Benarkah HIV boleh berjangkit melalui ciuman

admin. March 5, 2023

Terdapat banyak mitos yang dipercayai ramai orang berkaitan dengan HIV/AIDS. Salah satu mitos ini ialah penularan penyakit ini boleh melalui ciuman, terutamanya jenis ciuman Ciuman Perancis yang membolehkan pertukaran air liur. Adakah mitos ini benar-benar benar?

Penularan HIV Melalui Ciuman

Pakar kesihatan memanggil ciuman itu manifold Ciuman Perancis adalah mungkin untuk menularkan HIV/AIDS. Tidak seperti jenis ciuman lain, ciuman panas dan ghairah ini bukan sahaja menyatukan bibir, tetapi juga lidah dan membolehkan pertukaran air liur. Malah, umum mengetahui bahawa pertukaran cecair badan boleh menjadi punca penularan.

Untuk makluman, HIV/AIDS adalah masalah kesihatan yang disebabkan oleh pelbagai virus Kekurangan imun manusia yang boleh melemahkan sistem imun. Selalunya, penularan penyakit ini dicetuskan oleh sentuhan antara mukosa atau sejenis lapisan kulit di dalam mulut, pemindahan darah, dan hubungan intim.

Walaupun begitu, kajian yang dijalankan oleh Reckitt Beckinser mengatakan jika kita hanya mencium antara bibir atau menyentuh antara kulit, penularan penyakit ini sangat kecil. Ini disebabkan oleh virus yang biasanya mati apabila disentuh oleh udara.

Kita memang kena lebih berhati-hati dalam menjalankan gaya hidup termasuk dari segi tidak sewenang-wenangnya Ciuman Perancis atau hubungan intim dengan orang lain. Jika kita sering bertukar pasangan, kemungkinan risiko dijangkiti HIV/AIDS akan meningkat dengan ketara.

Baca Juga: 7 Perbezaan antara HIV dan AIDS yang anda mesti tahu

Pelbagai Mitos dan Fakta Berkaitan Penularan HIV/AIDS

Pakar kesihatan mengatakan terdapat beberapa mitos lain tentang penularan HIV/AIDS yang tidak selalu betul dari segi perubatan.

Berikut adalah mitos.

  1. HIV/AIDS Boleh Berjangkit Melalui Pisau Cukur

Ramai orang takut untuk menggunakan pisau cukur apabila mereka berada di salon atau kedai gunting rambut. Ini disebabkan oleh kebimbangan bahawa pisau cukur yang digunakan ramai orang boleh menyebabkan kecederaan dan seterusnya menularkan pelbagai penyakit termasuk HIV. Nasib baik, pakar kesihatan mengatakan berita ini tidak benar.

Walaupun ia baru sahaja digunakan oleh penghidap HIV/AIDS, pisau cukur tidak akan menyebabkan penularan penyakit ini. Walaupun begitu, sebenarnya menggunakan pisau cukur secara bergantian tidak digalakkan oleh pakar kesihatan.

  1. Kutleri Boleh Menularkan HIV/AIDS

Selain pisau cukur, perkongsian kutleri, seperti yang berlaku di tempat makan, juga dianggap sebagai punca penularan HIV/AIDS. Malah, ini juga tidak benar. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, apabila virus HIV terdedah kepada udara bebas, ia akan mati dan tidak akan dapat menjangkiti orang lain.

  1. Jarum di Kerusi Pawagam Boleh Menularkan HIV

Sudah tentu, kita telah mendengar laporan bahawa di pawagam terdapat jarum diletakkan di tempat duduk. Jarum ini telah terdedah kepada cecair atau darah daripada penghidap HIV/AIDS. Jika kita kemudiannya tertusuk jarum secara tidak sengaja, ia akan dijangkiti.

Baca Juga: 5 Cara Penularan HIV dan Cara Mencegahnya (Lengkap)

Walaupun nampak meyakinkan, berita ini tidak benar. Selain tiada bukti kukuh tentang kehadiran jarum di tempat duduk pawagam, malah jika ini benar-benar wujud, virus HIV dalam jarum itu akan mati kerana terdedah kepada udara bebas sehingga tidak menyebabkan penularan.

  1. Air Kolam Renang Boleh Menularkan HIV

Walaupun ia adalah cecair, air kolam renang bukanlah tempat yang sesuai untuk virus HIV untuk hidup. Kehadiran klorin juga boleh menyebabkan ia mati serta-merta.

  1. Pakaian terpakai menghantar HIV

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, udara bebas boleh membunuh virus HIV jadi pakaian terpakai termasuk dari luar negara tidak akan menyebabkan penularan penyakit ini.

Leave a Comment

Artikel Terkait