Bolehkah Anjing Anda Tidur di Atas Katil Anda?

admin. May 8, 2023

Pernahkah anda berasa terkejut apabila seseorang mengetahui bahawa anjing anda tidur di atas katil anda? Mungkin anda seorang pemilik anjing yang tidak akan membenarkan anjing anda masuk ke dalam bilik tidur? Mungkin anda dan pasangan anda sering berdebat mengenai sama ada anjing boleh tidur bersama anda di atas katil? Atau mungkin anda selalu mendapat bahagian ruang yang paling kecil, di bahagian tepi, sementara anjing anda merebahkan diri di atas katil king size anda.

Apabila membincangkan topik ini, tiada pendekatan yang betul atau salah. Anda hanya perlu peka terhadap kebaikan dan keburukan dan membuat pilihan yang tepat.

Jika anda membenarkan anjing anda tidur di atas katil, jangan risau, anda tidak bersendirian. Artikel yang diterbitkan dalam jurnal Human Nature pada tahun 2017 menunjukkan bahawa kira-kira separuh dari semua pemilik anjing membenarkan mereka tidur di atas katil atau di dalam bilik tidur.

Artikel tersebut juga menunjukkan bahawa walaupun terdapat masalah yang timbul daripada kebiasaan ini, rasa keselesaan yang dihasilkan sering kali melebihi keburukan tersebut.

Adakah Ini Akan Mempengaruhi Kualiti Tidur Anda?

Tidak dapat dinafikan bahawa berkongsi katil dengan sesiapa sahaja boleh mengganggu tidur anda. Sesetengah rakan tidur mungkin akan bergerak-gerak dan membuat bunyi yang boleh membangunkan anda, dan corak tidur anjing berbeza daripada kita. Adalah biasa untuk anjing membangunkan anda pada waktu subuh kerana mereka ingin memulakan hari mereka.

Namun, terdapat faedah berkongsi tidur dengan anjing. Pada tahun 2018, satu kajian telah diterbitkan dalam jurnal Anthrozoos. Keputusannya menunjukkan bahawa wanita pada amnya tidur lebih baik dan merasa lebih selamat dan selesa berkongsi katil dengan anjing daripada dengan pasangan manusia!

Jika anda mempunyai anak anjing baru atau anjing yang diselamatkan, membenarkan mereka tidur di dalam bilik anda kadang-kadang akan menyebabkan kurang gangguan kerana mereka lebih cenderung untuk tenang di dalam kehadiran anda.

Namun, jika anda membenarkan mereka tidur di dalam bilik anda pada awalnya, membuat peralihan ke pengaturan lain kemudian akan lebih mencabar. Adalah lebih baik untuk memulakan seperti yang anda maksudkan.

Apakah Keprihatinan Berkaitan Kesihatan?

Seringkali terdapat komen mengenai ketidakterjagaan kebersihan apabila membiarkan anjing di atas katil dan bahawa terdapat risiko penyebaran penyakit zoonotik (penyakit yang boleh dipindahkan dari haiwan kepada manusia.

Jika anjing anda dijaga dengan baik, menerima pemeriksaan veterinar secara berkala, dan diberi perlindungan parasit yang sesuai, maka risikonya sebenarnya agak kecil. Anda juga perlu mempertimbangkan bahawa dua pertiga daripada penyakit manusia adalah zoonotik terbalik (boleh dipindahkan dari manusia kepada haiwan), jadi mungkin anjing anda juga mempunyai alasan yang sama untuk bimbang.

Adakah Anjing Anda Akan Mencuba untuk Mendominasi Anda Jika Anda Membenarkannya Tidur di Atas Katil?

Sesetengah orang mengatakan bahawa anjing yang diberi kedudukan yang sama dan membenarkan mereka tidur di atas katil anda akan mencuba untuk mendominasi anda. Mentaliti “Alpha Pack” terhadap tingkah laku anjing telah secara meluas dibantah.

Walaupun anjing anda mungkin tidak cuba untuk mendominasi anda, mereka boleh menjadi posesif terhadap barang bernilai tinggi untuk mereka, seperti katil yang sangat selesa.

Mereka mungkin mula menggeram jika haiwan lain, pasangan anda, atau malah kanak-kanak, mendekati. Ini adalah sesuatu yang tidak sepatutnya dibenarkan.

