Bolehkah Penghidap Asid Urik Minum Teh Ais Manis?

admin. March 5, 2023

Penghidap gout harus lebih memberi perhatian kepada pengambilan makanan dan minuman yang mereka ambil. Satu jenis minuman yang dianggap memudaratkan penghidapnya ialah teh ais manis. Namun, bolehkah penghidap gout minum teh? Cari jawapannya melalui ulasan berikut.

Adakah Teh Manis Selamat untuk Penghidap Gout?

Teh ais manis sering menjadi minuman pilihan apabila panas dan dahaga datang. Selain itu, minuman ini biasanya juga menjadi pilihan ketika anda makan di luar.

Memandangkan terdapat beberapa larangan makan dan minum yang mesti dipatuhi oleh penghidap gout. Jadi, bolehkah penghidap gout minum teh ais manis?

Seperti yang diketahui, penghidap gout harus mengelakkan makanan dan minuman yang tinggi kandungan purin. Sebabnya, bahan kimia ini boleh mencetuskan peningkatan paras asid urik dalam darah yang seterusnya menyebabkan gejala berulang.

Jadi, adakah teh ais manis termasuk dalam minuman yang tinggi kandungan purin? Jawapannya adalah tidak. Malah, teh sebenarnya adalah minuman yang baik untuk penghidap apabila diambil dalam had yang munasabah.

Manfaat ini datang kerana kesan diuretiknya. Anda perlu tahu, teh mengandungi kafein yang mencetuskan kesan diuretik pada badan. Kesan ini akan membuatkan seseorang itu lebih kerap membuang air kecil.

Sekarang, akibat daripada pembuangan air kencing yang kerap oleh badan, asid urik yang terkumpul dalam badan secara automatik akan dibuang melalui air kencing. Ini sudah tentu dapat mengurangkan jumlah asid urik dalam badan.

Walau bagaimanapun, pakar kesihatan mengesyorkan mengambil teh kosong berbanding teh manis. Sebabnya, gula tambahan dalam teh berisiko meningkatkan asid urik dan sudah tentu ia tidak baik untuk kesihatan.

Baca JugaBolehkah Penghidap Asid Urik Makan Mee Segera? Ini adalah Fakta

Pilihan Teh untuk Mengurangkan Simptom Gout

Gout adalah satu bentuk keradangan biasa pada sendi yang mencetuskan kesakitan. Orang yang mengalami keadaan ini boleh mengalami kesakitan yang teruk, kemerahan, dan bengkak di bahagian tertentu badan; selalunya pada ibu jari kaki.

Salah satu cara semula jadi untuk mengurangkan gejala adalah pengambilan teh. Terdapat pelbagai jenis teh yang dianggap bermanfaat, termasuk:

  • Teh halia: Penyelidikan telah mendapati bahawa suplemen halia boleh mengurangkan keradangan dan sakit lutut kronik pada penghidap arthritis.
  • Teh hijau: Teh jenis ini kaya dengan antioksidan, yang boleh membantu mengurangkan sakit sendi dan bengkak yang disebabkan oleh arthritis rheumatoid.
  • teh bunga mawar: Fitokimia dalam teh adalah anti-radang, jadi ia bermanfaat untuk penghidap osteoarthritis dan rheumatoid arthritis.
  • Teh hitam: Kandungan kafein di dalamnya sangat tinggi sehingga bagus untuk penghidap gout. Bukan itu sahaja, teh ini kaya dengan quercetin yang mempunyai kesan anti-radang.
  • Teh daun jelatang: Herba ini telah lama digunakan untuk merawat sakit otot, gout dan arthritis.

Selain daripada mengambil teh, penghidap gout juga perlu minum lebih banyak air. Minum sebanyak lapan gelas setiap hari dianggap mampu mengeluarkan asid urik daripada badan sekaligus menghalang pembentukan hablur asid urik.

Bukan itu sahaja, kajian juga mendapati pengambilan susu skim boleh mengurangkan asid urik. Minuman ini boleh mempercepatkan perkumuhan asid urik dalam air kencing dan mengurangkan tindak balas keradangan badan.

Sebaliknya, penghidap gout harus mengelak daripada mengambil minuman manis, terutamanya yang dibuat dengan sirap jagung fruktosa tinggi, seperti soda. Elakkan juga minuman beralkohol kerana ia boleh memburukkan gejala.

Itulah penjelasan tahap keselamatan teh ais manis untuk penghidap gout. Jika anda mengalami keadaan ini, pastikan anda mengelakkan makanan dan minuman yang tinggi kandungan purin untuk mengelakkan gejala berulang.

Jangan lupa amalkan gaya hidup sihat seperti kerap bersenam mengikut umur dan perbanyakkan pengambilan makanan berkhasiat yang lengkap dan seimbang. Semoga bermanfaat!

Leave a Comment

Artikel Terkait