Tahukah Anda Mengapa Anjing Suka Bersandar pada Manusia? Mitos dan Fakta

admin. May 8, 2023

Adakah anjing anda suka bersandar? Mungkin ia berdiri atau duduk di sebelah kaki anda dan meletakkan sebahagian besar berat badannya pada anda. Bersandar adalah perkara biasa pada anjing, terutama pada anjing besar dan besar-besaran. Banyak anjing yang bersandar juga suka berbaring dengan sebahagian badannya menempel pada anda. Adakah tingkah laku ini normal atau merupakan masalah tingkah laku?

Mengapa Anjing Bersandar pada Manusia?

Jawapannya begitu mudah. Anjing bersandar pada manusia kerana mereka mahu berdekatan dengan manusia. Secara semula jadi, anjing adalah haiwan sosial dalam kumpulan. Kebanyakan anjing menikmati sentuhan fizikal dengan manusia. Sementara anjing yang lebih kecil boleh diangkat dan dicumbui, anjing yang lebih besar melakukan apa yang mereka boleh untuk berdekatan. Sesetengah anjing begitu penyayang sehingga kelihatan mereka cuba untuk menjadi sebahagian daripada anda! Mereka bersandar dengan seluruh berat badan mereka. Sesetengah duduk pada kaki anda, tidur dengan kaki mereka pada anda, dan berselimut di atas sofa atau katil.

Sesetengah sumber mengatakan bahawa bersandar adalah tanda dominasi pada anjing. Namun, pakar tingkah laku anjing telah membuktikan bahawa teori dominasi anjing yang lama adalah salah. Dominasi bukanlah sifat personaliti. Sebaliknya, ia adalah hubungan antara sepasang haiwan. Adalah tidak mungkin anjing anda bersandar pada anda untuk menegakkan sebarang bentuk dominasi.

Sesetengah orang merasakan bahawa bersandar adalah cara anjing cuba untuk mengambil kesempatan ke atas manusia mereka. Walaupun anjing boleh mencari cara untuk meminta tindak balas tertentu dari manusia, mereka tidak manipulatif. Manusia menunjukkan anjing (mungkin secara tidak sengaja) tingkah laku tertentu yang menghasilkan tindak balas tertentu. Jika anda memberikan sebarang perhatian (baik atau buruk) pada anjing anda ketika ia bersandar, ia akan bersandar pada anda setiap kali ia mahu perhatian.

Dalam sesetengah kes, bersandar dapat menjadi masalah tingkah laku. Sesetengah anjing mungkin bersandar dengan terlalu kuat atau sering kali, dan ini boleh menyebabkan kesusahan atau bahkan kecederaan pada manusia. Jika anjing anda bersandar dengan kuat atau mempunyai masalah tingkah laku yang lain, ia adalah baik untuk mendapatkan nasihat daripada pakar tingkah laku haiwan untuk memperbaiki masalah tersebut.

Leave a Comment

Artikel Terkait