Ajar anjing anda bahawa jika mereka menukarkan apa yang mereka jaga, mereka akan mendapat sesuatu yang lebih baik. Oleh itu, jika anjing anda turun dari katil, mereka akan mendapat hidangan yang sangat lazat, atau pasangan anda boleh memberi ganjaran kepada mereka kerana membenarkan mereka di atas katil tanpa sebarang keributan.

Perlindungan sumber boleh meningkat jika tidak ditangani dengan betul. Jika anda bimbang, kami akan mengesyorkan anda untuk mendapatkan nasihat dari pakar tingkah laku yang berkelayakan.

Bilakah Adalah Lebih Sesuai untuk Anjing Anda Memiliki Pengaturan Tidur yang Lain?
Tidak ada masalah dengan memilih untuk membiarkan anjing anda tidur di tempat lain. Hanya pastikan anda konsisten, pastikan mereka mempunyai ruang yang selesa, dan ganjar mereka kerana pergi ke sana. Kawasan tidur yang berasingan boleh menjadi sangat bermanfaat dalam keadaan tertentu.

Semasa Latihan Potty kepada Anak Anjing

Terdapat peluang bahawa anak anjing anda yang baru mungkin mengalami kecederaan di atas katil anda dan kegembiraan mereka semasa muda boleh menyebabkan anda terganggu semasa tidur. Dengan menetapkan anak anjing anda di dalam kandang, kemungkinan kecederaan akan lebih sedikit dan lebih mudah untuk dibersihkan, dan ini mengurangkan akses mereka kepada barang yang boleh dikunyah. Anda mungkin memutuskan untuk mempunyai kandang di dalam bilik tidur, supaya anak anjing masih mempunyai hubungan yang rapat.

Untuk Anjing Tua dengan Masalah Inkontinensia atau Mobiliti

Sesetengah anjing tua boleh mengalami inkontinensia dan mungkin lebih cenderung mengalami kecederaan sepanjang malam.

Anda boleh menggunakan lampin anjing atau, jika anda ingin memindahkan mereka dari atas katil, ingatlah bahawa mereka telah digunakan untuk tidur di situ. Ia boleh membingungkan dan menyedihkan bagi mereka jika anda tiba-tiba menutup mereka di bawah dan mengharapkan mereka untuk tinggal di situ. Memindahkan mereka mesti dilakukan dengan banyak penguatan positif dan mungkin perlu dilakukan secara beransur-ansur. Mungkin katil anjing yang mudah dibersihkan yang diletakkan tepat di sebelah anda adalah kompromi yang baik.

Untuk Anjing yang Memiliki Masalah Mobiliti, Masuk dan Keluar dari Katil Boleh Membuktikan Cabaran.
Anda boleh memilih untuk membeli katil gaya futon yang rendah atau menginvestasikan dalam satu set anak tangga untuk anjing.

Jika Terdapat Beberapa Anjing dan Terdapat Pertengkaran atau Masalah Ruang

Jika anda tinggal di rumah dengan beberapa anjing, membiarkan mereka semua di atas katil mungkin tidak praktikal. Tidur malam yang baik mungkin sukar dicapai, dan pertengkaran mengenai ruang atau siapa yang paling dekat dengan pemilik mereka boleh berlaku.

Sesetengah anjing akan tidur harmonis secara bersama-sama di atas katil dan, jika anda ingin dikelilingi oleh beberapa anjing sepanjang malam, mungkin Anda bersedia untuk menerima kekurangan ruang tidur tersebut! Jika tidak, adalah wajar untuk membiarkan anjing anda tidur di lantai atau di bilik lain. Mereka mempunyai satu sama lain sebagai teman.

Jika anda mempunyai anak-anak yang tidur bersama anda, pertimbangkan sama ada masih sesuai untuk membiarkan anjing anda di atas katil. Anak anda mungkin tidak begitu berhati-hati memastikan mereka tidak terguling atau menginjak anjing yang tidur, dan bahkan anjing dengan sifat yang terbaik boleh bereaksi secara negatif jika mereka menjadi ketakutan atau sakit, terutamanya jika mereka terkejut dari tidur yang mendalam.

Leave a Comment

Artikel Terkait