7 Punca Sakit Gigi Apabila Mengambil Makanan Manis

admin. March 10, 2023

Selain makanan sejuk, sakit gigi juga boleh disebabkan oleh makanan manis. Kenapa ini terjadi? Semak penjelasan penuh di bawah.

Mengapa Gigi Sakit Apabila Makan Makanan Manis?

Berikut adalah pelbagai punca sakit gigi apabila makan makanan manis, antaranya:

1. Kehilangan enamel gigi

Makanan dan minuman manis mengandungi karbohidrat yang boleh ditapai. Apabila bahan-bahan ini bercampur dengan bakteria di dalam mulut, pengeluaran asid boleh meningkat dan menyebabkan kehilangan mineral daripada enamel gigi — terutamanya jika anda tidak berkumur atau menggosok gigi. Keadaan ini menjadikan gigi mudah terdedah dan lebih sensitif terhadap rangsangan.

2. Gigi Sensitif

Gigi sensitif berlaku apabila dentin (lapisan tengah gigi) terdedah dan terdedah kepada rangsangan luar. Dalam sesetengah kes, gigi sakit akibat makanan panas, sejuk atau manis. Biasanya sakit boleh menyebabkan ketidakselesaan walaupun hanya untuk masa yang singkat.

3. Rongga

Bakteria yang memakan gula di dalam mulut boleh menyebabkan plak (lapisan melekit) terbentuk pada gigi dan di bawah gusi.

Kandungan asid dalam plak boleh menghakis enamel gigi, memudahkan bakteria dan asid memasuki gigi dan mencapai dentin lembut di dalamnya.

Kerosakan gigi boleh menyebabkan rongga, biasanya bermula pada enamel gigi. Lubang ini boleh menjadi lebih besar dan lebih dalam. Makanan manis, cecair, asid, dan bakteria boleh masuk ke dalam rongga yang menyebabkan sakit gigi.

4. Gingivitis

Pembentukan plak juga boleh menyebabkan gingivitis atau keradangan gusi. Plak yang mengeras pada permukaan gigi akan menjadi karang gigi. Tartar dan plak boleh merengsakan gusi dan menyebabkan keradangan, jangkitan, bengkak dan pendarahan.

Tisu gusi yang meradang dan sakit boleh meningkatkan sensitiviti gigi akibat pendedahan kepada akar gigi yang mengandungi ujung saraf.

5. Kerosakan Gigi

Sebarang trauma pada gigi boleh menyebabkan gigi sakit apabila makan gula-gula. Jika gigi rosak secara fizikal dalam kemalangan atau semasa bersukan, ada kemungkinan sensitiviti gula mungkin berkembang.

Jika anda menggiling gigi anda, ia juga mungkin menyebabkan kerosakan pada gigi dan menghakis enamel, yang seterusnya menyebabkan peningkatan sensitiviti.

6. Gusi Surut

Gusi surut atau kemelesetan gingival adalah keadaan apabila gusi yang mengelilingi gigi surut ke bawah sehingga akar gigi terdedah.

Kemelesetan gingival boleh berlaku dengan usia. Di samping itu, faktor tertentu juga boleh menjadi punca, termasuk:

  • asap.
  • Memberus gigi terlalu kuat.
  • Kesihatan mulut yang lemah.
  • Penyakit gusi.

7. Rawatan Pemutihan Gigi

Pemutih gigi biasanya menggunakan bahan seperti hidrogen peroksida untuk menyamarkan kotoran pada permukaan gigi.

Untuk pemutihan berkesan, peroksida perlu menembusi gigi dan mencapai dentin di dalam. Ini boleh menyebabkan gigi sensitif kepada makanan manis.

Baca Juga: 

Cara Mengatasi Sakit Gigi Apabila Mengambil Makanan Manis

Untuk menghilangkan sensasi sementara sakit gigi, anda boleh mengambil beberapa langkah. Berikut ialah beberapa cara yang boleh anda lakukan, termasuk:

  • Air garam berkumur. Air masin boleh membantu melonggarkan serpihan di antara gigi, serta bertindak sebagai pembasmi kuman dan mengurangkan keradangan. Berkumur dengan segelas air suam dicampur dengan 1 sudu besar garam.
  • Berkumur dengan hidrogen peroksida. Hidrogen peroksida (larutan 3%) boleh membantu mengurangkan keradangan dan kesakitan. Cairkan hidrogen peroksida dengan segelas air dan kumur. Jangan telan.
  • Mampat sejuk. Sekiranya terdapat bengkak dan sakit, gunakan kompres sejuk selama 20 minit. Anda boleh mengulanginya setiap beberapa jam.
  • Ubat sakit. Ubat penahan sakit yang dijual bebas boleh membantu mengurangkan kesakitan dan keradangan. Ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) seperti aspirin, ibuprofen dan naproxen boleh digunakan, atau anda boleh mengambil acetaminophen jika anda tidak boleh mengambil beberapa ubat ini. Jangan berikan aspirin kepada kanak-kanak di bawah umur 16 tahun; guna paracetamol Sebagai pengganti.
  • Menjaga kebersihan mulut. Pastikan gigi anda sentiasa bersih dengan menggosok gigi dua kali sehari. Jika perlu, gunakan flos gigibenang gigi) untuk membersihkan gigi celah.
  • Tampalan. Jika anda mempunyai rongga, tampalan boleh membantu melegakan sensitiviti. Tampalan gigi perlu dilakukan secepat mungkin bagi mengelakkan masalah kesihatan yang lain.

Sekarang, itulah pelbagai punca sakit gigi apabila makan makanan manis dan cara mengatasinya. Semoga info ini bermanfaat ya Kawan Sihat!

Leave a Comment

Artikel Terkait