Gejala Kanser Otak Peringkat Awal yang Boleh Anda Kenali

admin. March 5, 2023

Gejala kanser otak pada peringkat awal biasanya tidak menyebabkan sebarang tanda yang tersendiri. Namun, apabila sudah memasuki peringkat lanjut, simptom baru boleh dirasai. Jadi, apakah ciri-ciri kanser otak peringkat awal? Semak penjelasan penuh dalam ulasan berikut.

Mengenali Gejala Kanser Otak Peringkat Awal

Kanser otak adalah penyakit yang berlaku apabila sel-sel dalam tisu otak tumbuh secara tidak normal, tidak terkawal, dan membentuk tumor. Kemudian, tumor ini akan mengambil alih ruang, pemakanan, dan darah daripada sel-sel sihat di otak dan persekitarannya.

Anda perlu tahu, kanser otak itu sendiri terbahagi kepada dua jenis: kanser otak primer dan kanser otak sekunder. Kanser otak primer boleh berpunca daripada sel-sel otak itu sendiri. Manakala kanser otak sekunder pula boleh berpunca daripada sel-sel kanser yang merebak dari organ badan yang lain.

Gejala kanser otak peringkat awal boleh berlaku disebabkan oleh pembengkakan di otak, terutamanya disebabkan oleh keradangan atau tumor di sekelilingnya.

Walaupun penghidap mungkin mengalami gejala yang berbeza. Walau bagaimanapun, terdapat gejala umum yang sering berlaku apabila seseorang menghidap kanser otak peringkat awal, termasuk:

Baca Juga: Mengenal Peringkat Kanser Otak, Dari Peringkat Awal hingga Akhir

1. Sakit kepala

Salah satu simptom kanser otak yang biasa adalah sakit kepala yang kerap dan ia tidak menjadi lebih baik walaupun selepas mendapat rawatan.

Pertumbuhan tumor yang berlaku di dalam otak boleh menekan saluran darah dan saraf sensitif, menyebabkan sakit kepala yang tidak pernah dirasai sebelum ini, contohnya ssakit kepala yang teruk apabila anda bangun pada waktu pagi; boleh ddisertai dengan muntah.

2. Perubahan Mood

Tumor yang tumbuh di dalam otak boleh mengganggu fungsi otak, termasuk menjejaskan tingkah laku dan personaliti. Di samping itu, anda mungkin mengalami perubahan mood yang sukar dijelaskan, seperti menjadi lebih sensitif, menjadi pasif dan mudah jengkel.

Sesetengah keadaan ini boleh berlaku kerana terdapat tumor di lobus temporal, lobus frontal, dan bahagian tertentu serebrum.

3. Daya ingatan terjejas

Kanser di lobus hadapan juga boleh menjejaskan pembuatan keputusan, penaakulan dan ingatan. Selain itu, anda juga sukar untuk menumpukan perhatian dan mudah terganggu. Keadaan ini boleh menjadi lebih teruk jika anda mula berasa letih.

4. Loya atau Muntah

Pada peringkat awal, penyakit ini boleh menyebabkan anda sering mengalami loya atau muntah. Keadaan ini boleh berlaku kerana tumor dalam otak boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon.

5. Cacat Penglihatan

Pesakit kanser otak peringkat awal boleh mengalami gangguan penglihatan seperti kesukaran membaca teks seolah-olah tulisan telah hilang atau apabila melihat lampu seperti berkelip, walaupun lampu menyala seperti biasa.

Sekarang, itu antara simptom kanser otak peringkat awal yang penting untuk anda ketahui. Akhirnya, jika anda tidak pasti dengan keadaan yang anda alami, segeralah berjumpa doktor untuk mendapatkan diagnosis yang betul.

Leave a Comment

Artikel Terkait