8 Sumber Protein Haiwan Terbaik untuk Pepejal Bayi

admin. March 6, 2023

Protein haiwan untuk pepejal seperti daging dan ikan adalah salah satu nutrien terpenting untuk perkembangan kanak-kanak. Lihat penjelasan tentang senarai makanan dan dos protein haiwan untuk bayi, secara lengkap di bawah.

Apa itu Protein Haiwan?

Protein haiwan adalah sumber protein yang diperoleh daripada produk haiwan seperti daging, ikan, ayam, telur, makanan laut, susu dan produk tenusu. Protein haiwan ini serupa dengan protein yang terdapat dalam badan anda.

Protein haiwan dianggap sebagai sumber protein lengkap kerana ia mengandungi semua asid amino penting yang diperlukan untuk membina protein untuk tubuh berfungsi dengan berkesan, jika dibandingkan dengan asid amino dalam protein tumbuhan yang merupakan protein tidak lengkap.

Bukan sahaja orang dewasa, bayi juga memerlukan pengambilan protein haiwan dalam menu makanan pelengkap dalam nisbah yang betul untuk membantu pertumbuhan dan perkembangan mereka, kerana protein haiwan juga mengandungi vitamin B12, vitamin D, lemak omega 3, dan heme-iron.

Baca Juga6 Jenis Makanan Sumber Karbohidrat untuk MPASI

Sumber Protein Haiwan untuk MPASI

Kebaikan protein haiwan untuk bayi adalah untuk meningkatkan daya tahan, membantu pertumbuhan tulang dan perkembangan otak bayi.

Berikut adalah senarai protein haiwan untuk makanan pelengkap iaitu:

1. Daging lembu

Daging lembu adalah sejenis makanan yang kaya dengan protein, heme-iron, kalsium, dan juga asid folik yang baik untuk membantu perkembangan badan dan otak bayi.

Anda tidak perlu risau sama ada bayi boleh diberi makan daging lembu dalam menu MPASI kerana daging lembu sebenarnya adalah antara jenis daging yang paling mudah dihadam untuk bayi, tetapi anda masih perlu memprosesnya dengan tekstur yang sangat halus dan lembut.

Anda boleh memberi bayi anda daging lembu untuk dimakan jika bayi itu berumur antara 8-10 bulan. Malah Panduan Pemakanan dan Pemakanan Bayi USDA menyatakan daging lembu boleh menjadi makanan pertama yang ideal untuk bayi selepas menjalankan program penyusuan susu ibu secara eksklusif.

2. Ayam

Daging ayam mengandungi protein, zat besi, selenium, niasin, magnesium, vitamin B6, fosforus dan lemak yang juga penting untuk perkembangan bayi. Daging ayam juga mengandungi kolin yang berperanan meningkatkan fungsi saraf dan vitamin C untuk perkembangan otak bayi.

Anda boleh memberi daging ayam pada usia 6-8 bulan dengan catatan bahawa anda perlu memprosesnya dengan tekstur yang licin dan hanya dari dada ayam. Menu MPASI ini berguna untuk tambahan bubur bayi, puriatau dihidangkan bersama sayur-sayuran bertekstur lembut yang lain, dan hidangkan dalam bahagian yang sangat kecil.

3. Ikan

Ikan juga termasuk dalam produk haiwan yang mengandungi protein yang sangat kaya dan omega 3. Kandungan ini bagus untuk menyokong perkembangan otak bayi di usia emasnya.

Jenis ikan yang mempunyai kadar protein haiwan paling tinggi ialah salmon, ikan kod, trout, makarel, dan trout. siakaptetapi anda harus mengehadkan jumlah pengambilan ikan kepada 85-170 gram seminggu untuk bayi untuk mengurangkan risiko buruk merkuri yang mungkin terdapat dalam ikan dan makanan laut lain.

4. Hati Ayam

Hati ayam juga termasuk dalam sumber protein haiwan yang disyorkan untuk makanan pelengkap. Hati ayam mengandungi semua bahagian asid amino yang diperlukan untuk membentuk protein lengkap yang kemudiannya bermanfaat untuk perkembangan badan dan otak.

Hati ayam juga mengandungi vitamin C yang lebih tinggi daripada jenis daging lain. Berdasarkan data daripada Pendahuluan Pemakananhati ayam juga mengandungi vitamin B, tembaga, besi, zinkdan rendah kalori.

Baca Juga8 Ikan Baik untuk Pepejal Bayi

5. Telur

Telur adalah bahan makanan yang mudah diperolehi, mudah dimasak, namun mengandungi vitamin dan khasiat yang lengkap untuk bayi, kanak-kanak dan orang dewasa.

