Bolehkah Penghidap Asid Urik Makan Mee Segera? Ini adalah Fakta

admin. March 5, 2023

Penghidap gout harus menjauhi makanan yang tinggi kandungan purin. Jadi, adakah mee segera makanan yang perlu dielakkan? Ketahui jawapannya melalui ulasan berikut.

Adakah Mee Segera Selamat untuk Penghidap Gout?

Mee segera menjadi pilihan apabila kelaparan melanda. Bukan sahaja praktikal untuk dibuat, makanan ini mempunyai rasa yang enak dan sukar untuk ditolak.

Mee dalam bungkusan ini dibungkus dengan minyak sawit dan seumpamanya sehingga cenderung mengandungi lemak tepu yang tinggi. Selain itu, MSG dan garam dalam perencah mee segera juga merupakan satu lagi sebab mengapa makanan ini tidak baik untuk dimakan setiap hari.

Namun, anda yang mempunyai asid urik dikatakan tidak mengambilnya. Adakah andaian ini benar?

Seperti yang diketahui, penghidap gout harus mengelakkan makanan yang mempunyai kandungan purin, sama ada pada tahap sederhana dan tinggi. Sebabnya, makanan ini boleh mencetuskan serangan gout.

Contoh makanan yang mengandungi purin termasuk jeroan, daging, sardin, mekerel dan kerang.

Namun, adakah mi segera merupakan makanan yang mengandungi purin?

Beberapa mi yang beredar di pasaran ia mengandungi bahan-bahan seperti udang segar dan stok ayam. Sekarangbahan-bahan ini dianggap mengandungi purin yang tinggi jadi ia tidak boleh dimakan oleh penghidap gout.

Tetapi sebenarnya, jumlah bahan yang dimasukkan ke dalamnya adalah sangat kecil. Oleh itu, mee segera hanya mengandungi sedikit purin.

Untuk memetik berita INF, kandungan purin dalam mee pembungkusan hanya 19.8 mg. Walau bagaimanapun, jumlah paras purin ini sangat bergantung pada cara anda memprosesnya.

Baca JugaBolehkah Penghidap Asid Urik Minum Teh Ais Manis?

Petua Pengambilan Mee Segera untuk Penghidap Gout

Jika anda ingin mengambil mee yang dibungkus tanpa mencetuskan pengulangan asid urik, perhatikan perkara berikut:

1. Elakkan Menambah Makanan Tinggi Purin

Untuk menambah khasiat pada mi yang akan dimakan, tidak jarang anda menambah beberapa bahan makanan, seperti telur dan daging. Sebenarnya, bukan semua ramuan selamat untuk penghidap gout.

Untuk tidak mencetuskan kambuh semula, elakkan makanan tambahan yang tinggi purin. Sebaliknya, anda boleh menambah sayur-sayuran di atas untuk menambah khasiat dan rasa pada makanan.

2. Jangan Gunakan Perencah Segera

Perasa mee segera biasanya mengandungi garam dan MSG yang tinggi. Inilah yang menyebabkan mee bungkus tidak dimakan secara rutin.

Penggunaan garam yang berlebihan boleh meningkatkan risiko tekanan darah tinggi. Akhirnya, keadaan ini boleh menyebabkan penyakit jantung dan strok.

Pesakit gout lebih terdedah kepada hipertensi. Oleh itu, makanan dengan kandungan garam yang tinggi harus dihadkan dengan ketat.

Sementara itu, kajian mendapati pengambilan MSG yang berterusan selama bertahun-tahun dikaitkan dengan peningkatan berat badan.

Untuk memastikan pengambilan mee bungkus selamat dan lazat, anda boleh menggunakan perasa semulajadi seperti rempah ratus.

3. Hadkan Penggunaan Mee Segera

Selain berisiko mengandungi purin, mi bungkus juga secara amnya mengandungi lemak tepu yang tinggi. Pengambilan makanan dengan lemak tepu yang tinggi boleh meningkat lipoprotein ketumpatan rendah (LDL) aka kolesterol jahat dalam badan.

Keadaan ini dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung dan diabetes jenis 2.

Selain itu, lemak dalam mi juga berisiko meningkatkan hiperlipidemia (kolesterol tinggi) dalam penghidap gout. Oleh itu, seseorang yang mempunyai keadaan ini mesti mengehadkan penggunaannya.

Jadi, untuk menjawab persoalan bolehkah penghidap gout makan mee segera; sebenarnya bergantung pada cara anda memprosesnya dan cara anda memakannya. Pastikan anda memberi perhatian kepada beberapa perkara yang dinyatakan di atas, OK?

Leave a Comment

Artikel Terkait