Apakah Hubungan Antara Penyakit Jantung dan Strok?

admin. March 3, 2023

Penyakit jantung dan strok adalah dua keadaan yang saling berkaitan. Kedua-duanya mempunyai punca yang sama, tetapi dengan kesan yang berbeza. Apakah hubungan antara dua penyakit ini?

Hubungan antara penyakit jantung dan strok

Penyakit jantung dan strok adalah dua keadaan yang berkaitan antara satu sama lain. Kedua-duanya mempunyai beberapa persamaan, dari punca kepada faktor risiko.

Penyakit jantung dan strok disebabkan oleh halangan kepada aliran darah

Penyakit jantung dan strok berpunca daripada keadaan yang sama iaitu tersumbat pada saluran darah sehingga darah tidak dapat mengalir ke arah jantung. Perbezaannya adalah pada organ yang terjejas.

Penyakit jantung berlaku apabila aliran darah ke jantung terhalang. Secara amnya, halangan aliran darah ke jantung disebabkan oleh pembentukan plak di arteri.

Plak berasal dari pengumpulan kolesterol berlebihan dalam badan. Apabila plak kolesterol pecah, bekuan darah menyekat aliran darah yang kaya dengan oksigen ke jantung

Jika tidak dirawat segera, otot jantung akan rosak dan jantung akan mati. Keadaan ini kemudiannya akan membawa kepada kematian.

Sementara itu, punca strok , terutamanya jenis iskemia, adalah gangguan atau pemberhentian aliran darah ke otak. Ini berlaku kerana penyumbatan pada arteri di otak.

Penyumbatan juga berlaku disebabkan oleh pembentukan plak kolesterol. Apabila plak pecah, bekuan itu menghalang aliran darah di dalam saluran darah otak.

Dari situ boleh dilihat jika penyakit jantung dan strok berpunca daripada penyumbatan pada arteri. Bezanya terletak pada lokasi arteri iaitu ke arah jantung atau otak.

Baca Juga: Memahami Punca Penyakit Jantung Berdasarkan Jenis

Faktor risiko penyakit jantung dan strok adalah serupa

Faktor yang meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok juga mempunyai beberapa persamaan. Kebiasaannya, kedua-dua penyakit ini muncul akibat gaya hidup yang tidak sihat.

Berikut adalah beberapa faktor yang menyebabkan penyumbatan pada arteri seterusnya meningkatkan risiko kedua-dua penyakit ini.

 • asap.
 • Jarang bersenam.
 • Berat badan berlebihan (obesiti).
 • Pengambilan alkohol yang berlebihan.
 • Tabiat makan makanan berlemak.
 • Tekanan darah tinggi ( hipertensi ).
 • Kolestrol tinggi .

Penyakit jantung meningkatkan risiko strok

Beberapa penyakit boleh meningkatkan risiko anda mendapat strok, salah satunya adalah penyakit jantung. Jenis penyakit jantung yang dimaksudkan termasuk:

 • penyakit jantung koronari ,
 • masalah injap jantung, dan
 • gangguan irama jantung (aritmia).

Penyakit jantung koronari disebabkan oleh pembentukan plak di arteri. Apabila plak pecah, bekuan itu menyekat bukan sahaja aliran darah ke jantung, tetapi juga otak.

Selain itu, masalah injap jantung dan aritmia juga boleh menyebabkan pembekuan darah. Jika bekuan darah dibawa ke otak, keadaan ini boleh menyebabkan penyumbatan.

Baca Juga: Khasiat Biji Ketumbar untuk Kesihatan Jantung Anda

Kaedah PANTAS untuk mengenal pasti gejala strok

Ramai orang masih keliru tentang gejala serangan jantung dan strok. Jika begitu keadaan anda, tidak salah untuk belajar PANTAS.

FAST ialah kaedah untuk mengenali gejala strok yang dilancarkan oleh Persatuan Strok Amerika . Inilah kenyataannya.

 • F ( Muka atau Muka): apabila tersenyum, adakah sebelah muka terasa sedih atau “melendut”?
 • A ( Lengan ): apabila anda mengangkat kedua-dua tangan, adakah satu lengan menjadi lemas dan jatuh?
 • S ( Pertuturan atau Pertuturan): adakah pertuturan anda tidak jelas, seperti bunyi yang tidak jelas atau hidung? Adakah anda mengalami kesukaran bercakap?
 • T ( Masa atau Masa): Kami mengesyorkan agar anda segera menghubungi 911 atau pergi ke bilik kecemasan di perkhidmatan kesihatan terdekat jika anda mengalami ini.

Jika dilihat dari gejala umum yang diringkaskan dalam kaedah FAST, sudah tentu anda boleh menemui perbezaan yang agak jelas antara gejala strok dan serangan jantung.

Walaupun berbeza, kedua-duanya adalah keadaan kesihatan yang agak serius. Hubungi doktor atau hospital untuk mendapatkan rawatan segera bagi serangan jantung atau strok.

Jika anda keliru dengan gejala tertentu, doktor atau pekerja kesihatan lain boleh membantu anda mencari puncanya. Dengan cara itu, rawatan dapat dilakukan dengan betul.

Leave a Comment

Artikel Terkait