit Graft-Versus-Host (GvHD)

Diagnosis Kanser Mulut

Berikut adalah beberapa ujian yang dilakukan untuk mendiagnosis keadaan ini, termasuk:

1. Walit Barium

Ujian ini boleh menunjukkan masalah pada laring, farinks, mulut dan kawasan sekitarnya, dan mungkin dapat mengesan tumor kecil mulut lebih awal.

2. Biopsi

Sampel tisu atau sel diperlukan untuk prosedur biopsi dan mesti diambil sebelum rawatan dimulakan. Jenis biopsi yang sering digunakan untuk mendiagnosis kanser mulut adalah:

Sebilangan kecil tisu dikeluarkan dari kawasan yang kelihatan tidak normal di dalam mulut. Jika tisu abnormal mudah diakses, pensampelan boleh dilakukan di pejabat doktor. Tetapi jika tumor lebih dalam di dalam mulut atau tekak, biopsi boleh dilakukan di bilik pembedahan.

Kawasan mulut yang disyaki dikikis perlahan-lahan untuk mendapatkan sampel sel. Kemudian sel diletakkan di atas slaid kaca dan diwarnai dengan pewarna, supaya mudah dilihat di bawah mikroskop. Jika terdapat sel yang kelihatan tidak normal, biopsi yang lebih mendalam akan diambil.

5. Pemeriksaan Pergigian

Jika radiasi ingin digunakan untuk merawat kanser ini, biasanya disyorkan untuk menjalani pemeriksaan pergigian terlebih dahulu.

Apabila gigi atau struktur lain dalam rongga mulut perlu dibuang, doktor gigi pakar prostodontik boleh melakukan penggantian prostetik untuk membantu meningkatkan penampilan, keselesaan dan fungsi selepas rawatan.

6. Endoskopi

Walaupun biasanya hidung dan mulut boleh diperiksa tanpa menggunakan instrumen, doktor boleh melakukan endoskopi untuk melihat kawasan yang sukar dilihat, seperti laring dan belakang hidung.

7. Ujian Pengimejan

Pengimejan boleh dilakukan dengan pilihan ujian berikut:

 • Imbasan tomografi berkomputer (CT): Ujian ini boleh memberikan maklumat tentang saiz, bentuk dan kedudukan tumor, dan juga boleh mengenal pasti nodus limfa yang diperbesarkan yang mungkin mengandungi sel kanser.
 • Pengimejan resonans magnetik (MRI): Walaupun kurang biasa, imbasan MRI boleh digunakan untuk memeriksa kanser. Pemeriksaan ini memberikan gambaran yang sangat terperinci, dan sangat berguna untuk menentukan penyebaran kanser, sama ada di leher atau bahagian badan yang lain.
 • Positron emission tomography (PET): Bagi orang yang mempunyai kanser ini didiagnosis, imbasan PET boleh digunakan untuk menentukan sama ada kanser telah merebak ke nodus limfa atau bahagian badan yang lain.

8. Pharyngoscopy dan Laryngoscopy Tidak Langsung

Untuk kedua-dua prosedur ini, doktor akan menyembur hidung atau belakang tekak dengan ubat kebas untuk mengelakkan kesakitan. Oleh kerana orang yang didiagnosis dengan kanser mulut juga berisiko lebih tinggi untuk kanser kepala dan leher yang lain, doktor juga mungkin memeriksa bahagian lain tekak atau hidung.

9. Panendoskopi

Jika doktor mengesyaki kanser mulut, kemungkinan besar pemeriksaan menyeluruh akan dijalankan. Jika tumor mulut ditemui, doktor akan mengambil sampel untuk diperiksa di bawah mikroskop.

10. X-ray

Prosedur ini boleh dilakukan pada dada untuk menentukan sama ada kanser telah merebak ke paru-paru. Walaupun begitu, keadaan ini jarang menyerang paru-paru; melainkan ia di peringkat lanjut. Sekiranya keputusan tidak normal, ujian lanjut akan dijalankan.

Jenis-jenis Kanser Mulut

Kanser mulut dibahagikan kepada enam berdasarkan jenis sel kanser (karsinoma) yang mula berkembang, daripada yang biasa kepada yang jarang berlaku. Berikut adalah penjelasan mengenai jenis kanser ini, termasuk:

1. Karsinoma Sel Skuamosa (Karsinoma Sel Skuamosa)

Lebih daripada 90 peratus kanser yang berkembang di rongga mulut adalah karsinoma sel skuamosa. Biasanya, tekak dan mulut dipenuhi dengan sel skuamosa, yang kelihatan seperti sisik ikan apabila dilihat di bawah mikroskop. Keadaan ini berkembang apabila beberapa sel skuamosa bermutasi dan menjadi tidak normal.