Telur adalah sumber utama protein haiwan, kedua-dua kuning dan putih telur. Satu telur mengandungi 75 kalori, 7 gram protein berkualiti tinggi, 1.6 gram lemak tepu, 5 gram lemak, zat besi, vitamin, mineral dan karotena.

Anda boleh memberi bayi anda MPASI daripada telur rebus, telur hancur, campuran bubur, atau sediaan lain dengan tekstur yang licin dan lembut. Ini adalah menu makanan pelengkap yang ringkas tetapi sangat sihat untuk bayi.

6. Keju

Keju ialah produk tenusu yang mengandungi protein haiwan, kalsium, zinkfosforus, magnesium, vitamin A, vitamin B2 (riboflavin), dan vitamin B12.

Anda boleh memberikan keju si kecil anda dalam usaha untuk memenuhi keperluan proteinnya, tetapi hanya secara sederhana. Ini kerana satu kepingan keju mengandungi lebih daripada 200 mg natrium, manakala had harian untuk jumlah natrium yang diperlukan oleh bayi adalah di bawah 200 mg.

7. Makanan laut

Makanan laut termasuk juga dalam jenis makanan yang kaya dengan sumber protein yang berkualiti, tetapi bolehkah bayi memakannya makanan laut atau makanan laut?

Doktor mengesyorkan menu makanan pelengkap ikan baru diberikan kepada bayi pada usia 9 bulan. Sementara itu, makanan laut bercengkerang seperti udang, kerang dan udang galah baru disyorkan untuk bayi berumur 12 bulan dalam penyediaan lembut seperti sup atau bubur.

Selain itu, pastikan bayi anda sudah biasa dengan makanan pejal seperti sayur-sayuran, buah-buahan dan daging lain sebelum si kecil anda mencuba pelbagai jenis ikan dan makanan laut.

8. Yogurt

Kanak-kanak di bawah umur setahun tidak digalakkan minum susu lembu, tetapi bayi 7-8 bulan boleh mengambil produk tenusu seperti Greek Yogurt. Setiap 170 gram Greek Yogurt mengandungi sekitar 11-15 gram protein.

Terdapat pelbagai sumber protein haiwan yang selamat untuk dimakan untuk bayi, tetapi anda mungkin masih perlu berjumpa doktor untuk menentukan makanan yang paling sesuai untuk menu makanan pelengkap bayi.

Pada umur berapa bayi boleh makan protein haiwan?

Doktor mengesyorkan agar bayi baru diperkenalkan dengan makanan pepejal dalam bentuk daging pada usia 7 bulan, namun kajian terbaru menunjukkan bayi boleh makan daging yang diproses dengan betul dan mempunyai tekstur yang sangat lembut pada usia 6 bulan.

Namun, perkara yang paling penting ialah anda mesti mengutamakan menu MPASI dalam bentuk buah-buahan dan sayur-sayuran terlebih dahulu sebelum anda memperkenalkan bayi anda kepada daging atau jenis makanan lain. Anda juga perlu memastikan bahawa bayi sudah mempunyai sistem penghadaman yang baik untuk semua makanan ini.

Satu lagi perkara penting ialah menghidangkan MPASI dengan pemprosesan yang betul, tekstur yang licin, dan jumlah pengambilan mengikut keperluan bayi.

Baca JugaIni adalah Tanda Kemoterapi Berjaya dan Cara Mengetahuinya

Amaran Protein Haiwan untuk Bayi

Perhatikan beberapa amaran penting ini jika anda sudah mula memberi makanan pejal kepada bayi dalam bentuk daging, iaitu:

  • Jangan berikan bayi daging yang kurang masak.
  • Jangan masak atau panaskan daging dengan gelombang mikro.
  • Anda harus memberi bayi anda makanan segar dan baru, bukan makanan yang dipanaskan.
  • Jangan berikan bayi anda daging yang diproses seperti ham, sosej, dsb.
  • Jangan tambah banyak garam atau bahan tambahan lain pada pepejal bayi.
  • Pastikan bayi tidak mempunyai alahan terhadap jenis makanan ini.
  • Pastikan anak anda cukup umur dan menu MPASI.

Itulah perbincangan tentang sumber protein haiwan untuk bayi. Sentiasa berjumpa doktor untuk mendapatkan menu MPASI yang paling sesuai dengan keadaan dan keperluan anak. Saya harap maklumat ini berguna.

Leave a Comment

Artikel Terkait