Antibiotik untuk Jerawat dan Cara Memendekkan Penggunaannya

admin. March 6, 2023

Antibiotik untuk jerawat sering digunakan kerana ia membantu mengurangkan bakteria penyebab jerawat pada kulit. Adakah ia berkesan untuk menghilangkan jerawat dan adakah ia menyebabkan kesan sampingan? Ketahui lebih lanjut tentang jawapan dalam penjelasan di bawah!

Antibiotik untuk Jerawat

Antibiotik berfungsi dengan beberapa mekanisme. Mekanisme yang paling penting ialah mengurangkan bilangan bakteria di dalam dan di sekeliling folikel.

Antibiotik juga berfungsi dengan mengurangkan bahan kimia merengsa yang dibuat oleh sel darah putih. Akhirnya, antibiotik mengurangkan kepekatan asid lemak bebas dalam sebum, juga mengurangkan tindak balas keradangan.

Berikut adalah ubat kelas antibiotik untuk jerawat:

1. Antibiotik topikal untuk jerawat

Antibiotik topikal boleh membantu membunuh bakteria pada kulit yang boleh menjangkiti folikel rambut yang tersumbat, serta mengurangkan kemerahan dan keradangan. Ubat ini boleh didapati sebagai losyen, gel, atau salap yang digunakan sekali atau dua kali sehari.

Tempoh rawatan biasanya disyorkan selama 6 hingga 8 minggu. Selepas itu, rawatan biasanya dihentikan, kerana terdapat risiko bakteria pada muka menjadi tahan terhadap antibiotik. Ini boleh memburukkan jerawat dan membawa kepada jangkitan tambahan.

Antibiotik topikal untuk jerawat, termasuk:

  • Clindamycin
  • Erythromycin
  • Dapsone

Untuk beberapa bulan pertama rawatan dengan salap antibiotik untuk jerawat, sebagai contoh, anda boleh menggunakan retinoid dan antibiotik, dengan antibiotik digunakan pada waktu pagi dan retinoid pada waktu malam.

Antibiotik biasanya digabungkan dengan benzoyl peroksida untuk mengurangkan kemungkinan membangunkan rintangan antibiotik. Contohnya termasuk klindamisin dengan benzoil peroksida dan eritromisin dengan benzoil peroksida. Antibiotik topikal sahaja tidak disyorkan.

Walaupun jarang berlaku, kesan sampingan berikut mungkin berlaku:

  • Kerengsaan ringan pada kulit.
  • Kemerahan dan rasa terbakar pada kulit.
  • Pengelupasan pada kulit.

Baca Juga: Ubat Merah untuk Luka, Perhatikan Ini Sebelum Gunakan!

2. Antibiotik oral untuk jerawat

Tablet antibiotik oral biasanya digunakan dalam kombinasi dengan ubat topikal untuk merawat jerawat yang lebih teruk.

Dalam kebanyakan kes, tetrasiklin ialah kelas antibiotik yang boleh ditetapkan, melainkan anda hamil atau menyusu. Wanita hamil atau menyusu biasanya dinasihatkan untuk mengambil antibiotik yang dipanggil eritromisinyang diketahui lebih selamat untuk digunakan.

Penggunaan antibiotik untuk jerawat biasanya mengambil masa kira-kira 6 minggu sebelum mengalami peningkatan jerawat.

Bergantung pada sejauh mana ia bertindak balas terhadap rawatan, antibiotik oral boleh bertahan 4 hingga 6 bulan.

Tetrasiklin (meliputi doxycycline, minocycline) boleh menjadikan kulit sensitif kepada cahaya matahari dan cahaya UV, dan juga boleh menjadikan pil perancang kurang berkesan semasa beberapa minggu pertama rawatan. Oleh itu, gunakan kaedah kontraseptif alternatif, seperti kondom, semasa rawatan.

Ubat antibiotik lain untuk jerawat termasuk:

  • Trimethoprim
  • Kotrimoksazol

Jika anda menggunakan antibiotik topikal atau oral, doktor anda juga mungkin mengesyorkan agar anda menggunakan benzoyl peroksida pada kulit yang berjerawat. Langkah ini boleh mengurangkan kemungkinan membangunkan rintangan antibiotik.

Baca Juga: 13 Kelas Ubat Antibiotik Yang Anda Perlu Tahu

Cara Memendekkan Penggunaan Antibiotik

Anda boleh memendekkan masa yang diperlukan untuk menggunakan antibiotik dalam pelan rawatan anda dengan melakukan perkara berikut:

1. Menggunakan semua ubat yang ditetapkan

Apabila diambil secara bersendirian, antibiotik akan cepat kehilangan keupayaannya untuk melawan jerawat. Apabila ini berlaku, bakteria terus berkembang dan anda boleh mengalami keadaan yang dikenali sebagai rintangan antibiotik.

Rintangan antibiotik adalah masalah kesihatan biasa. Inilah sebabnya mengapa pakar dermatologi menetapkan ubat jerawat lain bersama-sama dengan antibiotik. Anda mungkin perlu menggunakan benzoyl peroksida atau gel adapalene bersama-sama dengan antibiotik.

2. Menjaga kulit berjerawat dengan lembut

Apabila cuba menghilangkan jerawat, anda mungkin berminat untuk menggosok kulit anda dengan bersih. Namun, menggosok boleh merengsakan kulit dan memburukkan jerawat. Untuk itu, anda hendaklah membersihkan muka dengan jerawat secara lembut.

3. Rutin memeriksa kulit kepada doktor semasa rawatan

Pastikan semua temu janji susulan dengan pakar dermatologi anda.

Temu janji tetap akan membolehkan pakar dermatologi untuk melihat sama ada rawatan itu berkesan. Sesetengah pesakit mungkin memerlukan antibiotik yang berbeza untuk jerawat. Manakala yang lain memerlukan jenis rawatan yang berbeza.

4. Rajin merawat kulit

Setelah kulit bersih daripada jerawat, adalah penting untuk menjalani rawatan jerawat yang berbeza untuk mengelakkan jerawat baru daripada terbentuk.

Kebanyakan orang boleh menjaga kulit mereka bersih dengan menggunakan ubat-ubatan yang digunakan secara topikal pada kulit.

Juga pastikan anda terus menggunakan rawatan jerawat dalam pelan rawatan anda. Ini akan membantu memastikan kulit bersih dan mengurangkan keperluan untuk ubat jerawat yang lebih kuat seperti antibiotik.

Leave a Comment

Artikel Terkait