2. Karsinoma Verrucous (Karsinoma Verukus)

Kira-kira 5 peratus daripada semua kes tumor rongga mulut adalah karsinoma verukus, yang merupakan jenis kanser yang tumbuh sangat perlahan yang terdiri daripada sel skuamosa. Sel kanser jenis ini mungkin menyerang tisu berdekatan dan jarang merebak ke bahagian lain badan.

3. Karsinoma Kelenjar Air Liur Kecil (Karsinoma Kelenjar Air Liur Kecil)

Penyakit ini boleh berkembang pada kelenjar air liur kecil, yang terletak di sepanjang lapisan mulut dan tekak.

4. Limfoma (Limfoma)

Kanser jenis ini berkembang dalam tisu limfa, yang merupakan sebahagian daripada sistem imun, atau dikenali sebagai limfoma. Tonsil dan pangkal lidah kedua-duanya mengandungi tisu limfoid.

Baca Juga: 14 Punca Mulut Pahit dan Cara Mengatasinya

Peringkat Kanser Mulut

Berdasarkan tahap keparahannya, kanser mulut dibahagikan kepada empat peringkat, termasuk:

Pada peringkat ini, sel-sel kanser masih sangat kecil, kira-kira 2 cm atau lebih kecil, dan belum merebak ke nodus limfa.

Pada peringkat ini, saiz kanser mulut adalah antara 2-4 cm, dan belum merebak ke nodus limfa atau tisu sekeliling.

Kanser mulut mula membesar pada peringkat ini. Saiznya kira-kira 4 cm atau lebih dan telah merebak ke nodus limfa, tetapi tidak ke bahagian lain.

Semasa di peringkat terakhir, kanser telah merebak ke beberapa tisu di luar mulut atau organ lain yang lebih jauh, seperti hati. Keadaan ini disertai dengan peningkatan saiz nodus limfa.

Rawatan Kanser Mulut

Rawatan kanser mulut bergantung kepada jenis, lokasi dan peringkat kanser apabila ia didiagnosis. Berikut adalah beberapa rawatan biasa, termasuk:

1. Operasi

Kanser mulut peringkat awal boleh dirawat dengan pembedahan laser (terapi fotodinamik) untuk membuang tumor dan nodus limfa kanser. Tisu lain di sekitar mulut dan leher juga dikeluarkan.

Doktor juga boleh melakukan pembedahan rekonstruktif muka untuk membentuk semula tisu yang dikeluarkan.

2. Kemoterapi

Ini adalah rawatan dengan ubat untuk membunuh sel kanser. Ubat boleh diberikan secara lisan atau melalui picagari. Biasanya, pesakit kanser ini mendapat kemoterapi secara pesakit luar, walaupun ada yang memerlukan kemasukan ke hospital.

3. Radioterapi

Radioterapi bertujuan untuk membunuh sel-sel kanser yang boleh dilakukan dari luar atau dalam badan. Terapi ini biasanya digabungkan dengan kemoterapi atau pembedahan.

4. Terapi Sasaran

Ini adalah satu lagi bentuk rawatan untuk kanser. Prosedur ini lebih berkesan dalam kanser awal dan lanjut. Ubat terapi yang disasarkan akan mengikat protein khusus pada sel kanser dan menghalang pertumbuhannya.

Komplikasi Kanser Mulut

Komplikasi biasanya berlaku selepas pembedahan kerana ia menimbulkan risiko pendarahan, jangkitan, kesakitan, kesukaran makan dan menelan.

Walaupun masalah jangka panjang dari kanser ini mungkin termasuk:

 • Penyempitan arteri karotid: Keadaan ini boleh disebabkan oleh terapi sinaran dan menyebabkan masalah kardiovaskular.
 • Masalah pergigian: Ini boleh berkembang jika pembedahan mengubah bentuk mulut dan rahang.
 • Disfagia (kesukaran menelan): Keadaan ini boleh menyukarkan penghidap untuk makan dan mendapat jangkitan.
 • Masalah pertuturan: Perubahan pada lidah, bibir dan bahagian mulut yang lain boleh menjejaskan pertuturan penghidap kanser.
 • Masalah kesihatan mental: Penghidap kanser ini berisiko untuk mengalami kemurungan, emosi, kekecewaan dan kebimbangan.

Pencegahan Kanser Mulut

Sehingga kini tiada cara yang terbukti untuk mencegah kanser mulut. Walau bagaimanapun, beberapa perkara seperti gaya hidup boleh mengurangkan risiko:

 • Elakkan merokok dan mengambil minuman beralkohol.
 • Hadkan pendedahan kepada cahaya matahari langsung.
 • Menjaga kebersihan dan kesihatan mulut.
 • Memenuhi keperluan nutrisi badan.

Leave a Comment

Artikel Terkait