Bolehkah Pesakit Diabetes Makan Keju?

admin. March 9, 2023

Keju adalah produk tenusu yang umumnya mengandungi lemak tepu dan kalori yang tinggi. Bolehkah pesakit kencing manis makan keju? Semak penjelasan penuh di bawah.

Bolehkah Pesakit Diabetes Makan Keju?

Pada asasnya, seseorang yang menghidap diabetes boleh makan keju sebagai sebahagian daripada diet yang seimbang dan sihat. Walau bagaimanapun, anda harus mengehadkan penggunaan untuk mengelakkan masalah kesihatan.

Jika orang dewasa mengambil kira-kira 2,000 kalori setiap hari, maka pengambilan lemak tepu hendaklah dihadkan kepada sekitar 120 kalori atau sekitar 13 gram.

Selain itu, pesakit kencing manis juga harus mengehadkan pengambilan garam kepada maksimum 2,300 miligram sehari untuk mengurangkan risiko peningkatan tekanan darah.

Bukan sahaja mengehadkan bahagian keju, pesakit kencing manis mesti sentiasa mengamalkan diet yang tinggi serat dan rendah kalori untuk mengelakkan komplikasi.

Sila ambil perhatian, keju termasuk dalam makanan dengan indeks glisemik (GI) rendah supaya ia tidak akan menaikkan paras gula dalam darah dengan cepat.

Baca Juga:

Satu kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition mendedahkan bahawa keju adalah baik untuk diambil oleh pesakit kencing manis.

Dalam kajian itu, beribu-ribu peserta dengan diabetes jenis 2 dan beribu-ribu peserta dengan keadaan sihat terlibat. Semua peserta kemudiannya diminta untuk mengambil keju dengan bahagian dan kekerapan yang telah ditetapkan.

Hasil kajian mendapati peserta yang mengambil 55 gram keju setiap hari sebenarnya mampu mengurangkan risiko diabetes sehingga 12 peratus.

Sila ambil perhatian, keju boleh menjadi makanan yang sihat untuk pesakit kencing manis kerana ia mengandungi protein, vitamin (A, D, B6, B12), mineral (zat besi, fosforus dan kalium), dan lemak yang sihat.

Manakala jenis keju seperti mozzarella dan feta mengandungi bakteria yang boleh menyokong kesihatan sistem penghadaman.

Jenis Keju yang Baik untuk Penghidap Diabetes

Selain keju mozzarella dan feta, terdapat jenis lain yang sesuai untuk dimakan oleh penghidap diabetes, antaranya:

Keju jenis ini diperbuat daripada susu biri-biri sehingga ia kaya dengan kalsium dan protein, tetapi mempunyai kandungan kalori dan natrium yang rendah. Selain itu, nutrien lain yang terkandung di dalamnya adalah zink, fosforus, vitamin A, dan vitamin B.

Kandungan kalori keju jenis ini tidak jauh berbeza dengan keju feta. Walau bagaimanapun, keju jenis ini mempunyai lebih banyak protein daripada feta.

Setiap auns keju kambing mengandungi 5 gram protein supaya ia dapat memenuhi keperluan protein harian dalam satu hidangan.

Keju ini mempunyai jumlah protein kasein yang tinggi yang menggalakkan pemulihan otot dan sintesis protein yang stabil. Ini adalah jenis keju yang lembut dan mempunyai rasa sedikit masam.

Leave a Comment

Artikel Terkait