7 Perbezaan antara HIV dan AIDS yang anda mesti tahu

admin. March 5, 2023

Masih ramai yang tidak faham perbezaan HIV dan AIDS sehingga kini dan menganggap kedua-dua perkara ini adalah penyakit yang sama. Sebenarnya dua perkara ini adalah syarat yang berbeza.

Menyedari Perbezaan antara HIV dan AIDS

HIV adalah virus yang menyerang sel darah putih (sel CD4) dalam sistem imun. Sementara itu, AIDS adalah satu siri simptom yang boleh berkembang pada penghidap HIV yang tidak mendapat rawatan. Seseorang boleh menghidap HIV tanpa mendapat AIDS, tetapi mustahil untuk menghidap AIDS tanpa HIV terlebih dahulu.

Baca Juga: 5 Cara Penularan HIV dan Cara Mencegahnya (Lengkap)

Semak perbezaan antara HIV dan AIDS dan perkara lain sepenuhnya di bawah, termasuk:

1. HIV ialah Virus

HIV adalah virus yang boleh merosakkan sistem imun. Penghantaran hanya boleh berlaku pada manusia. Keadaan ini menyebabkan sistem imun tidak berfungsi dengan baik.

Pada asasnya, sistem imun boleh melawan sepenuhnya banyak virus dalam badan, tetapi bukan HIV. Untuk memutuskan kitaran hayat virus, pengambilan ubat disyorkan untuk mengawal HIV.

2. AIDS adalah keadaan apabila badan sudah dijangkiti

Seseorang yang dijangkiti HIV akan mengalami penurunan sistem imun setiap hari. Sekiranya keadaan ini dapat dikenal pasti serta-merta dan ubat antiretroviral diberikan segera, kemungkinan keadaan badan semakin teruk adalah rendah. Seseorang yang mempunyai HIV masih boleh hidup dengan baik.

Jika keadaan imuniti terus jatuh dan akhirnya HIV mencapai tahap III, sistem imun dalam badan akan rosak. Kerosakan sistem imun ini menyebabkan masalah dalam badan seperti mengalami jangkitan seperti tuberkulosis, radang paru-paru, dan gangguan kronik yang lain.

Sekarangkeadaan kerosakan sistem imun ini dipanggil AIDS atau AIDS sindrom kekurangan imun yang diperolehi.

Baca Juga: MVA-B: Vaksin Menentang Virus HIV

3. Perkembangan Penyakit

HIV adalah virus dan AIDS adalah keadaan yang boleh disebabkan oleh virus. Jangkitan HIV tidak selalu berkembang ke peringkat III. Malah, ramai penghidap HIV hidup selama bertahun-tahun tanpa mendapat AIDS.

Terima kasih kepada kemajuan dalam bidang perubatan, orang yang hidup dengan HIV boleh mengharapkan untuk menjalani jangka hayat yang hampir normal. Oleh kerana tiada penawar yang berkesan untuk penyakit ini belum ditemui, jangkitan HIV tidak pernah hilang walaupun AIDS tidak pernah berkembang.

4. Cara penghantaran

Perbezaan seterusnya antara HIV dan AIDS ialah cara penularan. Kerana HIV adalah virus, ia boleh disebarkan antara orang seperti banyak virus lain. Manakala AIDS pula ialah keadaan yang dihidapi seseorang selepas tubuhnya dijangkiti HIV.

Virus ini disebarkan dari satu orang ke orang lain melalui pertukaran cecair badan. Selalunya, HIV ditularkan melalui hubungan seks tanpa perlindungan atau berkongsi jarum. Penghantaran virus juga boleh berlaku dari ibu kepada anak semasa mengandung.

5. Perbezaan Gejala

Perbezaan antara HIV dan AIDS juga boleh dilihat dari simptomnya. HIV biasanya menyebabkan simptom seperti selesema kira-kira dua hingga empat minggu selepas penghantaran. Tempoh masa yang singkat ini dipanggil jangkitan akut. Manakala jika sistem imun mengawal jangkitan, ia membawa kepada tempoh latensi.

Sistem imun tidak dapat menghapuskan HIV sepenuhnya, tetapi ia boleh mengekalkannya terkawal untuk masa yang lama. Dalam tempoh kependaman ini—yang boleh bertahan selama bertahun-tahun—seseorang yang menghidap HIV mungkin tidak mengalami sebarang gejala sama sekali.

Walau bagaimanapun, tanpa terapi antiretroviral, seseorang boleh menghidap AIDS dan akibatnya mengalami banyak gejala yang berkaitan dengan keadaan tersebut.

6. Perbezaan Diagnostik

Jangkitan HIV boleh didiagnosis dengan ujian mudah. Sedangkan diagnosis AIDS lebih rumit. Dalam penularan HIV, sistem imun menghasilkan antibodi terhadap virus. Ujian darah atau air liur boleh mengesan antibodi tersebut untuk menentukan sama ada virus itu ada.

Ia boleh mengambil masa beberapa minggu selepas penghantaran untuk ujian antibodi HIV untuk kembali positif. Ujian lain mencari antigen, iaitu protein yang dihasilkan oleh virus dan antibodi. Ujian ini boleh mengesan HIV hanya beberapa hari selepas jangkitan. Kedua-dua ujian ini adalah tepat dan mudah untuk ditadbir.

Manakala diagnosis AIDS dilakukan dengan mencari beberapa faktor untuk menentukan sama ada kependaman HIV telah meningkat ke tahap III HIV.

