Gejala Kanser Paru-paru Peringkat Awal yang Perlu Diperhatikan

admin. March 4, 2023

Pada peringkat awal, kanser paru-paru biasanya tidak menunjukkan sebarang gejala. Gejala baru boleh didiagnosis jika ia telah memasuki peringkat lanjut. Oleh itu, mengenali gejala kanser paru-paru peringkat awal adalah penting. Semak penjelasan penuh di bawah.

Gejala Awal Kanser Paru Paru

Gejala awal kanser paru-paru sukar dikenal pasti, jadi penyakit ini hanya diketahui selepas ia merebak. Berikut adalah pelbagai gejala kanser paru-paru peringkat awal, termasuk:

1. Batuk Kronik

Gejala awal kanser paru-paru yang mungkin anda rasai ialah batuk yang degil. Batuk memang boleh disebabkan oleh banyak keadaan lain selain kanser paru-paru, contohnya selsema dan gangguan pernafasan lain.

Walau bagaimanapun, batuk yang disebabkan oleh sebab lain secara amnya hanya akan bertahan selama 1 hingga 2 minggu; sama ada batuk kering atau batuk kahak. Oleh itu, dapatkan nasihat doktor jika batuk tidak hilang lebih daripada masa itu.

2. Batuk Berdarah

Gejala kanser paru-paru seterusnya ialah batuk darah. Selain daripada batuk yang berterusan, anda juga harus memberi perhatian kepada perubahan batuk yang anda alami.

Jika batuk yang degil tidak hilang dan sebaliknya menghasilkan darah dan lendir yang luar biasa, anda perlu segera berjumpa doktor kesihatan anda.

3. Sakit Dada

Kanser paru-paru juga boleh menyebabkan gejala sakit di dada, bahu, dan juga belakang. Sakit ini juga boleh muncul apabila anda tidak batuk.

Kesakitan di dada akibat kanser paru-paru boleh terhad kepada kawasan tertentu atau bahkan berlaku di seluruh dada. Keadaan ini disebabkan oleh pembesaran nodus limfa atau disebabkan oleh metastasis (penyebaran kanser) ke membran di sekitar paru-paru atau tulang rusuk.

4. Gangguan Pernafasan

Jika anda tidak bernafas secara normal atau tidak lancar, ini juga boleh menjadi simptom kanser paru-paru.

Penghidap kanser paru-paru akan lebih mudah sesak nafas. Ini kerana penyakit ini boleh menyempit dan menyekat saluran pernafasan kerana cecair dari tumor terkumpul di dalam dada.

Segera dapatkan nasihat doktor jika anda mengalami sesak nafas selepas melakukan aktiviti yang biasanya anda anggap ringan dan mustahil untuk dilakukan

keletihan.

Baca JugaApakah Hubungan Antara Penyakit Jantung dan Strok?

5. Nafas Bersuara

Keadaan nafas berbunyi ini juga dikenali sebagai wheezing. Keadaan ini boleh disebabkan oleh asma atau alahan.

Namun, jika anda tidak biasa mengalami dua keadaan ini, mungkin anda perlu sedar bahawa semput yang anda alami adalah simptom kanser paru-paru. Kemunculan bunyi seperti bersiul semasa bernafas boleh disebabkan oleh saluran pernafasan yang meradang, menyempit dan menyekat paru-paru.

6. Perubahan kepada Suara

Selain perubahan dalam pernafasan, gejala kanser paru-paru juga boleh dilihat dalam perubahan suara.

Mempunyai suara serak boleh disebabkan oleh selsema, tetapi serak akibat kanser paru-paru mungkin bertahan lebih lama.

Suara serak atau lebih dalam boleh berlaku apabila tumor menyerang saraf yang mengawal kotak suara atau laring.

7. Berat Badan

Kebanyakan penyakit pernafasan kronik boleh menyebabkan penurunan berat badan, dan kanser paru-paru juga boleh.

Penurunan berat badan boleh disebabkan oleh penurunan selera makan, perubahan dalam cara badan menggunakan tenaga daripada makanan, atau akibat sel kanser yang menggunakan tenaga badan.

Jika anda mengalami penurunan berat badan tanpa sebab yang jelas, anda harus berjumpa doktor untuk mengetahui puncanya.

8. Sakit kepala

Sakit kepala boleh menjadi simptom pelbagai penyakit dan ternyata keadaan ini juga merupakan simptom kanser paru-paru.

Tumor dalam paru-paru boleh menyebabkan tekanan pada vena kava superior iaitu saluran darah besar yang membawa darah dari bahagian atas badan ke jantung. Keadaan ini boleh mencetuskan sakit kepala.

Baca Juga: Gejala, Penyebab, Diagnosis, dan Pengobatan Kanker

9. Keletihan

Kanser paru-paru boleh menyebabkan penghidap mengalami keletihan yang teruk. Keadaan ini boleh menyebabkan kesukaran dalam menjalankan aktiviti harian.

Keletihan berlaku kerana kanser paru-paru boleh menyebabkan bilangan sel darah merah dalam badan berkurangan (anemia).

Sila ambil perhatian, fungsi sel darah merah adalah untuk membawa oksigen, bermakna penghidap anemia tidak mempunyai oksigen yang mencukupi untuk membantu keperluan tubuh. Keadaan ini boleh mencetuskan keletihan yang teruk.

10. Sakit Tulang

Satu lagi ciri kanser paru-paru ialah sakit tulang yang biasanya berlaku di bahagian belakang, tetapi juga boleh menjejaskan bahagian badan yang lain.

Sakit tulang disebabkan oleh sel kanser yang telah merebak ke tulang. Sakit tulang dan sakit otot adalah berbeza, secara amnya sakit tulang akan bertambah teruk pada waktu malam dan apabila menggerakkan tulang.

11. Masalah Perut

Kira-kira satu atau dua orang yang menghidap kanser mungkin mengalami keadaan yang dipanggil hiperkalsemia, iaitu terlalu banyak kalsium dalam darah. Keadaan ini boleh menyebabkan gangguan perut seperti sembelit dan loya.

12. Jangkitan Paru-paru Berulang

Kanser paru-paru biasanya dikenali selepas pesakit telah dirawat untuk bronkitis berulang atau radang paru-paru.

Jika tumor berkembang berhampiran saluran pernafasan, keadaan ini boleh menyebabkan penyumbatan dan membawa kepada jangkitan.

Sekiranya anda mengalami jangkitan paru-paru berulang, anda perlu segera berjumpa doktor untuk diagnosis dan rawatan yang betul.

SekarangItulah pelbagai simptom kanser paru-paru peringkat awal yang perlu anda ketahui. Adalah penting untuk mengetahui, mempunyai satu atau lebih gejala tidak semestinya bermakna anda menghidap kanser paru-paru; kerana diagnosis hanya boleh dibuat oleh doktor. Semoga info ini bermanfaat ya Sahabat Sihat.

Leave a Comment

Artikel Terkait