Bolehkah anda mengambil paracetamol sebelum makan? Semak Di Sini

admin. March 5, 2023

Paracetamol adalah ubat biasa untuk sakit dan demam. Ubat ini diklasifikasikan sebagai ubat tanpa preskripsi supaya ia boleh digunakan tanpa preskripsi doktor. Paracetamol selalunya diambil selepas makan. Namun, adakah dibenarkan mengambil paracetamol sebelum makan? Dapatkan jawapannya melalui ulasan berikut.

Bolehkah anda mengambil paracetamol sebelum makan?

Paracetamol dikelaskan sebagai ubat analgesik atau ubat penahan sakit. Oleh itu, ubat ini sering menjadi tunjang utama apabila anda merasa sakit secara tiba-tiba.

Selain itu, paracetamol juga boleh membantu mengurangkan suhu badan yang tinggi apabila anda demam. Atas sebab itu, ubat ini seolah-olah telah menjadi ubat yang mesti ada di rumah anda.

Paracetamol dikelaskan sebagai selamat digunakan tanpa preskripsi doktor. Walaupun begitu, anda masih perlu memberi perhatian kepada peraturan penggunaan dadah.

Secara amnya, saranan pengambilan paracetamol adalah selepas makan. Jika anda menggunakan ubat ini atas preskripsi doktor, berkemungkinan doktor juga akan mengesyorkan anda mengambilnya selepas makan berat.

Namun, bagaimana jika sakit tiba-tiba menyerang sebelum anda sempat makan? Bolehkah saya mengambil paracetamol sebelum makan?

Pelancaran Perkhidmatan Kesihatan Negara (NHS) Paracetamol boleh diambil dengan atau tanpa makanan. Ini bermakna, pengambilan paracetamol sebelum makan adalah selamat untuk dilakukan.

Sudah tentu, keselamatan mengambil paracetamol sebelum makan adalah munasabah. Kerana, ubat ini diketahui selamat untuk perut dan tidak merengsakannya.

Walau bagaimanapun, paracetamol tidak sama dengan ibuprofen. Walaupun kedua-duanya adalah ubat penahan sakit, anda tidak boleh mengambil ibuprofen semasa perut kosong.

Pelancaran Talian Kesihatan mengambil ibuprofen sebelum makan boleh meningkatkan kesan sampingan gastrousus (GI) atau senak, walaupun risikonya agak rendah.

Walaupun begitu, kesan sampingan ibuprofen tidak akan berlaku kepada semua orang. Ini bergantung kepada individu dan faktor risiko tertentu.

Baca JugaMakanan yang Mempercepatkan Penyembuhan Luka Pembedahan

Sentiasa Berwaspada Mengenai Kemungkinan Kesan Sampingan

Walaupun ia diklasifikasikan sebagai selamat, pengambilan paracetamol sebelum atau selepas makan mestilah mengikut dos yang disyorkan.

Pada orang dewasa, dos am penggunaan parasetamol adalah seperti berikut:

 • Satu hingga dua tablet (500 mg) sehari.
 • Beri rehat setiap 4 jam.
 • Dalam sehari dos maksimum penggunaan dadah ialah 4 tablet.

Jika pengambilan paracetamol tidak mengikut sukatan, terdapat pelbagai kemungkinan kesan sampingan yang boleh berlaku, seperti:

 • Demam rendah disertai dengan loya, sakit perut, dan hilang selera makan.
 • Air kencing dan najis berwarna gelap.
 • Mata dan kulit kuning.

Kesan sampingan paracetamol di atas adalah serius. Jadi, jika anda mengalaminya, hentikan penggunaan ubat dengan segera, kemudian dapatkan nasihat doktor.

Selain itu, penggunaan paracetamol yang melebihi dos akan menyebabkan pelbagai kesan buruk seperti berikut:

 • Tanda-tanda awal: hilang selera makan, loya, muntah, sakit perut, berpeluh, dan kekeliruan atau kelemahan.
 • Simptom kemudian: sakit di bahagian atas abdomen, air kencing gelap, dan kekuningan kulit atau bahagian putih mata.

Baca Juga: Kesan Sampingan Paracetamol & Arahan Penggunaan Yang Betul

Petua Pengambilan Paracetamol dengan Selamat

Agar parasetamol memberikan manfaat yang diharapkan, perhatikan perkara berikut:

 • Gunakan mengikut dos yang disenaraikan. Jika anda mengambilnya atas nasihat doktor, ikut peraturan penggunaan yang disyorkan. Elakkan mengurangkan atau meningkatkan dos tanpa berunding terlebih dahulu.
 • Elakkan penggunaan jika anda mempunyai alahan terhadap ubat ini.
 • Rujuk doktor anda mengenai penggunaan paracetamol jika anda mempunyai pelbagai keadaan, seperti penyakit hati atau buah pinggang, ketagihan alkohol, epilepsi, batuk kering, atau sedang mengambil kelas ubat penipisan darah.
 • Jangan ambil paracetamol bersama ubat lain yang mengandungi paracetamol. Ini boleh meningkatkan risiko dos berlebihan.
 • Bagi wanita hamil dan menyusu, dapatkan nasihat doktor sebelum menggunakan ubat.
 • Elakkan pengambilan berlebihan kerana ia akan mengakibatkan dos berlebihan. Kesan sampingan yang timbul daripada dos berlebihan paracetamol boleh menjadi sangat teruk.

Sekarang, kini anda tahu keselamatan pengambilan paracetamol sebelum makan. Beri perhatian kepada petua penggunaan paracetamol di atas supaya anda boleh mendapat manfaat optimum ubat ini. Semoga bermanfaat!

Leave a Comment

Artikel Terkait