Oleh kerana HIV memusnahkan sel imun yang dipanggil sel CD4, salah satu cara penyedia penjagaan kesihatan mendiagnosis AIDS adalah dengan mengira sel tersebut. Seseorang tanpa HIV boleh mempunyai 500 hingga 1,200 sel CD4. Apabila sel menurun kepada 200, seseorang yang mempunyai HIV dianggap menghidap HIV peringkat III.

Faktor lain yang menunjukkan bahawa anda menghidap HIV peringkat III ialah kehadiran jangkitan oportunistik. Jangkitan oportunistik ialah penyakit yang disebabkan oleh virus, kulat atau bakteria—yang tidak akan menyebabkan seseorang yang mempunyai sistem imun yang tidak rosak sakit.

7. Rawatan

Jika HIV berkembang ke tahap III HIV, jangka hayat menurun dengan ketara. Sukar untuk membaiki kerosakan sistem imun dalam keadaan ini. Jangkitan dan keadaan lain, seperti kanser tertentu juga biasa. Walau bagaimanapun, dengan terapi antiretroviral yang berjaya dan beberapa pemulihan sistem imun, ramai penghidap HIV peringkat III hidup panjang.

Dengan rawatan untuk jangkitan HIV, seseorang boleh hidup dengan HIV dan tidak pernah mendapat AIDS. Ia juga penting untuk diperhatikan bahawa rawatan antiretroviral yang berjaya dan viral load tidak dikesan secara berterusan sangat mengurangkan risiko penularan virus kepada rakan kongsi.

Sekarangitulah perbezaan antara HIV dan AIDS yang patut anda kenali.

Tanda HIV Sudah Menjangkiti

Tanda awal HIV antara lelaki dan wanita hampir sama. Secara umum, badan akan memaparkan gejala berikut, termasuk:

 • Demam tinggi disertai sakit tekak. Apabila akan menelan, penghidap sering mengalami kesukaran.
 • Sakit kepala agak tinggi dan sukar untuk ditanggung.
 • Keletihan yang agak teruk walaupun tidak melakukan apa-apa. Rasa letih ini mengurangkan produktiviti dan juga menyebabkan kemalangan dalam badan.
 • Sakit dan kemerahan pada nodus limfa.
 • Terdapat banyak kudis di mulut dan kemaluan. Kudis sariawan sangat menyakitkan dan sangat sukar untuk diatasi.
 • Sendi terasa sangat sakit dan otot dalam badan sering sakit.
 • Selalunya berasa loya dan muntah.
 • Kerap bangun di tengah malam dan berpeluh.

Penularan HIV yang mesti diwaspadai

HIV sangat mudah berjangkit dan kadangkala tanda-tandanya tidak kelihatan. Secara umum, penularan HIV boleh berlaku disebabkan oleh sebab-sebab berikut:

 • Aktiviti seksual yang tidak selamat dan berbahaya. Hubungan seks ini dilakukan tanpa kondom dan salah seorang pasangannya menghidap HIV. Jadi, selagi ada kemungkinan pertukaran cecair, HIV boleh masuk ke dalam badan.
 • Penggunaan jarum yang tidak betul. Picagari yang digunakan berulang kali semasa menggunakan dadah, semasa menyuntik dadah, atau mungkin pemindahan darah boleh menghantar virus.
 • Dari ibu kepada anak dalam kandungan.

Mitos tentang HIV yang mesti diluruskan

Berikut adalah beberapa mitos HIV yang mesti diluruskan supaya tidak tersilap, seperti:

 • Menghidap HIV dianggap sebagai hukuman mati. Padahal HIV boleh dikawal supaya penghidapnya masih boleh hidup seperti biasa asalkan ubat yang diberikan sentiasa diambil mengikut peraturan.
 • HIV lebih mudah menular pada mereka yang mempunyai orientasi homoseksual. Malah, penularan HIV kepada pemilik orientasi heteroseksual juga besar. Semua orang berisiko jika mereka tidak melakukan hubungan seks yang selamat.
 • Wanita dengan HIV pasti akan melahirkan bayi yang akan dijangkiti HIV yang sama. Mitos ini tidak sepenuhnya benar. Jika seorang wanita menggunakan ubat untuk mengawal virus dari kali pertama dia hamil sehingga menyusu, peluang bayi untuk mendapat HIV adalah di bawah 1%.
 • HIV sentiasa bertukar menjadi AIDS. Mitos ini tidak sepenuhnya benar. Jika orang yang dijangkiti HIV mengambil ubat antiretroviral, peringkat HIV III boleh dicegah supaya keadaan AIDS tidak muncul.
 • Jika anda menggunakan profilaksis pra-pendedahan (PrEP) maka kondom tidak diperlukan. PrEP memang boleh mencegah penularan HIV, tetapi dengan terus menggunakan kondom penularan boleh dicegah dengan lebih baik.
 • Pasangan yang kedua-duanya menghidap HIV tidak perlu melakukan hubungan seks dengan kondom. Mitos ini salah kerana superinfeksi ia boleh berlaku walaupun ia sangat jarang berlaku dan peluangnya adalah sekitar 1-4% sahaja.

Akhirnya, rawatan awal dan mengikut pelan rawatan seperti yang disyorkan adalah perkara terbaik untuk dilakukan. Ia juga penting untuk mengelakkan pendedahan kepada jangkitan lain dan mengekalkan gaya hidup sihat untuk menyokong sistem imun.

Leave a Comment

Artikel Terkait