Bolehkah Jerawat Menjadi Tanda Diabetes? Ini Penjelasannya

admin. March 9, 2023

Pada asasnya, jerawat boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, ia boleh disebabkan oleh gaya hidup kepada penyakit tertentu. Bolehkah kemunculan jerawat menjadi tanda awal diabetes? Semak penjelasan dalam ulasan berikut.

Pautan Antara Jerawat dan Diabetes

Jerawat muncul bukan sahaja akibat kulit yang kotor dan penggunaan makanan yang tidak sihat. Walau bagaimanapun, ia adalah masalah kompleks kulit yang dipengaruhi oleh pelbagai pembolehubah.

Jerawat berlaku apabila folikel rambut tersumbat dengan minyak dan sel kulit mati. Beberapa faktor yang boleh menyebabkan jerawat adalah pengeluaran sebum yang berlebihan, bakteria, dan keradangan.

Lelaki dan wanita yang mempunyai jerawat apabila dewasa mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat rintangan insulin dan paras gula puasa yang lebih tinggi. Ini adalah tanda-tanda pradiabetes.

Diabetes adalah keadaan yang berlaku apabila badan tidak dapat menukar glukosa kepada tenaga. Keadaan ini timbul kerana badan tidak dapat menghasilkan insulin atau badan tidak dapat menggunakan insulin dengan berkesan. Akibatnya, terdapat pengumpulan glukosa dalam darah.

Baca Juga

Apabila badan tidak dapat bertindak balas terhadap insulin dengan betul, kelenjar pankreas dalam badan akan menghasilkan lebih banyak insulin untuk menangani paras gula dalam darah yang tinggi. Hasilnya ialah pengumpulan insulin dalam badan.

Insulin berlebihan boleh meningkatkan hormon androgen. Keadaan ini boleh menyebabkan peningkatan pengeluaran sebum, yang akhirnya boleh menyumbat pori-pori dan menyebabkan jerawat.

Satu kajian tentang rintangan insulin dan jerawat yang diterbitkan dalam Dermatologi JAMA mendedahkan, lelaki dewasa yang mengalami rintangan insulin cenderung mempunyai jerawat. Kajian ini melibatkan 100 lelaki berjerawat berumur 20 hingga 32 tahun.

Oleh itu, anda perlu berhati-hati jika jerawat muncul yang tidak hilang kerana ia boleh menjadi tanda pradiabetes. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, keadaan ini boleh menyebabkan diabetes jenis 2 pada masa hadapan.

Petua Mencegah Kemunculan Jerawat dalam Penghidap Diabetes

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah jerawat, termasuk:

1. Lakukan Penyelenggaraan Rutin

Salah satu cara yang boleh dilakukan untuk mencegah jerawat adalah dengan menjaga kesihatan dan kebersihan kulit. Anda dinasihatkan untuk membersihkan muka dua kali sehari dan selepas berpeluh.

Selain itu, anda juga perlu memilih produk penjagaan wajah yang betul. Elakkan produk yang boleh merengsakan kulit, seperti produk yang mengandungi alkohol.

Walaupun anda mempunyai jenis kulit berminyak, anda juga perlu memastikan muka anda kekal lembap untuk mengelakkan pengeluaran minyak yang berlebihan.

2. Elakkan Pegang Kulit Muka

Kerap menyentuh muka dengan tangan boleh menyebabkan bakteria berpindah dari tangan ke kulit muka anda. Pada akhirnya, ini akan menyebabkan keradangan akibat pertumbuhan bakteria yang akhirnya menyebabkan jerawat.

Apabila terdapat jerawat, anda dinasihatkan supaya tidak menyentuh, memetik, dan memicitnya. Jika ini dilakukan, jerawat akan menjadi lebih sukar untuk sembuh dan meningkatkan risiko parut dan bintik hitam pada kulit.

3. Mengawal Gula Darah

Jika gula dalam darah melebihi paras normal dan tidak dikawal dengan baik, maka keadaan ini boleh menyebabkan jerawat di muka sukar dikawal.

Sebabnya, gula dalam darah tinggi boleh mengganggu keseimbangan hormon. Jika jerawat yang anda alami tidak bertambah baik, maka anda dinasihatkan untuk berjumpa dengan doktor anda.

Rintangan insulin boleh menyebabkan pengeluaran hormon yang berlebihan yang akhirnya membawa kepada pengeluaran sebum yang berlebihan. Rintangan insulin adalah tanda masalah dalam badan dan jika tidak ditangani dengan betul, keadaan ini boleh berkembang menjadi diabetes jenis 2.

Leave a Comment

Artikel Terkait