7 Petua Menguruskan Pola Tidur Anak-Anak Semasa Berpuasa

admin. March 26, 2023

Selain corak pemakanan, corak tidur anak-anak juga akan berubah semasa berpuasa. Ini kerana ada waktu bersahur di malam hari yang pastinya mengganggu jadual tidurnya. 

Menetapkan corak tidur anak ketika berpuasa adalah perkara penting yang perlu anda lakukan. Kerana, perubahan pola tidur akan sangat mempengaruhi puasa si kecil.

Anak mama akan berasa letih dan mengantuk sepanjang hari sehingga mengganggu produktivitinya.

Sememangnya rasa mengantuk ketika berpuasa adalah perkara biasa yang berpunca daripada ketidakseimbangan sistem badan dan kekurangan oksigen akibat ketiadaan pengambilan makanan dan minuman yang masuk. Walau bagaimanapun, pelarasan diperlukan supaya si kecil anda kekal kuat dan lebih produktif. 

Jadi, untuk itu westinriomar.com telah meringkaskan tips menguruskan pola tidur anak-anak semasa berpuasa . Jom dengar sampai habis, Mak!

1. Hadkan perintah berkurung

1. Hadkan perintah berkurung

Pexels/Acharaporn Kamornboonyarush

Cara pertama untuk menetapkan pola tidur semasa berpuasa adalah dengan mengehadkan perintah berkurung kanak-kanak. Cuba tingkatkan waktu tidur si manja pada bulan puasa Ramadhan.

Cuba tidurkan anak anda sejurus selepas solat tarawih atau sekitar jam 8 malam. Jika anda perlu bersedia untuk tidur, berikan anak anda 60 minit. Justeru, pada pukul 9 malam si kecil perlu berbaring di atas katil.

Berdasarkan kajian dalam Journal of Sleep Research, kurang tidur akan menjejaskan tempoh tidur dalam atau peringkat REM (rapid eye movement) yang membuatkan si manja mudah lesu dan mengantuk pada siang hari.

2. Pastikan mendapat waktu tidur yang sama seperti biasa

2. Pastikan mendapat waktu tidur yang sama seperti biasa

Petua kedua untuk menguruskan pola tidur anak-anak semasa berpuasa ialah jadualkan waktu tidur dan bangun pada waktu yang sama setiap hari. Peraturan ini juga disyorkan untuk digunakan pada hari cuti.

Cara ini boleh membuatkan si manja mendapat tidur yang berkualiti sepanjang bulan Ramadan, Ma. Selain itu, badan juga akan berasa lebih ringan, hangat, dan lebih bertenaga ketika berpuasa. 

Pilihan Editor

3. Perhatikan pengambilan makanan dan minuman

3. Beri perhatian kepada pengambilan makanan dan minuman

Freepik/Freepik

Selain waktu tidur, anda juga perlu memberi perhatian kepada pengambilan makanan dan minuman. Cuba si kecil anda tidak makan makanan yang tinggi kalori, terlalu manis, atau berlemak. Kerana makanan jenis ini boleh membuatkan sistem penghadaman anak anda bekerja lebih keras untuk menghadam makanan.

Mama boleh pilih makanan yang mudah dihadam dan makan dalam bahagian kecil. Walaupun begitu, pengambilan nutrisi tetap harus dipenuhi ya Ma.

Ini sangat berguna untuk menjaga kesihatan anak-anak dan kekal kuat semasa berpuasa. 

4. Masa untuk tidur selepas sahur

4. Masa untuk tidur selepas sahur

Freepik/Freepik

Untuk tidak mudah mengantuk, lebih baik selepas subuh dan solat subuh si manja tidur semula. Namun, anda perlu menetapkan waktu makan tepat pada masanya kerana badan anda memerlukan masa untuk mencerna makanan bagi menghasilkan tenaga yang diperlukan semasa berpuasa.

Terus tidur selepas sahur tidak digalakkan kerana boleh mendatangkan kesan buruk kepada badan.

Beri masa untuk perut menghadam makanan sekurang-kurangnya 30 minit sebelum tidur selepas makan sahur.

5. Tidur sekejap

5. Tidur sekejap

Shutterstock/chairoij

Kelemahan di siang hari akibat berpuasa adalah perkara yang wajar. Oleh itu, anak kecil anda sepatutnya boleh tidur sebentar. 

Ia tidak mengambil masa yang lama, anda boleh menetapkan masa tidur siang si kecil selama 20-30 minit. Tempoh ini cukup ideal untuk memberikan manfaat tidur siang yang optimum. 

Satu kajian mendedahkan bahawa tidur siang selama 30 minit boleh menampung keperluan tidur harian anda.

Bukan itu sahaja, tidur siang juga boleh mengawal hormon tekanan dalam badan akibat kurang tidur pada waktu malam.

6. Bersenam dengan kerap

6. Bersenam dengan kerap

Freepik/Senivpetro

Hanya kerana anda berpuasa tidak bermakna si kecil anda boleh mengelak daripada bersenam. Ini kerana senaman boleh memberi banyak faedah, salah satunya memudahkan anak anda tidur malam.

Pilih senaman ringan, seperti berjoging atau berbasikal pada sebelah petang dengan intensiti ringan. Lakukan senaman ini dengan kerap, walaupun pada hari bekerja.

7. Wujudkan persekitaran yang selesa

7. Wujudkan persekitaran yang selesa

Freepik/pvproductions

Mewujudkan persekitaran yang selesa juga boleh menjadi salah satu cara untuk mengawal corak tidur kanak-kanak semasa berpuasa. Kerana, persekitaran yang selesa boleh menjejaskan kualiti tidur si kecil anda.

Jadikan bilik tidur anak kecil anda tempat yang gelap, sejuk, sunyi dan jauh dari elektronik, seperti komputer, telefon bimbit, TV dan sebagainya. Ini kerana cahaya terang yang dipancarkan daripada peranti elektronik boleh mengurangkan penghasilan melatonin dan hormon tidur.

Akibatnya, jam biologi badan menganggap cahaya sebagai isyarat bahawa masih pagi. Dengan cara itu, anak akan mengalami masalah tidur pada waktu malam dan mengantuk pada siang hari.

Itu tips menguruskan pola tidur anak ketika berpuasa. Selain dari si kecil, Mama pun boleh amalkan cara ni tau. Saya harap maklumat ini berguna!

Leave a Comment

Artikel Terkait